Ελλάδα

“Οι γυναίκες που φυτεύουν τα όνειρα τους”

15η Οκτωβρίου παγκόσμια ημέρα της αγρότισσας.

Ανώνυμες γυναίκες σε ρόλους αφανών ηρώων, με όρους αφανούς εργασίας . Άλλοτε τεντωμένες  με τα χέρια ψηλά μαζεύοντας καρπούς από τα δέντρα ,άλλοτε σκυμμένες  στα χωράφια, στα αμπέλια, στους στάβλους, στις κουζίνες, κουβαλώντας στις πλάτες τους ότι παράγει ετούτος ο τόπος . Γυναίκες  που έζησαν και εργάστηκαν σκληρά σε περασμένους αιώνες, πολύ πριν η γυναίκα διεκδικήσει το δικαίωμά της στην εργασία.

Ο αγώνας που έδωσαν οι ηρωίδες αυτές ,στη μάχη της επιβίωσης ενέπνευσε και αποτυπώθηκε από χιλιάδες καλλιτέχνες . Όλοι  κουβαλούμε στην μνήμη μας εικόνες  από τη σκληρή δουλειά  αυτών των γυναικών, που σε πολλές περιπτώσεις δούλευαν περισσότερο από τους άνδρες. Γυναίκες να σκαλίζουν τα αμπέλια ,να  σπέρνουν  τα περιβόλια, να βοτανίζουν και το καλοκαίρι  στο χωράφι  κάτω από το λιοπύρι και τη ζέστη  να θερίζουν. Η εικόνα μιας γυναίκας που κουβαλάει το γάλα, μιας άλλης που φτιάχνει βούτυρο, μιας τρίτης με τα μανίκια σηκωμένα για  να ζυμώσει το ψωμί και ένας πίνακας σε καμβά  μιας γυναίκας που φουρνίζει με ώμους γυρτούς από την κούραση, έχοντας όμως  την ιερή ευθύνη να φροντίσει για το φαγητό της οικογένειας.

Η αγρότισσα δεν είναι απλά ένα ακόμα επάγγελμα, αλλά είναι τρόπος ζωής. Μια εργασία για δώδεκα μήνες το χρόνο, δίχως ωράριο, δίχως άδειες. Όλες οι αγροτικές δουλειές περνούν από τα χέρια της κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς όμως να ανήκει στα βαρέα και ανθυγιεινά ,σε ένα χώρο που απαιτεί τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια . Μητέρες, γιαγιάδες, θείες, στη  πλειονότητα τους, υπεύθυνες για την οικογένεια, το νοικοκυριό ,την ανατροφή των παιδιών,και φυσικά το φαγητό, αξιοποιώντας πάντα  κάθε πρώτη ύλη του τόπου τους ,σε όλη σχεδόν την ιστορία και σε όλους τους πολιτισμούς.

Αυτό το «ασθενές φύλο» με τον γυναικείο σωματότυπο κατάφερε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της γεωργίας και της οικονομίας μέσω της πρωτογενούς παράγωγης , στη προστασία της οικογένειας και του κοινωνικού ιστού,  αλλά και στη διατήρηση των παραδόσεων και της λαϊκής μας κληρονομιάς. Γυναίκες με ανεκτίμητη προσφορά και πολύπλευρο ρόλο στην ελληνική κοινωνία  χωρίς αναγνώριση ,που μόλις λίγα χρόνια πριν, άμα παντρεύονταν  ξεχνούσαν το βαφτιστικό τους όνομα, και τις αποκαλούσαν με του συζύγου αφού ήταν οι γυναίκες των αντρών τους  (Χρήσταινα, Γιώργαινα).

Στο Θεσσαλικό Κάμπο που είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή ,η παρουσία της αγρότισσας αφήνει το στίγμα της σε όλους τους τομείς, τόσο στην γεωργία, στην κτηνοτροφία όσο και  στην  κοινωνική ζωή, στη λαϊκή τέχνη, στη διατήρηση των εθίμων και στην τοπική ανάπτυξη. Αυτό  το σημαντικό έργο που επιτελούν πρέπει να αρχίσει να αναγνωρίζεται και να διεκδικήσουν την θέση που τους αξίζει στο επαγγελματικό στερέωμα.  Στην εποχή μας έχει  δημιουργηθεί μια νέα γενιά αγροτισσών που  καλλιεργεί την γη , κατέχοντας πλέον πτυχίο (φυτικής παραγωγής) .

 

Στο όνομα της εξέλιξης αλλά και της ανάπτυξης θα πρέπει να διευρύνουμε όσα εκείνες οι παλιές αγωνίστριες πέτυχαν σε πολύ πιο σκληρές συνθήκες. Η επιμόρφωση και κατάρτιση των αγροτισσών είναι απαραίτητες για  να εδραιωθεί ο ρόλος τους στην παραγωγική διαδικασία. Ήδη η τεχνολογία βοηθά την αγρότισσα καθώς δεν απαιτεί πολύ βαριές εργασίες( είναι σύνηθες στις μέρες μας να βλέπεις γυναίκες να χειρίζονται μηχανήματα).  Παράλληλα μειώνει το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα και βελτιώνει  τη ποιότητα της ζωής τους .

 

Σημαντικό για την πρόοδο είναι να μην ξεχνάμε και να υπολογίζουμε τα χαρακτηριστικά της γυναικείας φύσης. Ως γυναίκες και ως μητέρες η αυξημένη ενσυναίσθηση και ο συναισθηματισμός  τις καθιστά συμμάχους για την αειφόρο ανάπτυξη. Εμφανίζονται λοιπόν στο προσκήνιο ώστε να εντάξουν την καινοτομία στην αγροτική παραγωγή, αλλά και να υιοθετήσουν  μια βιώσιμη πρωτογενή παραγωγή που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Για  να ανταποκριθούν όμως  σε όλους αυτούς  τους ρόλους χρειάζονται υποστήριξη τόσο από την οικογένεια (σύζυγο, παιδιά) όσο και από το κράτος( υποστηρικτικές δομές, παιδικοί σταθμοί). Ευάρεστο είναι λοιπόν να τις τιμούμε και να τις γιορτάζουμε στην παγκόσμια ημέρα αγρότισσας ,πιο έξυπνο και ουσιώδες όμως ,είναι να τις θυμόμαστε και να τις στηρίζουμε στην πραγματική ζωή.

Λία Ρογγανάκη

  Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός

 Επιμελήτρια Ά Κέντρο Υγείας  Μουζακίου

 Περιφερειακή Σύμβουλος

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης