Ελλάδα

Σε καραντίνα η ΩΡΛ κλινική του Ιπποκράτειου – Κρούσματα σε γιατρούς και προσωπικό

Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και ως εκ τούτου, είναι φυσικό επακόλουθο να «πέφτουν θύματα» της μάχης που δίνεται με την επιδημία COVID-19, που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς, γεγονός που εγκυμονεί έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, την κατάρρευση του συστήματος, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού ή ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων.

Ήδη 13 γιατροί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία έχουν προστεθεί στα επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας μας, ενώ άλλοι 150 βρίσκονται σε καραντίνα και παρακολουθούνται, την ίδια στιγμή που η κλινική ΩΡΛ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου έχει αποκλειστεί και έχει τεθεί σε καθεστώς καραντίνας, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στους εργαζόμενους, ενώ σήμερα θα κλείσει και η παθολογική του ΕΛΠΙΣ, μετά τον εντοπισμό γιατρών με κορωνοϊό.

Την Τρίτη σήμανε συναγερμός στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» καθώς μπήκε σε καραντίνα η ωτορινολαρυγγική κλινική. Κατά πληροφορίες, πρόκειται συνολικά για 21 εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε απομόνωση στα σπίτια τους.

Οι 21 εργαζόμενοι έχουν λάβει οδηγίες να μείνουν σπίτια τους για τις επόμενες επτά ημέρες. Η καραντίνα επιβλήθηκε μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε γιατρό του νοσοκομείου.

ΠΟΕΔΗΝ: 13 εργαζόμενοι νοσούν, 150 σε καραντίνα

Μια πρώτη αποτίμηση της επίπτωσης που έχει ο νέος κορωνοϊός στους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή και τον θάνατο του 53χρονου εργαζομένου στο νοσοκομείο Καστοριάς το περασμένο Σάββατο.

Συνολικά 13 εργαζόμενοι νοσούν, έξι από τους οποίους στο νοσοκομείο Καστοριάς, ένας εργαζόμενος του ΕΚΑΒ και άλλοι 150 είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στο νοσοκομείο, όπως και στο νομό Καστοριάς, η πορεία του κορωνοϊού ήταν έντονη. Αποτυπώθηκε μαλιστα με δεκάδες κρουσματα και καραντίνα των κατοίκων δύο χωριών. Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως, “θα έπρεπε πολλοί περισσότεροι συνάδελφοι να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό” καθώς και ότι “το νοσοκομείο θα πρέπει να κλείσει για να γίνει σωστή απολύμανση”.

Αντιδράσεις προκαλεί στην ΠΟΕΔΗΝ και η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να σταματήσει η ιχνηλάτηση μεταξύ των εργαζομένων και ο κατ’ οίκον περιορισμός να μειωθεί σε μία εβδομάδα για οσους εκτέθηκαν στον ιό.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης. Και το τονίζει με αφορμή το γεγονός πως κάποια νοσοκομεία κλείνουν την εφημερία με λιγότερο κίνδυνο (Λαϊκό σήμερα, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων χθες) και άλλα με μεγαλύτερο κίνδυνο διασποράς παραμένουν ανοικτά (Αλεξάνδρα, Καστοριάς, Κοζάνης).

Γιατρός το πρώτο κρούσμα στην Καλαμάτα

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Μεσσηνία φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε πρίν από λίγη ώρες και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι αυτή την ώρα από τοπικά Μέσα ενημέρωσης πρόκειται για γιατρό του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Ο γιατρός βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό κι αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη του Διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργου Μπέζου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τα μέτρα που θα ληφθούν από εδώ και πέρα στο χώρο.

Τέσσερα ακόμα δείγματα που εξετάστηκαν βγήκαν αρνητικά ενώ αναμένονται απαντήσεις για τουλάχιστον 10 ακόμα περιπτώσεις.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας:

«Ανακοινώνεται ότι σήμερα Τρίτη 17/3/2020 και ύστερα από ενημέρωση που είχαμε από το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, από τα τελευταία πέντε δείγματα που είχαν σταλεί από το Νοσοκομείο Καλαμάτας βρέθηκαν τα τέσσερα αρνητικά και το ένα θετικό.

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό και συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για την διαχείριση της συγκεκριμένης περίπτωσης. Συνιστάται ψυχραιμία και αισιοδοξία».

Τέλος στα προληπτικά τεστ

«Φρένο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr, βάζουν τόσο τα ιδιωτικά κέντρα υγείας όσο και τα δημόσια, στην προληπτική διενεργεια του τεστ για τον κορωνοϊό, καθώς τα αντιδραστήρια που χρειάζονται, παρουσιάζουν έλλειψη.

Όποιος πολίτης από σήμερα απλά ανησυχήσει και θελήσει να κάνει το τεστ χωρίς να έχει τα συμπτώματα, δεν μπορεί ούτε στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, αφού και εκεί ο ΕΟΔΥ έχει δώσει εντολή να πραγματοποιούνται μονο τα τεστ σε ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν συμπτώματα.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του θανατηφόρου ιού στην χώρα μας εντοπίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου και, έπειτα από 20 μέρες, εμφανίζονται τα προβλήματα στην αγορά αντιδραστηρίων καθώς η ζήτησή τους είναι αυξημένη, λόγω και των κρουσμάτων στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Σε επικοινωνία του protothema.gr με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, κανένα από αυτά δεν μας έκλεισε ραντεβου, προκειμένου να κάνουμε το τεστ προληπτικά, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, η έλλειψη των αντιδραστηρίων είναι τόσο μεγάλη, που ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ δεν έχουν δικαιώμα να κάνουν το τεστ, εάν δεν έχουν εμφανίσει τα συμπτώματα του ιού.

Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου διασωστες του ΕΚΑΒ έχουν παραλάβει σοβαρές περιπτώσεις κρουσμάτων του κορωνοϊού και οι εργαζόμενοι, θορυβημένοι, έχουν ζητήσει από την υπηρεσία να εξεταστούν και τους αρνούνται, μιας και δεν παρουσιάστηκε κάποιο σύμπτωμα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στα όριά του βρίσκεται και το υγειονομικό υλικό του ΕΣΥ και ειδικότερα οι ειδικες στολές μιας χρήσης, οι μάσκες και τα γυαλιά, αφού σε κάθε περίπτωση αυτά τα τρία υλικά πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια και οι διασωστες να φορέσουν νέα.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης