Ελλάδα

Παιδοχειρούργος καταδικάστηκε για «φακελάκι» σε δυο χρόνια φυλάκιση

Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για παθητική δωροδοκία και επιστρέφει στα καθήκοντά του στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε τρεις μήνες.

Αυτή είναι η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού(ΔΕΠ) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον πανεπιστημιακό παιδοχειρουργό, που συνελήφθη επ’αυτοφώρω για “φακελάκι” 1.000ευρώ και καταδικάστηκε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, με την οποία του αναγνωρίστηκε ότι “μετά την τέλεση των εν λόγω πειθαρχικών αδικημάτων επέδειξε καλή συμπεριφορά και υπήρξε συνεπής στην εκπλήρωση των εν γένει ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων”.

Ειδικότερα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ ασχολήθηκε με την υπόθεση του επίκουρου καθηγητή Ιατρικής, ο οποίος με ιδιότητά του ως διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ “υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα α) της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους, β) της απόκτησης οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή εξ’ αφορμής αυτών και γ) της επίδειξης αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για πανεπιστημιακό λειτουργό συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας”.

Το ιστορικό της υπόθεσης, όπως αυτό περιγράφεται στην απόφαση, η οποία είναι δημοσιευμένη στο ΦΕΚ, έχει ως εξής: “Από τη γενόμενη έρευνα και από τα έγγραφα και τις μαρτυρικές καταθέσεις που υπάρχουν στο φάκελο της πειθαρχικής δικογραφίας, εκτιμώμενα σε συνδυασμό μεταξύ τους και με όσα διαλαμβάνονται στο από 13.5.2019 απολογητικό υπόμνημα του εγκαλουμένου,προκύπτουν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Ο εγκαλούμενος, ιατρός με ειδικότητα παιδοχειρουργού και επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., κατά το χρόνο που υπηρετούσε ως Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Α.Π.Θ., που εδρεύει στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς», συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος στο γραφείο του στην ανωτέρω Κλινική, διότι ζήτησε στις 3.9.2014 και έλαβε άμεσα για τον εαυτό του από τον Ι. Π, που γεννήθηκε στις ../…1994 και έπασχε από βαλανικό υποσπαδία, το ποσό των 1.000 ευρώ, προκειμένου να προβεί σε διορθωτική χειρουργική (πλαστική) επέμβαση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων του, την οποία θα πραγματοποιούσε στην ως άνω πανεπιστημιακή κλινική του Α.Π.Θ. στο Γ.Ν.Θ «Γ. Γεννηματάς», όπου κανόνισε να εισαχθεί ο ανωτέρω ενήλικας ασθενής”.

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου, “οι ανωτέρω ενέργειες αντίκεινται στις προβλεπόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του πανεπιστημιακού λειτουργού που ως ιατρός παρέχει υπηρεσίες σε πανεπιστημιακές κλινικές δημοσίων νοσοκομείων, καθόσον αφενός ζήτησε και έλαβε χρηματικό ποσό ως αμοιβή με σκοπό να παράσχει ιατρικές υπηρεσίες σε ασθενή δημοσίου νοσοκομείου, ενώ τούτο απαγορεύεται από τις προαναφερθείσες στην προηγούμενη σκέψη διατάξεις των άρθρων 24 παρ. 2 του ν. 1397/1983 και 19 παρ. 5 του ν. 3418/2005, αφετέρου εισήγαγε τον ανωτέρω ασθενή σε χειρουργική κλινική Παίδων, στην οποία παρέχεται χειρουργική αντιμετώπιση, περίθαλψη και νοσηλεία ανήλικων παιδιών και όχι ενηλίκων. Για τις πράξεις του αυτές ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του εγκαλουμένου και κατόπιν παραπομπής του με το αρ. …/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό με την …/…2016 απόφαση του ανωτέρω δικαστηρίου σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας (άρθρο 235 Π.Κ.), ενώ έφεση του κατά της ανωτέρω καταδικαστικής απόφασης απορρίφθηκε με την …/2018 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, το οποίο, δεχόμενο τα ελαφρυντικά του άρθρου 84 παρ. 2 εδ. α’ και ε’ του Π.Κ., τον κήρυξε ένοχο διάπραξης του ανωτέρω αδικήματος και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκιση 2 ετών”.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο στην απόφασή του έλαβε υπόψη την καλή συμπεριφορά του παιδοχειρουργού και την συνέπεια στην εκπλήρωση των ακαδημαϊκών καθηκόντων του, όπως επισημαίνεται, μετά την τέλεση των πειθαρχικών παραπτωμάτων. “Λαμβάνοντας υπόψη και συνεκτιμώντας τη βαρύτητα και τις συνθήκες τέλεσης των ανωτέρω πειθαρχικών παραπτωμάτων, του βαθμού υπαιτιότητας του εγκαλουμένου που επέδειξε για καθένα από αυτά, την προσωπικότητα του και το γεγονός ότι μετά την τέλεση των εν λόγω πειθαρχικών αδικημάτων επέδειξε καλή συμπεριφορά και υπήρξε συνεπής στην εκπλήρωση των εν γένει ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων, κρίνει, ότι πρέπει να επιβληθεί σε αυτόν, ως προσήκουσα και ανάλογη ποινή, προσωρινή παύση τριών μηνών”.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης