Site icon TrikalaVoice

7 Απριλίου -Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Έως τώρα πιστεύαμε πως η υγεία αποτελεί υπόθεση καθαρά προσωπική, αφού κάθε άνθρωπος έχει την υποχρέωση να τη φροντίζει και να  την διαφυλάσσει. Ήρθε  όμως η πανδημία για να μας δείξει πως  η υγεία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, υπευθυνότητας  και σεβασμού του περιβάλλοντος.

 

Η υγεία μας  επηρεάζεται αρνητικά από την κλιματική κρίση, καθώς εμφανίζονται, αλλαγές στη κατανομή των νοσημάτων , ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με πνευμονοπάθειες, καρδιακά νοσήματα,  εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο.

Όλοι ευχόμαστε να έχουμε υγεία ,αλλά ελάχιστοι είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε συνήθειες  για να  βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την υγεία μας.

Ο σύγχρονος τρόπος που ζούμε, με τις πολλαπλές υποχρεώσεις και τους γοργούς ρυθμούς, μας απομακρύνει από έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Καθώς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτούς τους παράγοντες, καταλήγουμε σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και  στην υπερφαγία ,δηλαδή την αυξημένη πρόσληψη τροφής, που οδηγεί σε παχυσαρκία και σε διάφορες  διατροφοεξαρτώμενες ασθένειες .

Εδώ και δύο χρόνια εξαιτίας  του κορωνοιού  στην προσπάθεια να διαφυλάξουμε την υγεία μας δώσαμε έμφαση στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας και αποδεχτήκαμε τη σημαντικότητα της σωστής διατροφής. Η διατροφή ήταν ένα σημαντικό μέρος της ιατρικής πρακτικής από την εποχή του Ιπποκράτη. Όλοι έχουμε ακούσει τη ρήση «φάρμακο ας γίνει η τροφή μας και η τροφή μας ας γίνει φάρμακό μας».

Οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο τη δική μας υγεία, αλλά και το περιβάλλον.Αντίστροφα η τροφή μας προέρχεται από τη φύση και εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον.

Στις μέρες μας οι παραδοσιακές διατροφές έχουν μετατραπεί σε ένα  πρότυπο διατροφής χαρακτηριζόμενο από υψηλή κατανάλωση θερμίδων, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλές ποσότητες ζωικών προϊόντων.

Οι Έλληνες έχουμε απομακρυνθεί από το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, που είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Τρώμε πολύ έτσι και μόνο για να τρώμε χωρίς να αποδίδουμε την ΑΞΙΑ ΥΓΕΙΑΣ  που αναλογεί  στη σωστή και υγιεινή διατροφή .Αν ενδιαφερόμαστε για την υγεία μας πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε την πείνα  από την όρεξη .Η πείνα είναι πραγματικά οργανική ανάγκη για τροφή , ενώ η όρεξη υποκινείται από τις αισθήσεις όπως η όσφρηση, η γεύση , η εμφάνιση.

Σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)  το 60%  της νοσηρότητας παγκοσμίως αποδίδεται,  σε   νοσήματα  που προκαλούνται από ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών  στα τρόφιμα. Όπως προκύπτει από έκθεση του WWF, στην Ελλάδα η διατροφή που ακολουθούμε επιδρά αρνητικά στην υγεία μας, αλλά και στο περιβάλλον. Τα στοιχεία δείχνουν πως καταναλώνουμε κόκκινο κρέας σε οκταπλάσια ποσότητα από τις προβλεπόμενες μερίδες της μεσογειακής διατροφής και τις συστάσεις του Εθνικού  Διατροφικού Οδηγού, ενώ έχουμε μειώσει πολύ την κατανάλωση οσπρίων, καθώς τρώμε λιγότερο από τη μισή ποσότητα που προτείνει η μεσογειακή διατροφή.

Η λύση είναι επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή, ένα διατροφικό μοντέλο που  θωρακίζει την υγεία μας και τον πλανήτη , αρκεί   να  εφαρμόζεται  από την παιδική ηλικία και σε όλες τις φάσεις της ζωής.

Επιλέξτε πάντα  φρέσκα προϊόντα  όπως   φρούτα και λαχανικά ,ανάλογα με την εποχή τους, Ελληνικό ελαιόλαδο αλλά  σε μικρές ποσότητες και ωμό, δημητριακά ολικής άλεσης,  φρέσκο ψάρι , λευκή πρωτεΐνη  και λιγότερο κόκκινο κρέας ,γιαούρτι και  λιγότερα τυριά  κυρίως πρωινές  ώρες , γιατί είναι πολύτιμες οι ακτίνες του ήλιου για την απορρόφηση του Ασβεστίου
Επειδή κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν ,με αρχή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, υιοθετείστε μια υγιεινή διατροφή και χαρίστε στα παιδιά σας και στον εαυτό σας μια υγιή ζωή.

 

Αγλαΐα (Λία) Ρογγανάκη

Γενική Οικογενειακή Ιατρός

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας

των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

Exit mobile version