Site icon TrikalaVoice

Ρινικοί πολύποδες. Ξετυλίγοντας τον μίτο της νόσου, θα φτάσουμε στην οριστική θεραπεία;

Οι ρινικοί πολύποδες είναι ανώδυνοι, μισχωτοί σχηματισμοί που μοιάζουν με γκριζωπές ρόγες σταφυλιού, ποικίλουν σε μέγεθος και εξορμώνται από οποιοδήποτε σημείο του πλάγιου ρινικού τοιχώματος και των παραρρίνιων κόλπων. Πρόκειται για καλοήθεις βλάβες που απασχολούν περισσότερο τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

 

 

Συχνά ο όρος πολύποδας τρομάζει τους ασθενείς. Βέβαια, ένας ασθενής με ρινικούς πολύποδες ενδέχεται να μην έχει καθόλου ενοχλήσεις, προοδευτικά όμως θα προκληθούν έντονα λειτουργικά προβλήματα που θα οδηγήσουν τον ασθενή στον ωτορινολαρυγγολόγο. Τέτοια είναι το χρόνιο μπούκωμα, η παρατεταμένη καταροή, το αίσθημα βάρους στο πρόσωπο και οι διαταραχές στην όσφρηση.

Στην πραγματικότητα οι ρινικοί πολύποδες αποτελούν την εκδήλωση μιας κατάστασης χρόνιων φλεγμονών του βλεννογόνου της μύτης. Δυστυχώς οι παράγοντες κινδύνου που ενοχοποιούνται είναι αρκετοί, καθιστώντας τη θεραπεία αρκετά δύσκολη. Οι αλλεργίες, το άσθμα, οι λοιμώξεις, η γενετική προδιάθεση, ακόμα και το κάπνισμα συνθέτουν το παλυπαραγοντικό αιτιολογικό υπόβαθρο της νόσου.

Η διάγνωση συνήθως τίθεται με μια απλή επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο. Η ενδοσκόπηση της μύτης θα αναδείξει αμέσως το πρόβλημα, ενώ η αξονική τομογραφία που ακολουθεί θα οριοθετήσει την έκταση της βλάβης.

Όσο απλή είναι όμως η διαδικασία της διάγνωσης, τόσο αμφιλεγόμενη θεωρείται η θεραπεία καθώς αυτή μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική είτε συνδιασμός και των δύο.

Έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία της ρινικής πολυποδίασης. Τον πρώτο λόγο έχει η φαρμακευτική αγωγή με ρινοπλύσεις και κορτικοστεροειδή σε μορφή ρινικών spray ή χαπιών. Επι αποτυχίας, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μονόδρομος.

Η λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική – FESS θεωρείται η κατεξοχήν μέθοδος αντιμετώπισης των παθήσεων της μύτης, συνεπώς και των ρινικών πολυπόδων. Πραγματοποιείται με άκαμπτα ενδοσκόπια διαφόρων γωνιών θέασης και κάμερες υψηλής ευκρίνειας ενώ συνεπικουρείται από την διεγχειρητική πλοήγηση – navigation. Η εμπειρία του χειρουργού συμβάλλει τα μέγιστα στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της επέμβασης.

Ωστόσο ο πλήρης έλεγχος της νόσου θεωρείται μια ιδιαίτερη πρόκληση για την ΩΡΛ κοινότητα. Πλήθος μελέτων και νέες θεραπείες, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, στοχεύοντας στη εξάλειψη των μελλοντικών υποτροπών της νόσου.

 

 

Κοραής Χρήστος, MD, MSc, PhDc

Ωτορινολαρυγγολόγος, Επιμελήτης Α΄ ΩΡΛ Κλινικής, Ιασώ Θεσσαλίας.

Κ: 6973056610      Τ: 2410996000

Exit mobile version