Τα δύο σχέδια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως για το ένα σκέλος υπάρχει σχεδόν ειλημμένη απόφαση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση. Εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας. «Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο», εξήγησε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Θάνος Πλεύρης, άφησε «παράθυρο» και για επέκταση υποχρεωτικότητας στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σενάριο δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση. «Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε, έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς) αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια». «Δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση», ξεκαθάρισε.
Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».
Από μόνα τους τα κρούσματα δεν σημαίνουν αναγκαστικά κάτι, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας πως αυτό που απασχολεί είναι ο συνδυασμός των κρουσμάτων με την πίεση στο σύστημα υγείας. «Θεωρούμε ότι η πίεση θα είναι μόνο στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ έχουμε πληρότητα άνω του 90% συνολικά, έχουμε 1.300 ΜΕΘ που μοιράζονται σε COVID και non COVID περιστατικά. Είναι πιεσμένο το σύστημα», σημείωσε.