Site icon TrikalaVoice

Πρωτοποριακή μέθοδος για την καρδιακή ανεπάρκεια

Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι το «σκορ της καρδιακής ανεπάρκειας στη Λάρισα» (Larissa Heart Failure Risk Score) κατακτά όλο τον παγκόσμιο επιστημονικό κόσμο; Κι όμως αυτό συμβαίνει. Η  μεθοδολογία που ανέπτυξε και εφαρμόζει ο Καθηγητής Καρδιολογίας Φίλιππος Τρυπoσκιάδης και έχει σχέση με την καρδιακή ανεπάρκεια, γίνεται σταδιακά αποδεκτή και εφαρμόσιμη σε άλλες περιοχές του κόσμου με την ίδια επιτυχία που πρωτοεφαρμόστηκε στη Λάρισα.

Η έρευνα της ομάδας του κ. Τρυπoσκιάδη ολοκληρώθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια. Ακολούθησαν οι δημοσιεύσεις για τη  μεθοδολογία σε πολλά έγκριτα επιστημονικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο και όλοι αναρωτιόταν πως από μια τόσο απλή διαδικασία μπορούσε ο γιατρός να καταλάβει αν ο άνθρωπος που έχει μπροστά του είναι χαμηλού ή υψηλού κίνδυνου αναφορικά για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Τι είναι «το σκορ της καρδιακής ανεπάρκειας στη Λάρισα»

Είναι πραγματικά κάτι πολύ απλό. Με δυο ερωτήσεις και μια γενική εξέταση αίματος ο καθένας μπορεί να μάθει αν ανήκει στην ομάδα υψηλού ή χαμηλού κινδύνου στην καρδιακή ανεπάρκεια. Τόσο απλά. Ο γιατρός με μια συνέντευξη και δύο στοιχεία που βλέπει από την γενική εξέταση αίματος μπορεί να βγάλει διάγνωση. Αυτή η διαδικασία ονομάστηκε «το σκορ της καρδιακής ανεπάρκειας στη Λάρισα» ή αλλιώς Larissa Heart Failure Risk Score.

Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό που κάποιοι επιστήμονες έδειξαν σε παγκόσμιο επίπεδο έρχεται η επιβεβαίωση της μεθόδου από τους Ιάπωνες καρδιολόγους. Οι επιστήμονες από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου εφάρμοσαν την μέθοδο της Λάρισας και πιστοποίησαν ότι και στον δικό τους πληθυσμό λειτουργεί. Η μέθοδος της Λάρισας μετά από αυτή την επιβεβαίωση αναμένεται να παρουσιαστεί και στο Αμερικανικό Καρδιολογικό Συνέδριο. Αν μη τι άλλο μια σημαντικότατη εξέλιξη που είναι τιμητική για την δουλειά που έκανε ο καθηγητής καρδιολογίας Φίλιππος Τρυπoσκιάδης και η ομάδα του τα προηγούμενα χρόνια.

Ο καθηγητής ανακοίνωσε τα ανωτέρω χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το 22° Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος που ξεκινάει σήμερα.

Για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της Καρδιολογίας μίλησαν ο Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Μπουντούλας και ο Καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Ιωάννης Σκουλαρίγκης

Τι θα δούμε στο 22ο Καρδιολογικό Συνέδριο

Εκτός από αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο το καρδιολογικό Συνέδριο έχει και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Θα αναλυθεί η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Έχει διαπιστωθεί ότι η λήψη αντιβιοτικών αλλάζει την χλωρίδα του εντέρου κάτι που βοηθά στην εκδήλωση της παχυσαρκίας. Επίσης θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν την καρδιοογκολογία.

Θα αναλυθούν τα μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία μπορούν να δράσουν εναντίον της χοληστερίνης.

Στην τελετή έναρξης του Καρδιολογικού Συνεδρίου, σήμερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί διάλεξη του Καθηγητή από το Πανεπιστήμιο του Βελγίου, κ. Dirk Brutsaert, με θέμα: «Καρδιακή Ανεπάρκεια. Το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον. Από το Harvey στην Καρδιο–Ογκολογία».

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, όπως πάντα, επιφανείς καρδιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επισημαίνεται, για μία ακόμη φορά, η υποστήριξη του συνεδρίου από την Cleveland Clinic και πολλές επιστημονικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, οι επιστημονικές και κοινωνικές σχέσεις με την όποια γίνονται κάθε χρόνο και στενότερες.

Exit mobile version