Site icon TrikalaVoice

Τουριστική σεζόν 35 ημερών στα παράλια της Λάρισας! Τι λένε οι επαγγελματίες

Με τα ζοφερότερα χρώματα περιγράφουν οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου στην περιοχή μας τη φετινή περίοδο, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει με τουρίστες κυρίως από τις βαλκανικές χώρες. Κι όμως, λόγω κορωνοϊού σήμερα είναι ελάχιστες οι κρατήσεις και βέβαια κανείς δεν ξέρει αν τελικά οι τουρίστες που έκλεισαν κατάλυμα θα έρθουν ή θα προβούν σε ακύρωση.

Την ίδια ώρα οι άνθρωποι του τουρισμού πιστεύουν ότι φέτος η τουριστική περίοδος θα είναι πολύ μικρότερη γυρίζοντας τον κλάδο στις εποχές της δεκαετίας του ’70. Όσο για τον εάν ένα μέρος της ζημίας θα μπορούσε να καλύψει ο εγχώριος τουρισμός, είναι πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης οι Έλληνες -αν και καλοί πελάτες- έκαναν κάθε χρονιά λιγότερες ημέρες διακοπές.

Φάνης Βουλιώτης: «Πάμε για σεζόν 35 ημερών όπως την δεκαετία του ‘70»

Χωρίς κρατήσεις παραμένουν τα καταλύματα των παραλίων του ν. Λάρισας λόγω του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στο Μάιο, έναν μήνα που σε άλλες συνθήκες θα είχαν έρθει ήδη τουρίστες στην περιοχή. «Η πραγματικότητα είναι ότι αφενός μεν έχουν γίνει οι ακυρώσεις μέχρι τον Ιούνιο. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν και περαιτέρω κρατήσεις. Επί της ουσίας αυτές τις ημερομηνίες ερχόταν στην περιοχή τουρίστες από τα Βαλκάνια, με τους οποίος δούλευαν όλα τα καταλύματα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας σε ένα ποσοστό 85%», αναφέρει ο Φάνης Βουλιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου.

Μάλιστα φαίνεται ότι αυτή την ώρα οι άνθρωποι του τουρισμού έχουν πολύ ισχνές κρατήσεις οι οποίες όμως με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται δεν ξέρουν πως θα εξελιχθούν. «Πρέπει με βάση αυτή την κατάσταση να υπάρξει μέριμνα για να στηριχθεί ο κλάδος του τουρισμού», επισημαίνει. Μάλιστα αναφερόμενος στο αν θα μπορούσε αυτή την μείωση τουριστών να την καλύψουν εγχώριοι τουρίστες μάλλον το βρίσκει αδύνατο. «Ήταν πολύ μικρό το ποσοστό του εγχώριου τουρισμού για να μπορέσει τώρα να καλύψει την φετινή απώλεια, η οποία ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί», περιγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου. Η μόνη περίπτωση για να βοηθήσει ο εγχώριος τουρισμός είναι να υπάρξει σημαντική αύξηση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού με παράλληλη κατάργηση της χιλιομετρικής απόστασης για το 2020.

Η μεγάλη ανησυχία των ανθρώπων του τουρισμού είναι ότι θα είναι πολύ μικρή η τουριστική περίοδος. «Πάμε σε σεζόν 35 ημερών όπως την δεκαετία του ‘70», καταλήγει ο κ. Βουλιώτης. Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις του τουρισμού θα πρέπει να έχουν –λόγω κορωνοϊού- ακόμη καλύτερη καθαριότητα και συνθήκες υγιεινής για τους πελάτες τους.

Ηλίας Ευσταθίου: «Είμαστε εντελώς στο αέρα…»

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι απόψεις του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Λάρισας, Ηλία Ευσταθίου, καθώς και ο ίδιος βλέπει «μαύρα σύννεφα» για τον τοπικό τουρισμό το καλοκαίρι του 2020. «Είμαστε εντελώς στον αέρα, ξεκρέμαστοι, στο πουθενά. Δεν υπάρχει κανένας τουριστικός πράκτορας, που να βεβαιώνει ότι θα φέρει έστω και ένα πελάτη. Η ίδια η Ε.Ε. έχει απαγορευτικό. Δεν υπάρχει ούτε μια ενεργή κράτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθίου.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην περιοχή μας έχουν υπογράψει συμβόλαια. «Τα συμβόλαια αυτά είναι εν ισχύ, αλλά είναι «παγωμένα». Είναι παλαιά τα συμβόλαια. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου όσοι πήραν προκαταβολή και τους ζητηθεί από τα γραφεία πρέπει να τις επιστρέψουν ή να τις συμψηφίσουν σε τυχόν διανυκτερεύσεις που μπορεί να έχουμε», επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ο εσωτερικός τουρισμός να καλύψει ένα μέρος του προβλήματος ο κ. Ευσταθίου δεν φάνηκε αισιόδοξος. «Ο εσωτερικός τουρισμός λειτουργούσε πάντα ως κάτι επιπλέον σε σχέση με τον τουρισμό του εξωτερικού που ήταν το μεγάλο κομμάτι. Να πούμε όμως και αυτό: είτε κάποιοι έχουν μικρά, ή μεγάλα καταλύματα έχουν ήδη κάνει τα έξοδα για φέτος χωρίς να γνωρίζουμε αν θα έχουμε και πότε έσοδα», αναφέρει. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι δεν έχουν ενημερωθεί για το τι μέτρα πρέπει να λάβουν όταν πλέον έρθουν έστω και μειωμένοι σε αριθμό τουρίστες στα καταλύματά τους. Την ίδια ώρα επισημαίνει με νόημα ότι αν είχε ολοκληρωθεί ο κόμβος Πυργετού αυτή την στιγμή η περιοχή θα μπορούσε να ελπίζει σε τουρισμό από την Βόρεια Ελλάδα.

 

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Exit mobile version