Ελλάδα

Σε θέση εκλογικής μάχης με νέα πρόσωπα

Aνοικτό παραμένει για τη Ν.Δ. το Σκοπιανό, παρά την «τυπική», όπως λένε από την Πειραιώς, κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οπως φάνηκε από την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ο ίδιος δεν θεωρεί ότι έχει κλείσει το θέμα –«δεν δεσμεύομαι απ’ αυτή την ερμηνεία της συμφωνίας», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή– τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., όπου η Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα κράτη-μέλη και δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, να απεμπολήσει το δικαίωμά της στο βέτο. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα περάσει, ήδη από αυτή την εβδομάδα, σε εμπροσθοβαρή ατζέντα, με κινήσεις εκλογικού ανασχηματισμού του κομματικού μηχανισμού και ανανέωσης σε πρόσωπα.

Οι δυσκολίες

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ., λίγη ώρα μετά την ονομαστική ψηφοφορία της Παρασκευής, ήταν ενδεικτική προθέσεων για το μέλλον. Σε συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή την Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι ο ίδιος μίλησε με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που θα προκύψουν από την εφαρμογή της, καθώς προηγουμένως είχε τονίσει ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ακυρωθεί. Ωστόσο, ο ίδιος διαμήνυσε ότι θα προσπαθήσει να «αμβλύνει» τις αρνητικές συνέπειες που θεωρεί βέβαιο ότι θα προκύψουν, αλλά και ότι δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε.

Tι σημαίνει αυτό; Προφανώς η συμφωνία είναι δεσμευτική για τη χώρα και δεν μπορεί να ακυρωθεί. Πλην όμως, όπως έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., είναι άλλο η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ –η οποία από ελληνικής πλευράς έχει ήδη προεξοφληθεί από την ημέρα που υπεγράφη η συμφωνία στις Πρέσπες– και είναι άλλο η ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε., για την οποία η συμφωνία προεξοφλεί τη θετική στάση της Ελλάδας, θέτοντας σε αμφισβήτηση ένα βασικό κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας με βάση το κοινοτικό δίκαιο. Προφανώς είναι θέμα ερμηνείας, επιμένουν. Και η ερμηνεία της συμφωνίας για την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας δεν μπορεί να είναι άλλη παρά αυτή που προκύπτει από το δίκαιο της Ε.Ε., το οποίο είναι υπερκείμενο του διεθνούς. Με απλά λόγια, στην ενταξιακή διαδικασία μιας υποψήφιας χώρας, κάθε κράτος-μέλος οφείλει να διαπιστώνει κατά το άνοιγμα και κυρίως κατά το κλείσιμο κεφαλαίων αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, και προφανώς η Ελλάδα δεν μπορεί να παραιτηθεί μονομερώς απ’ αυτό το δικαίωμα.

Η χώρα έχει ούτως ή άλλως εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, πολλώ δε μάλλον με μια «κυβέρνηση μειοψηφίας» και «ad hoc πλειοψηφίες», όπως τις αποκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι κάθε νομοσχέδιο από εδώ και στο εξής θα εξελίσσεται σε ψήφο εμπιστοσύνης γι’ αυτή την κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του προέδρου της Ν.Δ., η ερχόμενη εβδομάδα θα σηματοδοτήσει την επαναφορά σε όσα ανέστειλε η συζήτηση για το Σκοπιανό, όπως η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση νέων ονομάτων στα ψηφοδέλτια.

Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν ονόματα νέων υποψηφίων που κατέρχονται για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές, ενώ επίκειται και δομικός ανασχηματισμός στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ., καθώς πολλά στελέχη θα πολιτευθούν. Hδη έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα ονόματα υποψηφίων που θα αφήσουν την κομματική θέση καθώς θα είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες αλλαγές. Αυτές θα αφορούν και τους δύο αναπληρωτές εκπροσώπους Τύπου της Ν.Δ., Κωνσταντίνο Κυρανάκη και Νίκο Ρωμανό, καθώς θα είναι υποψήφιοι στη Β΄ Αθήνας (στον νότιο και στον βόρειο τομέα αντιστοίχως).

Ο κ. Μητσοτάκης έχει στείλει από νωρίς το μήνυμα στα στελέχη του ότι όσοι πολιτευθούν θα αντικατασταθούν από τις θέσεις που έχουν στις κομματικές γραμματείες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ανασχηματισμός θα είναι εκλογικός. Η νέα ομάδα που θα προκύψει θα είναι και αυτή που θα «τρέξει» τις εκλογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, αυτές τις ημέρες θα οριστικοποιηθούν και οι λίστες όσων κατέλθουν στη Β΄ Αθήνας, εμπλουτισμένες και με νέα πρόσωπα, ενώ θα ακολουθήσουν και οι πρώτες ανακοινώσεις για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Πλην του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έχει τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, «κλειδωμένη» είναι και η υποψηφιότητα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Κώστα Δέρβου. Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. ξαναμπαίνει στη φάση επικοινωνίας του προγραμματικού της λόγου, καθώς περί τα μέσα Φεβρουαρίου οργανώνεται η μεγάλη εκδήλωση στην οποία ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της για την Υγεία. Των ανακοινώσεων θα προηγηθούν συναντήσεις του προέδρου της Ν.Δ. με φορείς της Υγείας, ενώσεις γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού.

Διεμβολισμός του Κέντρου

Είναι σαφές ότι όσο πιο κοντά έρχονται οι εκλογές, τόσο θα εντείνεται η επιχείρηση διεμβολισμού του Κέντρου, τόσο από τον κ. Μητσοτάκη όσο και από τον κ. Τσίπρα. Πηγές της Πειραιώς χαρακτήριζαν τη σχετική προσπάθεια του κ. Τσίπρα «καταδικασμένη σε αποτυχία» και αποδομούσαν πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών ως διαιρετική τομή αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Σημείωναν δε με νόημα ότι από εδώ και στο εξής θα αναδειχθεί «ποιος ουσιαστικά συνεργάζεται με τα άκρα και ποιος είναι το πραγματικό Κέντρο». Προς τούτο θύμιζαν με ποιους συγκυβερνά ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη στιγμή. «Είναι τουλάχιστον κωμικό ένας άνθρωπος που συγκυβερνά με τον Κώστα Ζουράρι, την Ελενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και λοιπούς να παριστάνει ότι μπορεί να διεμβολίσει την Κεντροαριστερά», έλεγαν χαρακτηριστικά. Τυχαίες, πάντως, δεν ήταν ούτε οι σχετικές αναφορές σε «κυβέρνηση κουρελού» του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης, ούτε οι αιχμές για τα «δήθεν» ανοίγματα του κ. Τσίπρα στην Κεντροαριστερά,
απ’ όπου, όπως είπε, τον ακολούθησαν «κάποια πολιτικά ναυάγια». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο Κέντρο –και αυτή της αυτοδυναμίας της Ν.Δ.– και αναμένεται να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις.

kathimerini.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης