Το Καστελλόριζο θέτει στον πυρήνα των επιθετικών κινήσεών της στην ευρύτερη περιοχή η Αγκυρα, μια εβδομάδα μετά τη νέα έξοδο του «Ορουτς Ρέις», το οποίο εξακολουθεί να δρα ως «μοχλός» πίεσης.
Αυτό κατέστησε σαφές η σημερινή δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού γεωτρύπανου στις περιοχές που βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος, κίνηση που, αν υλοποιηθεί, θα σηματοδοτεί ασφαλώς ξεκάθαρη κλιμάκωση της επιθετικής τουρκικής στρατηγικής.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντονμέζ, η Αγκυρα «συνεχίζει τις εργασίες της στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας:
«Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι από το Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες, τότε θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις».
Ερωτηθείς δε για το «Γιαβούζ» στο οποίο γίνονται εργασίες συντήρησης ο Ντονμέζ σημείωσε πως «όπως κάθε πλοίο, επιστρέφει στο λιμάνι για συντήρηση μετά από τις ώρες λειτουργίας. Γίνονται παρεξηγήσεις επειδή γίνονται παράλληλες διπλωματικές ενέργειες. Όμως όταν τελειώσει η συντήρηση, το Γιαβούζ θα επιστρέψει και πάλι στην περιοχή των καθηκόντων του».
Διαβάστε επίσης: Aπό το «Ορούτς Ρέις» στο γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, η NAVTEX των ερευνών του «Ορούτς Ρέις» φθάνει μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου.
Εως τότε θα φανεί ποια θα είναι η κίνηση του ερευνητικού και, κυρίως, ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας, όσο αυτό πλέει μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, σε περιοχή, δηλαδή, δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας.
Η Γερμανία
Την ίδια ώρα, πάντως, τις εξελίξεις παρακολοθεί στενά και το Βερολίνο, με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, να κάνει λόγο για «συνέχιση των διαμεσολαβητικών προσπαθειών της γερμανικής κυβέρνησης όσον αφορά τις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας», με στόχο -όπως τονίστηκε- τον απευθείας διάλογο από τις δύο πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είχε χαρακτηρίσει «κακή έκπληξη» τη απόφαση της Τουρκίας να στείλει εκ νέου το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο.