Ελλάδα

Νομιμοποιήθηκε το Ορειβατικό Καταφύγιο Κισσάβου

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Αναμφίβολα σημαντική η εξέλιξη που καταγράφηκε στις 29 Νοεμβρίου 2019 όταν δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Τουρισμού με την οποία νομιμοποιείται το Ορειβατικό Καταφύγιο Κισσάβου, στη θέση «Κάναλος» της Τοπικής Κοινότητας Σπηλιάς του Δήμου Τεμπών.

Την ικανοποίησή του για την συγκεκριμένη εξέλιξη εξέφρασε με δηλώσεις του στη larissanet ο κ. Χρήστος Καραμπούζης, πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Λάρισας, καθώς επισήμανε ότι «μετά από δέκα χρόνια και με τεράστιες προσπάθειες όλων των φίλων του ΕΟΣ Λάρισας κατορθώσαμε και νομιμοποιήσαμε το Καταφύγιο».

Πλέον, το επόμενο στάδιο έχει να κάνει με την υποβολή των απαραίτητων εγγράφων, μετά τις γιορτές, για την τελική αδειοδότηση του Καταφυγίου προκειμένου να λάβει και το σήμα του ΕΟΤ.

«Κεντρικός στόχος του ΕΟΣ Λάρισας και των προσπαθειών που γίνονται στο Καταφύγιο είναι να φέρουμε κόσμο στο βουνό όλες τις εποχές του χρόνου. Σκοπός είναι να αγαπήσουν και να προστατεύσουν το βουνό»

Παράλληλα, όπως προσθέτει ο κ. Καραμπούζης, από την παραπάνω απόφαση εκτός από το Καταφύγιο, νομιμοποιούνται – καθώς υπάρχει σχετική αναφορά στο ΦΕΚ – και οι παρακάτω κατασκευές: Στα δυτικά, σε απόσταση περίπου 80 μ., το βοηθητικό κεραμοσκεπές κτίσμα αποθήκευσης ειδών χιονοδρομίας, εμβαδού 9 τ.μ. Στα νότια του ορειβατικού καταφυγίου, σε απόσταση περίπου 40 μ., η υπόγεια δεξαμενή νερού, εμβαδού 0,25 τ.μ., κάτω από υπάρχουσα φυσική ροή πόσιμου νερού, που χρησιμοποιείται από ορειβάτες και κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς και αγωγός μεταφοράς νερού που εξυπηρετεί το καταφύγιο.

Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Λάρισας στέκεται ιδιαίτερα στη νομιμοποίηση του κεραμοσκεπούς οικίσκου των 9 τ.μ. για τον οποίο τονίζει ότι ήταν η βάση του παλιού λιφτ, το οποίο υπήρχε στη συγκεκριμένη περιοχή προ περίπου 40 ετών.

Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Καραμπούζης κάνει ειδική μνεία σε μια άλλη διαδικασία η οποία «τρέχει» τον τελευταίο 1,5 χρόνο ώστε να δοθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την επανατοποθέτηση – επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού σχοινοσιδηροδρόμου (λιφτ) στη θέση «Κάναλος».

«Εμείς επιθυμούμε χρόνια τώρα να επανατοθετήσουμε το μικρό αυτό συρόμενο λιφτάκι (σχοινοσιδηρόδρομο) και τίποτε άλλο, μα απολύτως τίποτα. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε εθελοντικά και όχι με σκοπό το κέρδος ή ό,τι άλλο» δηλώνει χαρακτηριστικά και για την εξέλιξη της διαδικασίας τονίζει πως «μετά από πολλές προσπάθειες το Υπουργείο Περιβάλλοντος κατέταξε το έργο, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 ο ΕΟΣ Λάρισας υπέβαλε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής – Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας για την έγκρισή της» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΣ Λάρισας και αναφέρει πως «σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος των εγκρίσεων από 14 Υπηρεσίες και αναμένεται η τελική έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την ΔΙΠΕΧΩ Θεσσαλίας».

