Πρόκειται για τεράστια ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις. Με απόφαση του Εφετείου της Αθήνας, οι εργαζόμενοι δικαιούνται πλέον αποζημίωση για τα οφειλόμενα, από την προσωπική περιουσία των μελών των διοικητικών συμβουλίων και των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων.
Την απόφαση πήρε το δικαστήριο εκδικάζοντας την προσφυγή απολυμένων δημοσιογράφων της εφημερίδας «Επενδυτής».
Και όπως επισημαίνει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ελήφθη μία ιστορική απόφαση, σύμφωνα με την οποία:
Κρίθηκε νόμιμη η επίσχεση εργασίας τους και αναγνωρίστηκε ότι οι ίδιοι εξάντλησαν κάθε περιθώριο υπομονής και καλοπιστίας για την σωτηρία της εφημερίδας.
Τους επιδικάστηκαν οι οφειλόμενοι μισθοί τους.
Αποφασίστηκε ότι συνυπόχρεοι με την εργοδότρια των συναδέλφων εταιρεία για την καταβολή του συνόλου των οφειλομένων είναι τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου και ιδιοκτήτες της εφημερίδας ως φυσικά πρόσωπα με αποτέλεσμα να καλούνται να καταβάλουν, εξ’ ιδίων πλέον, τα οφειλόμενα.
Είναι προφανές ότι κατά το τρίτο της σκέλος η απόφαση είναι ιδιαίτερα τολμηρή, με ευρύτερες συνέπειες, όχι μόνο για τους εργαζομένους στον Τύπο αλλά και για τους εργαζομένους όλης της χώρας ανεξαρτήτως Κλάδου. Ανοίγει τον δρόμο της αναζήτησης της προσωπικής ευθύνης μετόχων και μελών διοικητικών συμβουλίων, οι οποίοι πιστεύουν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο αφήνοντας στο πέρασμά τους αποστεωμένες εταιρείες και απλήρωτους εργαζομένους.
που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι όλων των επιχειρήσεων της χώρας έχουν στα χέρια τους ένα πολύ δυνατό χαρτί (το δεδικασμένο του Εφετείου της Αθήνας) να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα σε αυτούς από την προσωπική περιουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των μετόχων της εταιρείας (ιδιοκτήτες).
Πρόκειται για απόφαση ιστορική, ιδίως στους καιρούς που διανύουμε και έχει γενικευτεί η πρακτική της μη καταβολής μισθών σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, είναι πολύ συχνό το φαινόμενα της δόλιας πτώχευσης, καθώς και άλλων πρακτικών που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων.