Ελλάδα

Ποιοι δικηγόροι χάνουν τα 800 €

Δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ οι δικηγόροι με πάγια εντολή ή αντιμισθία, ωστόσο μπορούν να λάβουν το εκπαιδευτικό επίδομα των 600 ευρώ του προγράμματος τηλεκατάρτισης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζει πως οι δικηγόροι με πάγια εντολή ή πάγια αντιμισθία δεν είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ και επικαλείται τον Κώδικα δικηγόρων, ο οποίος αναφέρει πως ο δικηγόρος ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στο οποίο προέχει το στοιχείο της εμπιστοσύνης του εντολέα του προς αυτόν και πως για τις υπηρεσίες του αμείβεται από τον εντολέα του είτε ανά υπόθεση είτε με πάγια αμοιβή ή με μισθό.

«Η πρόσληψη δικηγόρων με έμμισθη εντολή στον ιδιωτικό τομέα γίνεται με έγγραφη σύμβαση, που καταρτίζεται μεταξύ αυτού και του εντολέα. Έχει κριθεί ότι η σύμβαση παροχής νομικών υπηρεσιών με πάγια ετήσια ή μηνιαία αμοιβή δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας (Α.Π. 308/2017)», σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

Έτσι, και παρά το γεγονός ότι υποβάλλεται Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) για τους δικηγόρους με πάγια εντολή ή με πάγια αντιμισθία, οι συμβάσεις τους, με επιχειρήσεις- εργοδότες των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας Αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, όπως ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοίού, δεν τίθενται σε αναστολή και δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

cnn.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης