Ελλάδα

Eurogroup: Περίοδος χάριτος και επιμήκυνση 10 ετών

Υστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν, μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα, σε συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η Ελλάδα θα λάβει δόση ύψους 15 δισ., εκ των οποίων 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή μέρους του χρέους προς ΔΝΤ και ΕΚΤ και τη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας ύψους 24,1 δισ., που θα εξασφαλίζει τη χώρα έναντι των αγορών για 22 μήνες. Συγχρόνως, η Ελλάδα θα έχει μία περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF (κοντά στα 100 δισ.) στα 10 χρόνια και μία επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης, επίσης κατά 10 χρόνια.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να δώσουν πανηγυρικό τόνο. «Η ελληνική κρίση τελείωσε σήμερα», είπε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Ο επικεφαλής του Eurogroup Mάριο Σεντένο υποστήριξε πως με τα μέτρα που ελήφθησαν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «η υιοθέτηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα». H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καλωσόρισε τα μέτρα ελάφρυνσης και είπε πως θα αμβλύνουν τους κινδύνους για την εξυπηρέτηση του χρέους μεσοπρόθεσμα.

Το χθεσινό Eurogroup εξελίχθηκε σε θρίλερ που θύμιζε ημέρες του 2015, καθώς τα δύο βασικά θέματα της επέκτασης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF και το τελικό ποσό της δόσης έφεραν Γαλλία και Γερμανία κυρίως αντιμέτωπες.

Η συζήτηση ξεκίνησε με όλους τους υπουργούς Οικονομικών στην αίθουσα να εκφράζονται με πολύ θετικά σχόλια για την Ελλάδα και τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Του έδωσαν συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των 88 προαπαιτουμένων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά και του τριετούς προγράμματος.

Πρώτη τοποθέτηση μετά τα θετικά λόγια έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ, που είπε ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα επέκταση των ωριμάνσεων για τα δάνεια του EFSF για 10 χρόνια, μία περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για 10 χρόνια και μία περαιτέρω δόση ύψους 5 δισ. ευρώ έπειτα από αυτήν που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τους επόμενους 18 μήνες (ύψους 11,7 δισ.), η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ. Η πρόταση αυτή, όμως, ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς δεν άργησε να έρθει η απάντηση του Ολαφ Σολτς ότι ακόμη και μία δόση 10 δισ. είναι μεγάλη και ότι «θα χρειαστεί να συζητήσουμε παραπάνω».

Σε εκείνη τη στιγμή ο πρόεδρος του Eurogroup M. Σεντένο σηκώθηκε και κάλεσε σε διμερή συνάντηση, σε μια διπλανή αίθουσα, τον Γάλλο και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, στην οποία αργότερα συμμετείχε και ο κ. Τσακαλώτος. Το ΔΝΤ απείχε σχεδόν ολοκληρωτικά από τη συζήτηση, καθώς πλέον αποχωρεί επισήμως από το πρόγραμμα και θα συμμετάσχει μόνο στη μεταμνημονιακή εποπτεία. Ενδεικτική ήταν η στάση της Κριστίν Λαγκάρντ, που δεν ήθελε να κάνει καμία δήλωση σχετικά με την Ελλάδα.

Το μόνο σημείο της συμφωνίας που είχε «κλειδώσει» από νωρίς ήταν το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας της χώρας. Οπως είχε άλλωστε δηλώσει και ο πλέον φανατικός υποστηρικτής της χώρας μας, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη που ήταν σε πρόγραμμα. Ετσι, η μεταμνημονιακή παρακολούθηση είναι ουσιαστικά η ίδια που ίσχυε και κατά την περίοδο των μνημονίων. Οι θεσμοί, περιλαμβανομένου και του ΔΝΤ, θα έρχονται στην Αθήνα κάθε τρίμηνο και θα αξιολογούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις μεταρρυθμίσεις. Στο τέλος κάθε αξιολόγησης θα συντάσσουν έκθεση που θα υποβάλλουν στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεση θα δημοσιοποιείται, γεγονός που σημαίνει ότι θα αξιολογούνται οι επιδόσεις της χώρας και από τις αγορές. Οι θεσμοί θα εισηγούνται –στην ουσία, θα επιβάλλουν– διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που διαπιστώνουν παρεκκλίσεις.
kathimerini.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης