Ελλάδα

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

Με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ.Αλέξη Τσίπρα, συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το μεσημέρι της Τρίτης, 31 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Στο επίκεντρο της συζητήσεώς τους τέθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα αποτελέσματα της Β’ Διασκέψεως των Αθηνών για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν νωρίτερα την ίδια ημέρα.

 

Στη συνάντηση παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Κυδωνιών Αθηναγόρας καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Ιωάννης Αμανατίδης.

 

Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε σε ακρόαση στο κατάλυμά του τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, κ.Νικόλαο Κοτζιά και τον υφυπουργό κ.Ιωάννη Αμανατίδη. Επίσης δέχθηκε κατόπιν αιτήσεώς του τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ.Geoffrey R. Pyatt.

 

Το απόγευμα της Τρίτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Yaşar Halit Çevik.

 

Αμέσως μετά παρέστη και μίλησε στην Α΄ Εκδήλωση Νεολαίας του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, στην έδρα του Συλλόγου στο δήμο Νέας Σμύρνης. Βαθιά συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε την Ιμβριώτικη Νεολαία να μην σκέπτεται μόνο αλλά και να επισκέπτεται όσο πιο συχνά είναι αυτό δυνατόν την πατρώα γη.  «Αγαπητά μου Ιμβριοτόπουλα, συγχωρήσατε μου την συγκίνηση και τον έντονο συναισθηματισμό αλλά όσο ζω και αναπνέω, […] δεν θα σταματήσω ποτέ να μιλώ για τα όσα ζήσαμε οι Ίμβριοι, για τα παθήματα, τους διωγμούς, τις αδικίες, τον ξεριζωμό από τα χώματά μας, την καταδίκη και την αναγκαστική προσφυγιά. Αυτά τα μάτια ώσπου να κλείσουν θα βλέπουν μπροστά τους τα όσα έγιναν και το στόμα αυτό θα μιλά για το άδικο της Ιμβριακής Ρωμηοσύνης και θα ζητεί την επιστροφή όλων των Ιμβρίων και υμών των απογόνων τους, στον φυσικό τους τόπο, στην γη των πατέρων τους, εκεί όπου είδαμε το φως, όπου μεγαλώσαμε και προκόψαμε. Εκεί που παίξαμε και τραγουδήσαμε, στην Πατρίδα που μας χάρισε μοναδικά και ανεπανάληπτα βιώματα. Μπορείτε να πείτε ότι ο Πατριάρχης είναι ονειροπόλος, αυτά που λέγει είναι ουτοπίες, είναι αυταπάτες. Έστω. Αλλά και αυτά ομορφαίνουν τη ζωή μας. Για εμάς η Ίμβρος είναι η Γη της Επαγγελίας. […] Ο Βαρθολομαίος ο Κουτλουμουσιανός πρόσθετε στο όνομά του το “ο Ίμβριος”. Εγώ θέλω να με θυμούνται ως τον Βαρθολομαίο Κωνσταντινουπόλεως τον “Ιμβριολάτρη”».

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, ο δήμαρχος της πόλης, κ. Σταύρος Τζουλάκης, το προεδρείο του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, εκπρόσωποι του Τμήματος Νεολαίας της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης, από την Θεσσαλονίκη, και  Άρχοντες Οφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης