Site icon TrikalaVoice

Ανατροπή δεδομένων από τις τελευταίες εκτιμήσεις χιονοπτώσεων για το χειμώνα

Στην περιοχή του τροπικού Ειρηνικού συμβαίνει ένα παγκόσμιο κλιματικό φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται ENSO(El Niño–Southern Oscillation). Αυτό το φαινόμενο προκύπτει από τις διακυμάνσεις των ανέμων και της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, οι οποίες αλληλεπιδρούν με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και επηρεάζουν τα καιρικά μοτίβα και άρα τον παγκόσμιο εποχιακό καιρό σε Ευρώπη και Αμερική.

 

 

Είναι φυσιολογικό βέβαια ότι η Ευρώπη δεν επηρεάζεται τόσο άμεσα όσο η Αμερική, καθώς είναι πολύ μακριά από την πηγή αυτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει κανένα αντίκτυπο. Το φαινόμενο αυτό διακρίνεται λοιπόν σε δύο φάσεις: τη θερμή που ονομάζεται El Nino και την ψυχρή που ονομάζεται La Nina. Aυτή την περίοδο και μάλιστα από τον Σεπτέμβρη βρισκόμαστε στη φάση της La Nina, που σημαίνει ότι σύμφωνα με την ανάλυση ανωμαλιών της θερμοκρασίας, παρατηρούνται ψυχρότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών από τις κανονικές τιμές.

 

 

Σύμφωνα, λοιπόν,  με την παρακάτω εικόνα ανάλυσης/πρόβλεψης από το NMME, η οποία δείχνει την πτώση της θερμοκρασίας του Ειρηνικού ωκεανού, προβλέπονται αρνητικές ανωμαλίες και ψύξη το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2024/2025. Ο μέσος όρος της πρόβλεψης είναι εντός του ορίου La Niña, αλλά δείχνει ένα ασθενές έως μέτριο γεγονός.

 

Οι αλλαγές, ωστόσο στους ωκεανούς είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα χειμερινά καιρικά μοτίβα και επίσης το δυναμικό χιονοπτώσεων. Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην επιρροή του καιρού που συνήθως εμφανίζει το La Niña στην Ευρώπη και πώς έχει αντίκτυπο σε αυτήν.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τα δύο κορυφαία παγκόσμια συστήματα μακροχρόνιας πρόβλεψης, ECMWF(Ευρωπαϊκό) και UKMO(Αγγλικό) που αναλύσαμε τον Σεπτέμβριο, παρατηρήσαμε ότι και τα δύο μαθηματικά μοντέλα συμφωνούσαν σε μια αδύναμη περίοδο χιονόπτωσης στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης για τον φετινό χειμώνα 2024/25(December, January, February).

 

Ωστόσο όμως τώρα, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των στοιχείων του Οκτωβρίου από τα δύο αυτά παγκόσμια μοντέλα, έρχεται μία ανατροπή δεδομένων της εποχικής πρόβλεψης, η οποία δείχνει περισσότερες από το μέσο όρο χιονοπτώσεις στην Κεντρική, Δυτική και Νότια Ευρώπη. Αυτό μάλιστα, επιβεβαιώνει την ατμοσφαιρική παρουσία του γεγονότος La Nina σε σύγκριση με τα προγνωστικά δεδομένα του Σεπτεμβρίου.

 

 

Να τονίσουμε εδώ ότι σε καμία των περιπτώσεων δε θα πρέπει να ληφθεί κάτι με σιγουριά, διότι μιλάμε για τάση και όχι για πρόγνωση καθώς αναφερόμαστε σε πιθανότητες.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ECMWF

Η τελευταία πρόβλεψη χιονόπτωσης Δεκεμβρίου δείχνει λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Περισσότερες χιονοπτώσεις αναμένονται πολύ βόρεια πάνω από τη βόρεια Σκανδιναβία.

 

Η πρόβλεψη του Ιανουαρίου συνεχίζει το μειωμένο δυναμικό χιονόπτωσης σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Συνολικά η πρόβλεψη είναι πολύ παρόμοια με τον προηγούμενο μήνα, με ίσως ακόμη λιγότερες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βορειοδυτικά τμήματα.

Ο Φεβρουάριος παρουσιάζει κάποια βελτίωση, με το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου να εξακολουθεί να έχει πολύ λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές σε κεντρικά τμήματα παρουσιάζουν αύξηση των χιονοπτώσεων και το συνολικό έλλειμμα είναι χαμηλότερο από τους προηγούμενους μήνες.

Ακολουθεί η πρόβλεψη χιονόπτωσης Μαρτίου, που δείχνει μειωμένο δυναμικό χιονόπτωσης σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Υπάρχουν μερικά κεντρικά και νότια τμήματα (εκτός από το μακρινό βορρά) που παρουσιάζουν κάποιες χιονοπτώσεις στις αρχές της άνοιξης.

 

Όμως επειδή δεν μπορούμε ποτέ να εμπιστευτούμε ένα μεμονωμένο μοντέλο πρόβλεψης, χρησιμοποιούμε και το σύστημα μακροχρόνιας πρόγνωσης UKMO κατά μήκος του ECMWF για να εκτιμήσουμε πόσο «αξιόπιστη» είναι κάθε πρόβλεψη. Εάν και οι δύο προβλέψεις δείχνουν μια πολύ παρόμοια εικόνα, δίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη συνολική ακρίβεια.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ UKMO

Η πρόβλεψη χιονόπτωσης Δεκεμβρίου δείχνει αρκετά έλλειμμα χιονόπτωσης σε ολόκληρη την ήπειρο. Αυτό δείχνει μια αργή έναρξη της περιόδου χιονιού 2024/2025.

 

Αν και δεν παρατηρείται εμφανής αλλαγή για τον Ιανουάριο, η πρόβλεψη δείχνει λιγότερο έλλειμμα χιονόπτωσης σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Έτσι, ενώ τα κόκκινα χρώματα δείχνουν λιγότερη χιονόπτωση από το κανονικό, έχει σημασία αν η πρόβλεψη δείχνει -1 ή -5, καθώς ένα χαμηλότερο έλλειμμα σημαίνει απλώς λιγότερο χιόνι από το κανονικό, όχι καθόλου χιόνι.

 

Ο Φεβρουάριος παρουσιάζει κάποια βελτίωση, με ορισμένες περιοχές να έχουν σχεδόν κανονικές χιονοπτώσεις ή ακόμη και πάνω από το κανονικό, όπως στις δυτικές Άλπεις. Αυτό δείχνει ότι ενώ η περίοδος του χιονιού θα αρχίσει να επιβραδύνεται, προβλέπεται βελτίωση το δεύτερο μισό του χειμώνα.

Η πρόβλεψη του πρώτου Μαρτίου δείχνει ασθενή τάση χιονόπτωσης στις αρχές της Άνοιξης, εκτός από τα βόρεια τμήματα.

 

Συνοψίζοντας λοιπόν, και τα δύο μακροπρόθεσμα μοντέλα συμφωνούν σε μια περίοδο με περισσότερες από το μέσο όρο χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπη, ευνοώντας έτσι τους λάτρεις του χιονιού. Ας κρατάμε όμως μικρό καλάθι, γιατί όπως αναφέραμε παραπάνω δεν είναι τίποτα σίγουρο, καθώς μέσα στον Νοέμβρη ίσως υπάρξουν αλλαγές. Γι’ αυτό θα σας κρατάμε ενήμερους.

Πηγή: Severe Weather Europe

 

Exit mobile version