Το Καταφύγιο Κισσάβου αποτελεί μία από τις βασικές δραστηριότητες του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας για το οποίο ο κ. Χρήστος Καραμπούζης υπογραμμίζει πως «είναι τεράστια η προσφορά από όλα τα μέλη του ΕΟΣ. Άλλωστε το Καταφύγιο έχει πάνω από 2.500 επισκέπτες χειμώνα και καλοκαίρι». Συνάμα κάνει ειδική μνεία στον έφορο λειτουργίας του Καταφυγίου Γιάννη Ζάχο, του οποίου η φιλοξενία στο χώρο είναι ότι καλύτερο, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

Συνοψίζοντας όλες τις παραπάνω δράσεις ο πρόεδρος του ΕΟΣ Λάρισας δηλώνει πως «θέλουμε να δείξουμε ότι το βουνό δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, είναι και για τον χειμώνα. Κεντρικός στόχος του ΕΟΣ Λάρισας και των προσπαθειών που γίνονται στο Καταφύγιο είναι να φέρουμε κόσμο στο βουνό όλες τις εποχές του χρόνου. Σκοπός είναι να αγαπήσουν και να προστατεύσουν το βουνό».

Προβληματισμός από τη δεύτερη διάρρηξη στο Καταφύγιο

Πάντως, σε ότι έχει να κάνει με τη λειτουργία του Καταφυγίου στον Κίσσαβο, δεν είναι όλα ανέφελα… Ιδιαίτερο προβληματισμό μεταξύ των μελών του ΕΟΣ Λάρισας έχει προκαλέσει η διάρρηξη που έγινε στο κτίριο του Καταφυγίου την περασμένη εβδομάδα – από τη Δευτέρα 9 έως και την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου – με τον Χρήστο Καραμπούζη να επισημαίνει ότι «οι άγνωστοι δράστες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε πόρτες, παράθυρα, όπως και δολιοφθορές εντός του Καταφυγίου, παράλληλα, αφαιρέθηκαν μηχανήματα και εργαλεία». Για το συγκεκριμένο συμβάν έχει υποβληθεί μήνυση, από τον ΕΟΣ Λάρισας, στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών.

Πάντως, ο κ. Καραμπούζης αναφέρεται και σε απόπειρα διάρρηξης, η οποία έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 2 έως 6 Δεκεμβρίου, χωρίς να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη ενέργεια.

Στο σημείο αυτό τονίζεται πως η πρόσφατη διάρρηξη είναι το δεύτερο αντίστοιχο συμβάν, καθώς η πρώτη έγινε το 2017.

Ο Χρήστος Καραμπούζης, σε σχέση με αυτά τα θλιβερά συμβάντα, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «το Καταφύγιο υπάρχει για τους ορειβάτες. Συντηρείται με πολύ κόπο και προσωπική εργασία από τα μέλη του Συλλόγου. Ουσιαστικά είναι το σπίτι όλων των ορειβατών που έρχονται στον Κίσσαβο να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Κάνουμε έκκληση σε όσους διαβάσουν αυτό το ρεπορτάζ και γνωρίζουν κάτι να ενημερώσουν τον ΕΟΣ Λάρισας στα παρακάτω τηλεφωνικά νούμερα: 2410 533886, 2410 535097, 6984252932, όπως επίσης και στην Αστυνομία».

Ορειβασία, Αναρρίχηση, Χιονοδρομία

Στη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΕΟΣ Λάρισας – πέρα από το Καταφύγιο Κισσάβου – γίνεται αναλυτική αναφορά και στα άλλα τρία Τμήματα δραστηριοποίησης του Συλλόγου που είναι τα εξής: Ορειβασία, Αναρρίχηση, Χιονοδρομία.

Σ’ αυτό το σημείο τονίζει ότι πάνω από 400 άτομα – μέλη και φίλοι – συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας.

Αναλυτικά, σε ότι αφορά τα Τμήματα ο κ. Καραμπούζης αναφέρει τα εξής:

«Ορειβασία: Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες ορειβατικές εξορμήσεις κάθε Κυριακή ή διήμερα, τριήμερα κλπ. Στις δράσεις μας είναι και οι αναβάσεις με σχολεία κυρίως στον Κίσσαβο, όπως και στον Όλυμπο. Πέρυσι ανεβάσαμε τρία σχολεία με άριστες εντυπώσεις από παιδιά, γονείς και συνοδούς δασκάλους. Παράλληλα, έγιναν δύο σχολές ορειβασίας και αναρρίχησης, μία με τον εκπαιδευτή βουνού Χριστόφορο Κονιάκη και μία με τον εκπαιδευτή βουνού Μπάμπη Μαρινίδη. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και ακόμη μια Σχολή Ορειβασίας για αρχαρίους που θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους. Σ’ αυτήν όπως και στις προηγούμενες οι ορειβάτες μαθαίνουν τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους στο βουνό, τι να προσέχουν, όπως επίσης και τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας στο βουνό.

