Site icon TrikalaVoice

«Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Λάρισα είναι σίγουρα πολύ περισσότερα»

Ένα από τα βασικά ζητήματα που αφορούν τον πληθυσμό της Λάρισας είναι το θέμα της ενημέρωσης αναφορικά με την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα. Αυτή την στιγμή άλλωστε βρισκόμαστε στην δίνη της έξαρσης του ιού, ενώ νέα μέτρα ανακοινώνονται από την πολιτεία για τον περιορισμό της μετάδοσης.

Σημαντικές πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση δίνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στην LarissaPress.gr για το γεγονός ότι έχουν ήδη επιβεβαιωθεί κρούσματα στη περιοχή μας, αλλά και για την πορεία που πιθανόν να έχει η μετάδοση του κορωνοϊού.

Ο κ. Χριστουδούλου εξήγησε πως «αυτή την στιγμή τα κρούσματα στη Λάρισα και στην υπόλοιπη Θεσσαλία είναι σίγουρα πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν επιβεβαιωθεί», καθώς η δειγματοληψία που γίνεται, είναι περιορισμένη σε σχέση με τον πληθυσμό και διεξάγεται με βάση τα περιστατικά που σπεύδουν να εξεταστούν μετά από  έντονα  συμπτώματα ή άλλους λόγους.

Παράλληλα τονίζει πως ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον για την περιοχή μας είναι το γεγονός ότι  στην Θεσσαλία δεν φάνηκε στην αρχική φάση να υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (Αχαΐα και Αθήνα), όπου και οδήγησε σε γρήγορη μετάδοση του ιού σε εκείνες τις περιοχές.

Αναφορικά με την τάση που καταγράφεται για την πορεία του ιού ο κ. Χατζηχριστοδούλου τονίζει ότι  είναι αυξητική. Μεταξύ άλλων επισημαίνει  ότι «ο ιός θα κινηθεί το ίδιο με τις υπόλοιπες χώρες», ενώ σημειώνει ότι το βασικό που θέλουμε να πετύχουμε με τα μέτρα που παίρνονται από την Πολιτεία είναι να μην έχουμε πολλά κρούσματα μαζί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Επίσης ο καθηγητής αναφέρει ότι θα βοηθούσε στο να βγουν περισσότερα συμπεράσματα  για την μεταδοτικότητα του ιού αν υπήρχε ένας μεγαλύτερος αριθμός δειγμάτων από την κοινότητα,  εκτιμώντας βέβαια ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει επιχείρηση μαζικής δειγματοληψίας του πληθυσμού.

Σχετικά με τον προβληματισμό που υπάρχει σε ολόκληρη την κοινωνία, για τις αντοχές που μπορεί να επιδείξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, σε μια μαζική επιβάρυνση την υγείας του πληθυσμού από τον κορωνοϊό, ο καθηγητής σημειώνει, ότι «τα μέτρα προστασίας και περιορισμού που έχουν ήδη εφαρμοστεί και συνεχίζουν, έχουν στόχο μεταξύ άλλων και να προστατέψουν το σύστημα Υγείας να αντέξει».

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας είναι ήδη ταλαιπωρημένο, λόγω των πολλών ετών λιτότητας. Εδώ άλλες χώρες δεν αντέξανε. Θεωρητικά η Ιταλία έχει καλύτερο σύστημα υγείας από το δικό μας και όμως έφτασε στα όρια του» είπε καταλήγοντας ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Larissapress.gr

Exit mobile version