Site icon TrikalaVoice

Πως το ΑΠΘ φέρνει την Ευρώπη ένα “κλικ” πιο κοντά μας

Μόλις πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα (ΕΔΩ) ότι τα Τμήματα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και Πληροφορικής του ΑΠΘ μαζί με άλλα πέντε διακεκριμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, δημιούργησαν το πρώτο MOOC (Massive Open Online Course) για την Ευρωπαϊκή Πολιτική της Συνοχής.

 

 

Πρόκειται για σοβαρή επιστημονική δουλειά που στοχεύει στην μετάδοση της πληροφορίας ως έχει, μέσα από την εκπαίδευση νέων δημοσιογράφων. Στο trikalavoice.gr είναι γνωστό πως παρακολουθούμε στενά τα δρώμενα στην Ευρώπη, καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον μας λαμβάνονται σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Ζητήσαμε από την Ιωάννα Κωσταρέλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος COPE για την ομάδα του ΑΠΘ, να μας μιλήσει σχετικά με το πρόγραμμα. Αναλυτικά:

-Κυρία Κωσταρέλλα το ΑΠΘ μαζί με ακόμη πέντε κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ευρώπης δημιουργήσατε την πρώτη «πλατφόρμα» με στόχο την εκπαίδευση των νέων δημοσιογράφων πάνω στην Πολιτική Συνοχής και ουσιαστικά τη λειτουργία της Ε.Ε.. Αποτελεί αναγνώριση του επιστημονικού σας έργου;

 

Η διαδραστική πλατφόρμα μάθησης (MOOC) είναι το αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής δουλειάς ενός 18μήνου πολλών εκπροσώπων πανεπιστημίων, αλλά και της δημοσιογραφικής κοινότητας σε όλη την Ευρώπη. Το σημαντικότερο στοιχείο της είναι ότι φέρνει την Ευρωπαϊκή Πολιτική της Συνοχής στις πανεπιστημιακές αίθουσες σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα σε όλες τις εθνικές γλώσσες. Για μας, ως ΑΠΘ, ήταν ακόμα πιο μεγάλη η πρόκληση, καθώς εκτός της παραγωγής του περιεχομένου, είχαμε, μέσα από την εξαιρετική δουλειά του Τμήματος Πληροφορικής με επικεφαλής τον καθηγητή Θρασύβουλο Τσιάτσο, την ευθύνη της υλοποίησης της πλατφόρμας. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καλύτερη στιγμή από αυτή που το έργο τόσων ανθρώπων μπορεί να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, φέρνοντας μια από τις κορυφαίες πολιτικές, αυτή της Συνοχής, πιο κοντά στους δημοσιογράφους και ειδικά στις νεότερες γενιές.

 

-Πόσο σημαντικό είναι στην εποχή της γρήγορης πληροφορίας και της παντοκρατορίας των social media να εκπαιδεύονται νέοι δημοσιογράφοι σε θέματα που αφορούν τον θεμέλιο λίθο της Ενωμένης Ευρώπης;

 

Έχει διαπιστωθεί εδώ και πολλά χρόνια το λεγόμενο έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ Βρυξελλών και ευρωπαϊκών περιφερειών. Το MOOC είναι ένας τρόπος να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα. Να μάθουν οι νέοι και οι νέες δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη πώς λειτουργεί η Πολιτική της Συνοχής, αλλά και ποια είναι τα τρωτά της σημεία. Να εκπαιδευτούν σε μεθόδους έρευνας που θα αναδείξουν τα προβλήματα, αλλά και τις προκλήσεις.

 

-Πως ονομάζεται η «πλατφόρμα» που δημιουργήσατε και πόσο εύκολο είναι να μπει κάποιος σε αυτή και να αντλήσει τις πληροφορίες που θέλει;

 

Η πλατφόρμα μας με τίτλο “Καλύπτοντας την Ευρωπαϊκή Πολιτική της Συνοχής” είναι προσβάσιμη μέσω του cope.csd.auth.gr. Διαρθρώνεται σε 14 ενότητες που ξεκινούν από την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταλήγουν σε τεχνικές δημοσιογραφικής έρευνας και ανάδειξης θεμάτων γύρω από την Πολιτική της Συνοχής. Οποιοσδήποτε έχει ενδιαφέρον για το θέμα μπορεί να επισκεφθεί την πλατφόρμα και στο δικό του χρόνο να περιηγηθεί στο περιεχόμενό της μ’ ένα τρόπο διαδραστικό.

 

-Το ΑΠΘ και τα Τμήματα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και Πληροφορικής του ΑΠΘ δουλεύουν πάνω σε ανάλογα προγράμματα, ξεφεύγοντας από τα «στενά εκπαιδευτικά όρια» του Πανεπιστημίου; Αν ναι πάνω σε ποια;

Ζούμε στην εποχή της διεπιστημονικότητας και των συνεργασιών. Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου μας συνεργάζονται, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις των καιρών. Αυτό απαιτεί περισσότερη εξωστρέφεια, άνοιγμα στην κοινωνία και διαρκή προσπάθεια εξεύρεσης πόρων και χρημάτων που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα. Η συνεργασία των Τμημάτων Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και Πληροφορικής είναι μια τέτοια περίπτωση κι ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

 

Σας ευχαριστώ θερμά.

 

Exit mobile version