Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών η οποία περιλαμβάνει το 2ο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) και 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) πήραν μέρος 30.538 υποψήφιοι. Τα βασικά χαρακτηριστικά του 2ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου είναι ότι σε αυτά περιλαμβάνονται τα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα. Παράλληλα, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο συγκεντρώνονται τα περισσότερα τμήματα με βάσεις εισαγωγής κάτω από τα 10.000 μόρια.
Και κάτι ακόμη: στο Πεδίο αυτό θα εισαχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων που διεκδικούν τα τμήματά του, σε σχέση με όλα τα άλλα Επιστημονικά Πεδία.
Πριν περάσουμε στην εκτίμηση των βάσεων εισαγωγής σε τμήματα των δύο Πεδίων, ας κάνουμε ορισμένες γενικές παρατηρήσεις:
1. Στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων και των δύο Πεδίων οι βάσεις εισαγωγής θα έχουν πτωτική πορεία η οποία θα κυμαίνεται από τα 100 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και τα 1.000 μόρια.
2. Η μεγαλύτερη ανισοκατανομή στην πτώση των βάσεων εισαγωγής θα αφορά το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (100 έως 1.000 μόρια πτώση, ανάλογα το τμήμα), ενώ μικρότερη ανισοκατανομή στην πτώση των βάσεων εισαγωγής θα παρουσιαστεί στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (από 100 έως και 500 μόρια πτώση, ανάλογα το τμήμα). Ωστόσο και εδώ θα υπάρχει μικρός αριθμός τμημάτων με πτώση μεγαλύτερη των 500 μορίων.
3. Οι βάσεις εισαγωγής στις «ναυαρχίδες» και των δύο Πεδίων θα υποχωρήσουν. Η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 18.850–18.950 μόρια (από 19.029 πέρσι), ενώ το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 18.000–18.150 μόρια (από 18.240 πέρσι).
4. Υποψήφιοι με βαθμολογίες από 5.500 έως 9.000 μόρια, εάν έχουν «σταυρώσει» όλα τα τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, στη συντριπτική πλειονότητα θα είναι εισακτέοι σε κάποιο από αυτά.
5. Η αισθητή πτώση των βάσεων στο 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο δεν συνδέεται μόνο με τις χαμηλότερες φέτος επιδόσεις των υποψηφίων (λιγότεροι πάνω από τη βάση στη Φυσική, Χημεία και Βιολογία και λιγότεροι αριστούχοι στη Φυσική και στη Χημεία, πάντα σε σχέση με πέρσι), αλλά και με την αύξηση των θέσεων εισακτέων. Οι φετινές καλύτερες επιδόσεις στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά και στη Βιολογία αφοπλίζονται και «γονατίζουν» κάτω από το καταλυτικό βάρος των δύο προαναφερόμενων παραγόντων.
4ο Πεδίο
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης και Επιστήμες Πληροφορικής) στο οποίο διαγωνίστηκαν 24.233 υποψήφιοι, το τοπίο αλλάζει συντριπτικά, τουλάχιστον όσον αφορά κυρίως τα υψηλόβαθμα και μεσαίας βαθμολογίας τμήματα.
Εδώ, οι αρκετά καλύτερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων (ιδιαίτερα στη βαθμολογική κλίμακα του 18-20 που διαμορφώνει τις βάσεις των υψηλόβαθμων τμημάτων) αφενός στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, αφετέρου στο μάθημα Ανάπτυξη Προσαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (υπερδιπλάσιοι οι αριστούχοι σε σχέση με πέρσι) μειώνουν δραστικά σε αρκετές περιπτώσεις (ιδιαίτερα στα υψηλόβαθμα και μεσαίας βαθμολογίας τμήματα του Πεδίου) την επίδραση των χειρότερων επιδόσεων στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας αλλά και την αύξηση των θέσεων εισαγωγής.
Ως εκ τούτου, αναμένεται άνοδος των βάσεων στον μεγαλύτερο αριθμό των τμημάτων, η οποία θα κυμαίνεται από 100 έως και 900 μόρια, οριοθετώντας έτσι, στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής, ένα τοπίο εντελώς διαφορετικό από αυτό των τμημάτων των τριών άλλων Πεδίων.
ΠΗΓΗ: XΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ/ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