Έχουμε προχωρήσει σε σημάνσεις μονοπατιών. Φέτος οι σημάνσεις έγιναν σε τρία μονοπάτια: Ομόλιο – Αμπελάκια (10 χλμ.),Σπηλιά – Καταφύγιο (6 χλμ.), Στόμιο – Καταφύγιο (10 χλμ.). Πέρα όμως από τη σήμανση έγινε και ένας μικρός καθαρισμός.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε όλα τα μονοπάτια παρατηρείται έξαρση σε ότι αφορά τη βλάστηση και αυτό οφείλεται στη μείωση του αριθμού των ζώων ελευθέρας βοσκής. Κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες να τα κρατήσουμε ανοιχτά και να τα σημάνουμε.

Μία ακόμη δράση έχει να κάνει με ασκήσεις στο βουνό… Στις 22 Απριλίου 2018 πραγματοποιήσαμε κοινή άσκηση με την ΕΜΑΚ και όλες τις εθελοντικές οργανώσεις της Λάρισας που ανήκουν στην πολιτική προστασία, η οποία είχε να κάνει με διάσωση ορειβάτη σε απόκρημνη χιονισμένη πλαγιά.

Πέρα απ’ αυτά υπάρχει και φιλανθρωπική δράση καθώς φέτος δώσαμε εν όψει των εορτών είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία συγκεντρώθηκαν από μέλη και φίλους, στο Ορφανοτροφείο Βόλου. Πέρυσι έγινε αντίστοιχη δράση προς το Γηροκομείο Λάρισας.

Αναρρίχηση: Εδώ και τρία χρόνια, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον πρόεδρο του ΕΑΚ Λάρισας κ. Κουρδή και παλαιότερα με τον κ. Κωσταρόπουλο έχουμε 15 μικρά παιδιά και άλλους τόσους ενήλικες που κάθε Τρίτη και Πέμπτη, στην πίστα του Αγίου Θωμά, ασχολούνται με το αντικείμενο της αναρρίχησης.

Κατά το 2019, όπως σας ανέφερα παραπάνω, πραγματοποιήθηκε μια Σχολή Αναρρίχησης για ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν πιο εξειδικευμένα με το αντικείμενο της αναρρίχησης. Η συγκεκριμένη Σχολή αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις στους συμμετέχοντες.

Χιονοδρομία: Εδώ θα πρέπει να σταθούμε και να σας ενημερώσω ότι ο σύλλογός μας έχει την αθλητική ιδιότητα αναγνωρισμένη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και πλέον το συγκεκριμένο τμήμα μπορεί να διοργανώνει αγώνες Πανελλήνιους και Διεθνείς με τα έμπειρα στελέχη που διαθέτει. Στο τμήμα της Χιονοδρομίας υπάρχουν τρεις κατηγορίες: Αλπικά, Βόρεια Αγωνίσματα, Χιονοσανίδα.

Έχουμε πάνω από 100 παιδιά που ασχολούνται με τα αλπικά αγωνίσματα, πρόκειται για το μεγαλύτερο φυτώριο στην Ελλάδα και πάμε κάθε Σάββατο σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα ή για να είμαστε ακριβείς εκεί που υπάρχει χιόνι.

Στα Βόρεια Αγωνίσματα έχουμε δύο αθλητές και ελπίζουμε ότι ο ένας θα πάει στους επόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες – στο Πεκίνο το 2022 – να το θυμάστε αυτό.

Είμαστε ο τρίτος Σύλλογος στην Ελλάδα, σε ότι αφορά τη Χιονοδρομία, μετά τον Βόλο και τη Νάουσα που σημειωτέον αυτοί οι σύλλογοι διαθέτουν εντός του νομού χιονοδρομικά κέντρα.

Παράλληλα, πέρυσι με το πρόγραμμα της ΧΙΟΝΟΝΙΦΑΔΑΣ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ανεβάσαμε στο χιονοδρομικό του Πηλίου 500 μικρά παιδιά (από πέντε σχολεία) και κατά το 2020 ευελπιστούμε να ανεβάσουμε πάνω από 1000. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τον Σύλλογο. Ευθύνη αλλά και ικανοποίηση για το ότι ανεβάζουμε στο βουνό μικρά παιδιά για να το γνωρίσουν. Η συγκεκριμένη κίνηση βάζει υποθήκη για το μέλλον και γίνεται σε αντίθεση με άλλες περιοχές που υπάρχει κοντά χιονοδρομικό κέντρο».

larissanet.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης