Δεν προτίθεται να συνδέσει ζητήματα εκλογικού νόμου με την αναθεώρηση του Συντάγματος, η συζήτηση για την οποία αρχίζει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (απαντώντας στην σχετική ερώτηση της “Κ”) στη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο. Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός τερματίζει τη συζήτηση και τη σχετική φημολογία για τη σύνδεση των δύο συζητήσεων με στόχο την αλλαγή του επίμαχου άρθρου που θα επέτρεπε την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές με 180 (αντί για 200) βουλευτές.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκάλυψε περισσότερα για τον νέο εκλογικό νόμο, επέμεινε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξασφαλίζει «κυβερνησιμότητα». «Με 40% ένα κόμμα δικαιούται άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», σημείωσε χαρακτηριστικά, «δείχνοντας» περίπου και πού βρίσκεται η σημερινή συζήτηση για το αναλογικό μπόνους.
Το δε μήνυμα ότι για τις επόμενες εκλογές αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η απλή αναλογική που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, έμοιαζε με προειδοποίηση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εν προκειμένω το ΚΙΝΑΛ (και όχι μόνο) ότι μη συναίνεσή τους στον νέο εκλογικό νόμο που θα είναι ένα ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα και μη εξασφάλιση των απαιτούμενων 200 ψήφων για την άμεση εφαρμογή του, θα σημαίνει ακυβερνησία και παράλυση.
Ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική η σχετική αποστροφή του: «Αν δεν έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές, οι επόμενες εκλογές θα είναι απλής αναλογικής, Άρα, θα είναι μια διπλή κάλπη., Να ξέρουμε πού οδεύουμε, θα περάσουμε δυστυχώς απ΄τη διαδικασία της διπλής κάλπης».
Πάντως, δεν ήταν το μόνο «δεν» του πρωθυπουργού που ξεχώρισε. «Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε», είπε το βράδυ του Σαββάτο στο Βελλίδειο, προϊδεάζοντας ότι δεν προτίθεται να πολώσει το κλίμα και θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις (προανήγγειλε, εξάλλου, ότι στο ζήτημα της χωριστής συζήτησης και ρύθμισης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα καλέσει, όταν έρθει η ώρα, τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει). «Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών», απάντησε, ερωτηθείς για τα γεγονότα του 2015, τα οποία, όπως είπε, «έχουν κριθεί πολιτικά», προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει σε ένα παρελθόν «εξαιρετικά επώδυνο». Θύμισε δε ότι αυτά τα ζητήματα θα τα κρίνει η Βουλή και εφόσον το κρίνει, θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση που θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το μήνυμα, εμμέσως πλην σαφώς, είναι ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει προτεραιότητα (παρόμοιο ήταν και το μήνυμα για την υπόθεση της Novartis, για την οποία ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη).
Aν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο πολύ να συζητήσει τα γεγονότα του 2015, ας ζητήσει ο ίδιος Εξεταστική είπε, περίπου ο κ.Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά.
Το τρίτο «δεν» που ξεχώρισε από την πρώτη πρωθυπουργική συνέντευξή του ήταν ότι δεν προτίθεται να εξαγγείλει μέτρα για τα οποία δεν έχει σαφή εικόνα αν «βγαίνουν» δημοσιονομικά, εξού και η επισήμανσή του ότι η μείωση στο τέλος επιτηδεύματος θα αρχίσει το 2021 (και μέχρι το 2023).
Δεν απεμπολεί η χώρα την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενών, ξεκαθάρισε ακόμα. Τελευταίο, αλλά όχι λίγότερο σημαντικό, θύμισε ότι «δεν αλλάζει κατά το δοκούν η Συμφωνία των Πρεσπών». «Τη θεωρούμε κακή, αλλά την κληρονομήσαμε», τόνισε.
kathimerini.gr