Ελλάδα

Πως η λίμνη Κάρλα, άλλαξε το τοπίο σε όλη τη Θεσσαλία

Ένα έργο που βάλτωνε επί δεκαετίες ολοκληρώθηκε μέσα σε μια 3ετία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω ΕΣΠΑ, προσελκύει τα βλέμματα των Ευρωπαίων και αλλάζει το τοπίο στη Θεσσαλία.

Η ιδέα της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας προέκυψε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ήταν προφανές ότι η αποξήρανση δεν είχε αποδώσει τα προσδοκώμενα. Η Κάρλα αποξηράνθηκε το 1959-1962 με στόχο την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, η οποία δεν επιτεύχθηκε ποτέ, ενώ δυστυχώς επηρεάστηκε βίαια το μικροκλίμα της περιοχής και εξαφανίστηκε όλο το οικοσύστημά της.

Για 25 χρόνια η προσπάθεια ανασύστασης της λίμνης βάλτωνε στα γρανάζια της Ελληνικής γραφειοκρατίας. Όταν πριν 5 περίπου χρόνια η Πολιτεία το «έδωσε» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να το τρέξει, μετά από επίμονες προσπάθειες του Κώστα Αγοραστού προεξοφλούνταν το «Βατερλώ» και η αποτυχία. «Σε πείσμα όλων δουλέψαμε σκληρά και τα καταφέραμε» λέει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας «αποδεικνύοντας ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα του περιβάλλοντος, η Ελλάδα που ξέρει να συνεργάζεται, η Ελλάδα που αξιοποιεί σωστά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, και η Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί, και αυτό βγαίνει μέσα από τη Θεσσαλία».

Η Κάρλα αναγεννήθηκε εδώ και 1 χρόνο και ήδη οι αλλαγές είναι εντυπωσιακές, στο οικοσύστημα της περιοχής (επέστρεψαν 180 είδη πουλιών), στο μικροκλίμα (έφτασε να χιονίζει ξανά στη Λάρισα προσφέροντας πολύτιμο νερό στον υδροφόρο ορίζοντα), στην άρδευση τεράστιων εκτάσεων, αλλά και στην ύδρευση της πόλης του Βόλου!…

Το έργο που υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ αποτελεί πια «πιλότο» για ανάλογα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη. Οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις είναι συνεχείς και μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε απέσπασε δυο επιπλέον στις Βρυξέλλες.

Στη φωτό του trikalavoice.gr  παραπάνω διακρίνονται στο περίπτερο της Κάρλας ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο προϊστάμενος της Μονάδας Γ’ της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας Βασίλης Γαλάνης που έτρεξε ένα σημαντικό κομμάτι του έργου, ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης και ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης