Site icon TrikalaVoice

Καρκίνος του παγκρέατος

Της ομάδας ιατρών του τμήματος Χειρουργικής Ήπατος, Χοληφόρων  Παγκρέατος και Ανώτερου Πεπτικού ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

 

 

Δημήτριος Ζαχαρούλης, Γενικός Χειρουργός Καθηγητής Χειρουργικής Παν/μίου Θεσσαλίας

Αλέξανδρος  Διαμαντής, Γενικός Χειρουργός – Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος, Χοληφόρων, Παγκρέατος και Ανωτέρου Πεπτικού ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Αλέξανδρος  Βαλαρούτσος, Γενικός Χειρουργός

Δέσποινα Λιοτήρη, Αναισθησιολόγος

Νικόλαος Μπέης, Γενικός Χειρουργός

Η χειρουργική ομάδα του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος, Χοληφόρων, Παγκρέατος και Ανώτερου Πεπτικού του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, απαρτίζεται από εξειδικευμένους χειρουργούς, οι οποίοι είναι πρωτοπόροι στην χειρουργική του παγκρέατος και στην εφαρμογή των πλέον σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών. Με έμφαση στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, πολύπλοκες επεμβάσεις όπως η “Whipple” (παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή), η περιφερική και η ολική παγκρεατεκτομή πραγματοποιούνται καθημερινά από την ομάδα μας τόσο λαπαροσκοπικά όσο και ρομποτικά, κάνοντας το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας,  κέντρο αναφοράς στην προηγμένη παγκρεατική χειρουργική στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας, όπως το ρομποτικό σύστημα Versius της CMR  και την εμπειρία μας στη διαχείριση σύνθετων περιστατικών, εξασφαλίζεται το άρτιο ογκολογικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τον ελάχιστο δυνατό μετεγχειρητικό  πόνο. Η εξειδίκευση της χειρουργικής  ομάδας στην  πραγματοποίηση ριζικών παγκρεατεκτομών με πολύπλοκες αγγειακές εκτομές και ανακατασκευές διευρύνει σημαντικά το φάσμα των ασθενών που μπορούν να επωφεληθούν της χειρουργικής θεραπείας για τον παγκρεατικό καρκίνο, καθότι συμβατικά «ανεγχείρητοι» όγκοι, γίνονται «εγχειρήσιμοι».

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που εντοπίζεται βαθιά στην κοιλιά στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο. Είναι ένας μικτός αδένας με εξωκρινή και ενδοκρινή μοίρα. Η εξωκρινής του μοίρα παράγει ένζυμα τα οποία εκκρίνονται στο δωδεκαδάκτυλο και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη των τροφών. Η ενδοκρινής του μοίρα παράγει την ινσουλίνη, η οποία εκκρίνεται στη συστηματική κυκλοφορία και αφορά στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Το πάγκρεας αποτελείται από τέσσερα ανατομικά τμήματα: κεφαλή, αυχένας, σώμα και ουρά

 

Τα διαφορετικά είδη κυττάρων του παγκρέατος ευθύνονται για την ανάπτυξη διαφορετικών νεοπλασιών. Το πιο συχνό κακόηθες νεόπλασμα του παγκρέατος είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στα κύτταρα της ενδοκρινούς μοίρας, και λέγεται αδενοκαρκίνωμα. Ο καρκίνος του παγκρέατος προσβάλει κατά κανόνα άτομα τα οποία βρίσκονται στην 7η με 8η δεκαετία της ζωής τους και προσβάλει και τα δυο φύλλα εξίσου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του παγκρέατος, αλλά οι δύο κύριες κατηγορίες είναι:

  1. Αδενοκαρκίνωμα του Παγκρέατος: Είναι ο πιο κοινός τύπος, που αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των περιπτώσεων. Αναπτύσσεται στα κύτταρα των αδένων της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος.
  2. Νευροενδοκρινικοί Όγκοι του Παγκρέατος (pNETs): Είναι πιο σπάνιοι και αναπτύσσονται στα κύτταρα της ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος. Οι όγκοι αυτοί μπορεί να είναι λειτουργικοί (παράγουν ορμόνες) ή μη λειτουργικοί (δεν παράγουν ορμόνες).

 

Συμπτώματα-Παράγοντες κινδύνου:

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί στα πρώιμα στάδια, διότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή ή να μην υπάρχουν καθόλου, και να εμφανίζονται μόνο όταν η νόσος έχει προχωρήσει. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Η βαρύτητα της νόσου εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται ο καρκίνος, από την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αλλά και από τη θέση που προσβάλει ο καρκίνος (κεφαλή, σώμα ή ουρά του παγκρέατος). Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος:

Διαγνωστικές Μέθοδοι στον καρκίνο του παγκρέατος

Πρόληψη και Καθημερινότητα

 

Παρότι δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος πρόληψης, η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση υγιούς βάρους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

 

Η καθημερινότητα των ασθενών μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά, όμως με έγκαιρη παρέμβαση και σύγχρονες θεραπείες, υπάρχει δυνατότητα για καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το στάδιο της νόσου, την ακριβή θέση του όγκου, τη γενική υγεία του ασθενούς και την παρουσία ή μη μετάστασης. Η  αντιμετώπιση κάθε ασθενή ξεχωριστά είναι απόφαση μίας ομάδας εξειδικευμένων ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων (παθολόγος-ογκολόγος, ακτινολόγος) που σε συνεργασία με τη χειρουργική ομάδα του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος, Χοληφόρων, Παγκρέατος και Ανώτερου Πεπτικού ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, χαράσσουν τη θεραπευτική στρατηγική (Ογκολογικό συμβούλιο, MDT)

Εάν εντοπιστούν απομακρυσμένες μεταστάσεις (π.χ ήπαρ, πνεύμονες)

Εάν ο όγκος είναι τοπικά προχωρημένος (locally advanced) ή οριακά εξαιρέσιμος (borderline resectable)

Εάν ο όγκος είναι εξαιρέσιμος  

 

 

 

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, πολλοί ασθενείς χρειάζονται επιπλέον θεραπεία για να στοχεύσουν υπολειμματικά καρκινικά κύτταρα.

Περίπου ένα μήνα μετά το χειρουργείο …

Μετά την παθολογοανατομική εξέταση του παρασκευάσματος και αφού επιβεβαιωθεί η διάγνωση του αδενοκαρκινώματος,  ο ασθενής θα υποβληθεί ξανά σε επικουρική χημειοθεραπεία, κυρίως με βάση το σχήμα FOLFIRINOX.

Τακτικός Επανέλεγχος

Οι ογκολογικοί ασθενείς υποβάλλονται από την ομάδα του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος, Χοληφόρων Παγκρέατος και Ανώτερου Πεπτικού ΙΑΣΩ Θεσσαλίας σε ένα πολύ στενό πρόγραμμα μετεγχειρητικής παρακολούθησης με αξονικές τομογραφίες και αιματολογικές εξετάσεις με στόχο τη διαρκή επιτήρηση της νόσου.

Exit mobile version