Είναι που είναι «κουτσουρεμένη» η θερινή περίοδος στα παράλια του ν. Λάρισας, λόγω του καιρού που δεν βοηθάει, οι επιχειρηματίες όμως έρχονται αντιμέτωποι και με πρόστιμα «φωτιά». Μιλάμε στην ουσία για «καμπάνες» έως και 18.000 ευρώ! Ποιος είναι αυτός που βεβαιώνει τα πρόστιμα πηγαίνοντας στις επιχειρήσεις; Πρόκειται για τον ενιαίο αστικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης του συγγενικού δικαιώματος ήχου, GEA-GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ. Ο συγκεκριμένος οργανισμός όπως καταγγέλλουν επιχειρηματίες των παραλίων έχουν ενιαία χρέωση για τα συγγενικά δικαιώματα στη χώρα. «Πληρώνουμε στα δικά μας παράλια για σεζόν 30 ημερών, σεζόν σε τιμές Μυκόνου» σημειώνει ο Πρόεδρος των καταστηματαρχών στα παράλια Δημήτρης Χασιώτης.
Ποιος είναι ο GEA
Tο 1993, με το νόμο 2121/1993 περί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, η πολιτεία, σε εναρμόνιση κοινοτικών και διεθνών συμβάσεων, θεσμοθέτησε τα συγγενικά δικαιώματα ερμηνευτών, εκτελεστών και παραγωγών υλικών φορέων ήχου.
Για τη διαχείριση και προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων ή εξουσιών που απορρέουν από αυτά, ιδρύθηκαν, με την άδεια του ΥΠ.ΠΟ., οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί των παραγωγών υλικών φορέων ήχου ή ήχου και εικόνας GRAMMO, των τραγουδιστών ΕΡΑΤΩ και των μουσικών ΑΠΟΛΛΩΝ. Στα τέλη του 2011, οι τρεις αυτοί οργανισμοί ίδρυσαν τον ενιαίο αστικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης του συγγενικού δικαιώματος ήχου, GEA-GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ.
Όλοι οι Ελληνικοί Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) για τα πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα έχουν λάβει την άδεια του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και εποπτεύονται από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ο GEA αδειοδοτεί επιχειρήσεις για τα συγγενικά δικαιώματα ηχογραφημένης μουσικής και ως αντάλλαγμα εισπράττει εύλογη αμοιβή σύμφωνα με το αρ. 49 του Ν.2121/1993 («παρουσίαση στο κοινό»). Παράλληλα, συλλέγει έντυπους ή ηλεκτρονικούς καταλόγους χρησιμοποιηθέντος ρεπερτορίου από την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, τους οποίους παραδίδει στους 3 οργανισμούς μέλη του για την ορθή διανομή των συλλεχθέντων ποσών προς τους δικαιούχους (Grammo-παραγωγοί/δισκογραφικές εταιρίες, Ερατώ-τραγουδιστές, Απόλλων-μουσικοί).
Σύμφωνα με το Ν.3905/2010, η είσπραξη και συλλογική διαχείριση των συγγενικών δικαιωμάτων των μουσικών, τραγουδιστών και παραγωγών γίνεται υποχρεωτικά συλλογικά από έναν ενιαίο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον GEA.
«Δεν αντέχουμε τα πρόστιμα»
Οι καταστηματάρχες είναι σε απόγνωση μάλιστα καταγγέλλουν ότι ο εν λόγω οργανισμός «υπολογίζουν ένα κατάστημα 50 τ.μ. έως και 500 τ.μ. μαζί με το χώρο που έχει στην παραλία και οι χρεώσεις είναι τεράστιες σε σχέση με τα έσοδά τους» υποστηρίζει ο κ. Δημ. Χασιώτης.
Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου καταστηματαρχών της περιοχής ότι ζητούνται χρήματα και μάλιστα αναδρομικά από το 2015. Για αυτό το λόγο βρέθηκαν στα δικαστήρια τουλάχιστον 15 επιχειρήσεις των παραλίων με πρόστιμα που κυμαίνονται από 15.000 έως 18.000 ευρώ και έπεται συνέχεια καθώς πλέον έρχονται οι υποθέσεις για το 2016 και μετά.
«Να φανταστείτε ότι ψάχνουν μέσω Facebook. Χρέωσαν σε επιχείρηση που έτυχε να ανεβάσει φωτογραφίες στα social media ότι έκανε πάρτι και απειλείται με μεγάλο πρόστιμο. Δεν αντέχουμε άλλο. Απειλούνται επιχειρήσεις με λουκέτο», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Χασιώτης πρόεδρος καταστηματαρχών των παραλίων του ν. Λάρισας.
Ήδη ο σύλλογος καταστηματαρχών ετοιμάζει το επόμενο διάστημα κύκλο επαφών με το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για αυτή την κατάσταση και να ζητήσει διευθέτηση του ζητήματος πριν είναι αργά για πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή.