Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) Θεσσαλίας διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλικού Οίνου (1st Thessaly Wine Festival), το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018, στο Ξενοδοχείο Divani Palace, στη Λάρισα.
Το Φεστιβάλ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπό την επιστημονική αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων.
Συνδιοργανωτές είναι τα Επιμελητήρια Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.
Την εκδήλωση στηρίζει ο Δήμος Λάρισας, ο ΟΕΣΥΝΕ, ο ΣΘΕΒ (Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) καθώς και το Δίκτυο Οινοποιών Θεσσαλίας.
Παραγωγοί από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας θα δώσουν το παρόν και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους καθώς και να συζητήσουμε και να ανακαλύψουμε τον πλούτο της Αμπελουργικής Θεσσαλίας.
Συμμετέχοντες Οινοποιοί
Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Αμπελοοινικού Τομέα Καρδίτσας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΣ»
Winery Monsieur Nicolas
Αμπελουργική Οινοποιητική Φίλια Γη
Οινοποιία Αλατά
Οινοποιία και Φυτώριο Ντούγκος
Κτήμα Ζαφειράκη
Aristotelis Liappis Winery
Κτήμα Δ. Μίγας
Οινοποιία Αθανάσιος Μηνάς
Οινοποιία Ελασσόνας
Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου
Οινοποιείο Οικογ. Παπαθανασίου
Αγρόκτημα Τζανακούλη
Tsantali Vinyards & Wineries
Οινοποιείο Νικολούλη
Οινοποιία – Βασδαβάνου
Οινοποιία Χρυσοχόου
Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»
Κτήμα Μηλέα
Οινοποιείο Κουτσογιωργάκης
Οινοποιείο Μυλωνά
Κτήμα Τιμπλαλέξη
Κτήμα Λιάκου
Οινοποιία Τσιλιλής
Οινοποιείο Μετέωρο (Τσίνας)
Κελάρι Περγαντή
Έναρξη Φεστιβάλ-Χαιρετισμοί: 10:00
Βασίλης Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Γρηγόριος Βλαχάκης, Πρόεδρος ΕΣΥΝΕ Θεσσαλίας
Σωτήρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας
Αριστοτοτέλης Μπασδάνης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας
Βασίλης Γιαγιάκος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων
Γεώργιος Ντενίσης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καρδίτσας
Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λάρισας
Αχιλλέας Νταβέλλης, Πρόεδρος ΣΘΕΒ
Θανάσης Καραθάνος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων
Θοδωρής Σδρούλιας, δημοσιογράφος
Λήξη: 18:00
Στο χώρο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εξειδικευμένα workshops, συνδυασμός κρασιών με τοπικά προϊόντα (τυριά και αλλαντικά).
Το πρόγραμμα των workshops:
Workshop 1: 12:00-12:30
“Εξερευνώντας τους θησαυρούς της θεσσαλικής γης: ποικιλίες και αμπελοτόπια στον πιο άγνωστο και ανερχόμενο ελληνικό αμπελώνα – Οινογευστική δοκιμή κρασιών από χαρακτηριστικές ποικιλίες της Θεσσαλίας”
Θάνος Καραθάνος
Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, Ε.Συνεργάτης ΤΕΙ Θεσσαλίας
Workshop 2: 12:45-13:15
“Γαλλικές Ποικιλίες Σταφυλιών, στην Ελληνική Οινοποιία-Οινογευστική δοκιμή κρασιών από Γαλλικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Θεσσαλία”
-Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής
Καθηγητής Δενδροκομίας, Δν/της του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου “Δενδροκομικών & Εδαφικών Πόρων HortLab” του ΤΕΙ/Θεσσαλίας
-Αθηνά Παπαχατζή
Τελειόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Workshop 3: 13:30-14:30
Αναλυση των αντιοξειδωτικων στο κρασι με τη χρηση μιας καινοτομου συσκευης απο το τμημα Βιοχημειας-Βιοτεχνολογιας του ΠΘ
Κουρέτας Δημήτριος
Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας
Workshop 4: 14:45-15:15
“ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ- ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ”
Θοδωρής Σδρούλιας
Δημοσιογράφος
Workshop 5: 15:30-16:00
“Ο Αντίκτυπος της Αειφόρου Ανάπτυξης στην Βιομηχανία της Θεσσαλικής Οινοποιίας”
Σπυρίδων Φράγκος
Υποψήφιος Διδάκτoρας, Μαθηματικός – Οικονομολόγος
Για περισσότερες πληροφορίες:
Site: http://www.thessalywinefestiva l.com/
E-mail: info@ thessalywinefestival.com
Facebook page: 1st Thessaly Wine Festival