Ελλάδα

Συμφωνία για τη δόση στο Euroworking Group

Στο Euroworking Group, που τελείωσε πριν λίγο, τονίστηκε ότι τα προαπαιτούμενα που αναμενόταν να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση θεωρούνται ολοκληρωμένα και οι εθνικές διαδικασίες ψήφισης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης μπορούν να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Συγχρόνως στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Eurogroup, που είδε η «Κ», τα περισσότερα σημεία έχουν συμφωνηθεί.

Αυτή τη στιγμή, ακόμα συζητείται ο τρόπος γραφής των συμπερασμάτων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμα συζητείται πώς θα περιλαμβάνει η δήλωση την επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων για 15 χρόνια (αν θα έχει αναφορά «μεταξύ  0-15 χρόνια» ή «μέχρι 15 χρόνια»)  και, όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, συζητείται κατά πόσο θα αναφέρεται «τουλάχιστον 2%» ή «μέσος όρος 2%» για μετά το 2022 καθώς μέχρι τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει στο 3,5%. Η γερμανική πλευρά επιθυμεί και πιέζει να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για το πότε το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, άφησε αιχμές κατά της Αθήνας, τονίζοντας με νόημα ότι «είχαμε εδώ και τρείς εβδομάδες συμφωνία αλλά οι Ελληνες ζήτησαν άλλες τρεις, για επικοινωvιακούς λόγους». Γι αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία, πρόσθεσε.

Την ελπίδα ότι μια «καλή λύση» θα βρεθεί μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης εξέφρασε, από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο Eurogroup. Όπως είπε, όλες οι πλευρές εργάστηκαν «σκληρά» τον τελευταίο καιρό και το ΔΝΤ προσπάθησε να είναι όσο πιο «εποικοδομητικό» γίνεται, σεβόμενο παράλληλα τις «αρχές» του. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών και ελπίζω ότι θα επιτύχουμε μια καλή λύση μέχρι το τέλος της συνεδρίασης», υπογράμμισε, δηλώνοντας «πάντα αισιόδοξη».

«Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση της κρίσης, για να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε κατά την είσοδό του, o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ. O ίδιος τόνισε πως περισσότερη «σαφήνεια» είναι απαραίτητη εάν υπάρχει η βούληση για «θετικό αποτέλεσμα». «Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης