Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η 8η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας η οποία πραγματοποιήθηκε 12 & 13 Οκτωβρίου 2019 στο υπέροχο Αίθριο του νεοκλασσικού Ζαππείου Μεγάρου, δωρεά του Ηπειρώτη Βλαχόφωνου Ευαγγέλη Ζάππα προς το Ελληνικό Έθνος.
Από πλευράς Επισήμων προσκεκλημένων παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και του Υφυπουργού Εξωτερικών, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, ο Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, η κ. Μαρία Κεφαλά Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Ιωαννίνων, η κ. Στέλλα Μπίζιου, Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Λαρίσης, ο κ. Δημόπουλος Γεώργιος Ανιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Αττικής, η κ. Ηλέκτρα Κίκη από το Δ.Σ. του Ζαππείου και των Ολυμπίων Κληροδοτημάτων και ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές
Η Συνεδρίαση το Σάββατο 12 Οκτωβρίου ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας και Π.Ο.Π.Σ.Β. κ. Μιχάλη Μαγειρία και συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς των Εκπροσώπων των Συλλόγων του Εξωτερικού: του κ. Βασίλη Αμπατζή από το Κρούσοβο του κ. Θανάση Πότση από τα Τίρανα, της κ. Στέλλας Πατσίλη από την Κορυτσά, του κ. Πασχάλη Καραγκούνη από την Γευγελή, του κ. Αρμπέν Λένα από την Κορυτσά και διαβάστηκαν τα τηλεγραφήματα του Προέδρου του Συλλόγου Βλάχων Τορόντο Καναδά και του Αντιπροέδρου της Αμφικτιονίας κ. Βασιλείου Γκερμότση, από τον Σύλλογο Βλάχων Γερμανίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ των άλλων ο καρδιοχειρουργός κ. Γεώργιος Τόλης, , ο κ. Γεώργιος Τζομάκας Αντιπρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Αλβανίας, ο κ. Κων/νος Στούπας Αντιδήμαρχος Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, ο κ. Στέλιος Γκιζάρης Αντιδήμαρχος Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης, κ. Αθανάσιος Ακρίβος Περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κ. Φίλιππος Ντόβας, Πρόεδρος Αμφικτιονίας Ακαρνάνων, και ο κ. Γιάννης Αθανασιάδης Πρόεδρος Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Αφού τελείωσαν οι χαιρετισμοί ξεκίνησε και το επίσημο πρόγραμμα ομιλιών:
— ο Πρόεδρος της Π.Β.Α. και Π.Ο.Π.Σ.Β. κ. Μιχάλης Μαγειρίας ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία, το παρόν και το μέλλον στον 21ο αιώνα» και έδειξε σε οθόνη προβολής εικόνες από τις προηγούμενες 7 Συνδιασκέψεις.
–η κ. Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, Καθηγήτρια ιστορικής δημογραφίας, διασποράς και ευεργετισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην εξαιρετική ομιλία της με θέμα «Η συμβολή των Βλάχων Ευεργετών στην ανάπτυξη της Ελλάδος» μίλησε για την προσφορά όχι μόνο όλων των Βλάχων ευεργετών στην Πατρίδα μας κάνοντας μία λεπτομερή αναφορά σε όλα όσα πρόσφεραν αν και οι ίδιοι στην ουσία ανήκαν στους Έλληνες της Διασποράς αλλά και τους λογοτέχνες και πολιτικούς που επηρέασαν τα γράμματα και την ανάπτυξη της Ελλάδας .
–τέλος ο κ. Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (και Βουλευτής Α’ Αθηνών Ν.Δ.) στην ομιλία του με θέμα «Το ανήκειν στο Ελληνικό Έθνος και η γλωσσική ιδιαιτερότητα των Βλάχων» με γλαφυρό τρόπο μίλησε για τους Βλάχους, την ιστορική τους πραγματικότητα, την προπαγάνδα που ακόμα και σήμερα υπάρχει, και κυρίως το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό και την αδιαμφισβήτητη ελληνική τους συνείδηση η οποία αποδεικνύεται περίτρανα από τα έργα των Εθνικών Ευεργετών οι οποίοι αν και οι ίδιοι δεν κατοικούσαν στην ελεύθερη μέχρι τότε Ελλάδα έδωσαν τις περιουσίες τους για να στολίσουν με λαμπρά κτίρια την Πρωτεύουσα, να αγοραστεί ένα θωρηκτό για την απελευθέρωση και της υπόλοιπης σκλαβωμένης Πατρίδας και για την διάδοση της ελληνικής παιδείας.
Παράλληλα στον χώρο του Ζαππείου λειτουργούσε και τις δύο ημέρες η Έκθεση «Από την ζωή των Βλάχων στα 1900» βασισμένη στο έργο του αείμνηστου Αστέριου Κουκούδη προσφορά του Ιδρύματος Αβέρωφ η οποία εντυπωσίασε όλους.
Η δεύτερη ημέρα της Συνδιάσκεψης ήταν αφιερωμένη στα ήθη, έθιμα, χορούς και μουσικά ακούσματα των Βλάχων και ιδιαίτερα του Γάμου.
Παρουσιάστηκαν από διάφορες περιοχές νυφιάτικες και γαμπριάτικες φορεσιές, ακούστηκαν τραγούδια του γάμου από χορωδία γυναικών της Αδελφότητας Παναγίας Αθηνών και τα μουσικά συγκροτήματα του Κώστα Μακρή από τις Προσοτάνη Δράμας και των Αφών Σίττα από την Παναγία Καλαμπάκας και οι γαμπροί και νύφες χόρεψαν τραγούδια του Γάμου από διάφορες περιοχές.
Οι Εκδηλώσεις τελείωσαν με γενικό χορό των χορευτών και του κοινού που τις παρακολούθησε.