Σεισμός σημειώθηκε στις 9.12 σήμερα, Παρασκευή, το πρωί στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου, ανοιχτά της Ηλείας. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, πρόκειται για δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο ανατολικά των Στροφάδων.
Είχε προηγηθεί, ένα λεπτό νωρίτερα, ασθενέστερη δόνηση 4,3 Ρίχτερ.
Οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Αττική.
Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι
Οπως δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας στην «Κ», η διπλή σεισμική δόνηση «δεν δείχνει να έχει επιπτώσεις σε κτιριακές υποδομές και ανθρώπους».
«Είναι ένας σεισμός επιφανειακός πάνω στο ελληνικό τόξο. Εγινε εντονότατα αισθητός στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, στο Αγρίνιο, σε περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και στην Αθήνα. Είναι όμως ένας σεισμός που δεν δείχνει να έχει επιπτώσεις σε κτιριακές υποδομές και ανθρώπους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος κάνει λόγο για έναν κύριο σεισμό και έναν προσεισμό.
«Ο σεισμός, ο οποίος ήταν ένας και όχι δύο, σημειώθηκε στις 09.12 με μέγεθος 5,7 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο των Στροφάδων στο κεντρικό Ιόνιο. Είναι από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του ελληνικού τόξου. Ο σεισμός –ο οποίος ήταν επιφανειακός με βάθος 20 χιλιόμετρα– έγινε στο όριο επαφής των δύο πλακών, ευρασιατικής και αφρικανικής», σημειώνει ο ίδιος.
Οπως εκτιμά, «δεν υπάρχει ανησυχία για τους κατοίκους Ιονίου και Πελοποννήσου. Το μέγεθος είναι αναμενόμενο για την περιοχή που έγινε. Το 2018 στην ίδια περιοχή είχαμε σεισμό 6, 8 Ρίχτερ στα δυτικά τότε των Στροφάδων. Τώρα έσπασε ένα κομμάτι του ρήγματος στα ανατολικά των Στροφάδων. Το ρήγμα, δηλαδή, σπάει κατά τμήματα. Το 1997 είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ. Ο λόγος που δεν προκαλούνται υλικές ζημιές είναι η ανθεκτικότητα των κτιρίων λόγω του αυστηρού αντισεισμικού κανονισμού».
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι σεισμικές δονήσεις είχαν διάρκεια, ενώ έχουν ξεκινήσει περιπολίες από κλιμάκια της Πυροσβεστικής, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα από τους σεισμούς.