Τις τάσεις της κοινής γνώμης σε μία πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική περίοδο καταγράφει η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θράκης (για λογαριασμό του ΣΚΑΙ), επιβεβαιώνοντας πάνω κάτω σχεδόν όλα όσα λένε και οι άλλες μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος: Η ΝΔ εδραιώνει το μεγάλο προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τη διαφορά να μικραίνει κάπως, οι πολίτες είναι αποκαρδιωτικά απογοητευμένοι από την κυβέρνηση, αλλά εν μέρει και από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ εκφράζουν και απαισιοδοξία για το μέλλον, καθώς περιμένουν χειροτέρευση της κατάστασης, ακόμη και νέα μέτρα. Επιπλέον, στα συμπεράσματα των ημερών είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πιο πειστικός από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Την ίδια ώρα η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί φιλική στις επενδύσεις δεν πείθει την κοινή γνώμη. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της παραίτησης Κουρουμπλή για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό. Όσο για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά, το ενδιαφέρον δεν είναι αμελητέο, καθώς ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι τις παρακολουθεί, ενώ αυξημένο είναι το ποσοστό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην πρόθεση ψήφου.
Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ένα σκηνικό, που είναι μεταξύ ανεπίστρεπτης παγίωσης και μίας ρευστότητας, που σχετίζεται κυρίως με την τελική διαφορά που θα καταγραφεί μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντας παράλληλα μία συγκρατημένη επιρροή των εξελίξεων στην κεντροαριστερά. Η ΝΔ είναι ικανοποιημένη από τη σταθεροποίηση της διαφοράς της από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αντεπίθεση της κυβέρνησης και την επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελπίζει ότι θα παραμείνει ισχυρός και καθοριστικός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό, αφού η εκλογική του βάση δείχνει σημάδια ζωής και μερικής επανασυσπείρωσης.
Είναι προφανές ότι το success story της κυβέρνησης δεν βρίσκεται ιδιαίτερη ανταπόκριση, τουλάχιστον όχι τόση ώστε να αλλάξουν οι βασικοί συσχετισμοί, ωστόσο και παρά τη φοροκαταιγίδα αυτού του διαστήματος, δείχνει να κερδίζει κάτι από το γεγονός ότι η οικονομία φαίνεται να ξύνει πάτο και να κάνει μικρές κινήσεις προς τα πάνω.
Από την άλλη η ΝΔ διατηρεί τα περισσότερα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος, όμως χρειάζεται μάλλον μία νέα ώθηση και ίσως και νέα πράγματα να πει στους πολίτες για να κάνει το επιθυμητό άλμα προς την αυτοδυναμία.
Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, είναι πλέον εγκατεστημένη στην κοινή γνώμη μία απαρέσκεια για τη γενικότερη πορεία των πραγμάτων, κάτι που συμπαρασύρει κυρίως την κυβέρνηση.
Πρόθεση ψήφου
Το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου είναι σαφές, αφού προηγείται με 13 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά όμως στην προηγούμενη μέτρηση του ΠΑΜΑΚ ήταν 18 μονάδες. Η ΝΔ έπεσε από το 33% στο 30,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 15% στο 17,5%.
Στην τρίτη θέση πέρασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (7,5% από 6% στην προηγούμενη μέτρηση) και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή, διατηρώντας το 7% που είχε και πριν, αλλά και το ΚΚΕ, που έπεσε από το 7,5% στο 6,5%.
Τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, με το Ποτάμι να είναι στο 1%, τους ΑΝΕΛ στο 2% και την Ένωση Κεντρώων επίσης στο 2%. Υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο κυμαίνεται στο 16%.
Νέα μέτρα
Το ενδιαφέρον στην έρευνα είναι ότι η κυβέρνηση δεν γίνεται πιστευτή όταν λέει πως δεν θα ληφθούν νέα σκληρά μέτρα. Η μεγάλη πλειοψηφία (85,5%) εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα λάβει και νέα μέτρα και ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση (80%)! Μόνο 14,5% δηλώνει ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ μόνο 9,5% (ούτε ένας στους δέκα!), θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα!
Από την κυβέρνηση μόνο το 6% δηλώνει ικανοποιημένο, με το 58,5% να λέει το αντίθετο. Ένα ποσοστό 34% δεν είναι μεν ικανοποιημένο, αλλά θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο.
Το 50% απαντά σε σχετική ερώτηση ότι η κατάστασή του θα χειροτερεύσει το επόμενο διάστημα και μόλις το 8,5% είναι αισιόδοξο και περιμένει βελτίωση. Ένα 39% εκτιμά ότι θα μείνει στάσιμο, ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα.
Συγκλονιστικά στοιχεία για τη ΔΕΘ
Ότι ο κόσμος δείχνει αποστροφή στην πολιτική και τους πολιτικούς δεν χρειάζεται καμία έρευνα κοινής γνώμης για να το επιβεβαιώσει. Ωστόσο τα ευρήματα του ΠΑΜΑΚ είναι συγκλονιστικά, με επίκεντρο τις εμφανίσεις των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Ένα ποσοστό 47,5%, σχεδόν ένα στους δύο δηλαδή, δεν είδε (και δεν ενδιαφέρθηκε καν να δει προφανώς) τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι 41,5%!
Στο υπόλοιπο κοινό λοιπόν που έδειξε ενδιαφέρον (και υπομονή μάλλον), ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε καθαρά: Έπεισε ένα ποσοστό 19,5%, ενώ ένα 38% δηλώνει ότι δεν πείστηκε. Οι αντίστοιχες επιδόσεις του κ. Τσίπρα είναι αποκαρδιωτικές. Έπεισε μόλις 6% και δεν τον πίστεψε ένα ποσοστό 46% – η Θεσσαλονίκη δεν «πάει» πια στον πρωθυπουργό!
Επενδύσεις και Σαρωνικός
Ως προς το αφήγημα της κυβέρνησης ότι «αγαπά» τις επενδύσεις, η κοινή γνώμη έχει άλλη αντίληψη: το 75,5% απαντά ότι η κυβέρνηση δεν δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις στη χώρα και μόλις 18% δηλώνει το αντίθετο!
Σχετικά με την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό το 53,5% θεωρεί ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής φέρει πολιτική ευθύνη και έπρεπε να παραιτηθεί, ενώ το 31,5% διαφωνεί με την παραίτηση, καθώς θεωρεί πως έκανε ό,τι κρίθηκε απαραίτητο.
protothema.gr