Ελλάδα Ροή

Tα άγνωστα νησιά του νομού Λάρισας (φωτό-video)

DCIM100MEDIADJI_0118.JPG

Έχει θάλασσα η Λάρισα; Ήταν το απορημένο βλέμμα των φίλων μας ανά την Ελλάδα, που φυσικά μας έφερνε γέλια, όταν τους λέγαμε μέχρι πρόσφατα ότι θα μείνουμε στην Λάρισα να απολαύσουμε τα μπάνια μας…

Για τα νησιά της Λάρισας είναι το νέο «ανέκδοτο» που κυκλοφορεί, καθώς χάνονται στοιχήματα και από τους ίδιους τους Λαρισαίους. Εμείς όμως που μεγαλώσαμε σε μια ταξιδιάρικη και δημοσιογραφική οικογένεια θα το κερδίζαμε σίγουρα, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τότε που θυμόμαστε το εαυτό μας, επισκεπτόμαστε το Δέλτα του Πηνειού και θαυμάζουμε τα καταπράσινα, δύο νησιά που βρίσκονται στις εκβολές του. Σαν να περίσσεψε μπογιά στον ζωγράφο και στον πράσινο καμβά των ακτών με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου ζωντάνεψε τα νησάκια. Με τον αργυροδίνη Πηνειό – κατά την αρχαιοελληνική θρησκεία ήταν θεός συνδεδεμένος κυρίως με τη γονιμότητα-, να πηγάζει από την Πίνδο, έχοντας περάσει από τη δυτική Θεσσαλία, τον θεσσαλικό κάμπο και την κοιλάδα των Τεμπών και σε 216 «φιδίσια» χιλιόμετρα, να εκβάλλει στο Αιγαίο, το Δέλτα που σχηματίζει κοντά στο Στόμιο είναι ειδυλλιακό. Πάνω στα μαγευτικά νησάκια και την γύρω περιοχή φωλιάζουν ερωδιοί, κορμοράνοι, φλαμίνγκο με σχεδόν 226 είδη πουλιών που ανήκουν σε περισσότερα από 50 γένη να ζουν και να αναπαράγονται εκεί, σχηματίζονται έναν μοναδικό υδροβιότοπο που προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR και αποτελεί μόνιμο ενδιαφέρον ερευνητών. Τους τρέφει φυσικά και η πλούσια σε πληθυσμούς και σε είδη ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών του ποταμού και της θαλάσσιας περιοχής, συνδυασμός ιδανικός και για τα μεταναστευτικά πουλιά, αλλά και για τους παραδοσιακούς ψαράδες που απολαμβάνουν τον επίγειο αυτό Παράδεισο και διηγούνται εκπληκτικές ιστορίες και παλιούς μύθους προσθέτοντας την δική τους πινελιά στο πίνακα.

Σύμφωνα με την σύμβαση για τους Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας που προστατεύει τα νησιά και την ευρύτερη περιοχή των Τεμπών, υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1971 στην περσική πόλη Ραμσάρ και άρχισε να ισχύει στις 21 Δεκεμβρίου του 1975, (Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση και την επικύρωσε με το Ν.Δ.191/74), οι χώρες που υπέγραψαν τη σύμβαση συμφωνούν στα εξής:

· Οι υγροβιότοποι είναι φυσικοί πόροι με μεγάλη αξία (αναψυχική, οικονομική, επιστημονική).

· Οι υγροβιότοποι αποτελούν ενδιαιτήματα σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας και κυρίως ορνιθοπανίδας.

· Τα υδρόβια πουλιά μεταναστεύουν εποχιακά και πρέπει να προστατεύονται.

· Τα οικοσυστήματα πρέπει να προστατευτούν για την αειφόρο ανάπτυξη και διατήρηση, εφόσον ο άνθρωπος εξαρτάται απο το περιβάλλον.

· Να μη γίνει μετατροπή των υγροβιοτόπων σε άλλη μορφή.

· Έχουν μεγάλη περιβαλλοντική αξία λόγω της ποικιλότητας των οικοσυστημάτων και της βιοκοινότητας τους.

· Οι υγρότοποι αποτελούν συνδυασμό φυσικών βιοτόπων. Είναι σύνθετα οικοσυστήματα και παρέχουν οφέλη ως προς την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη δασική ξυλεία, την αναψυχή και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Ένας υγροβιότοπος χαρακτηρίζεται ως Διεθνούς Σημασίας όταν

α) φιλοξενεί το 1% του μεταναστευτικού πληθυσμού ενός υδρόβιου είδους σε αριθμό τουλάχιστον 100 ατόμων.

β) αν σταματούν εκεί τουλάχιστον 10.000 πάπιες.

γ) αν υπάρχουν φυτά και ζώα που βρίσκονται σε εξαφάνιση.

Ένας υγροβιότοπος χαρακτηρίζεται ως Διεθνούς Σημασίας όταν

α) φιλοξενεί το 1% του μεταναστευτικού πληθυσμού ενός υδρόβιου είδους σε αριθμό τουλάχιστον 100 ατόμων.

β) αν σταματούν εκεί τουλάχιστον 10.000 πάπιες.

γ) αν υπάρχουν φυτά και ζώα που βρίσκονται σε εξαφάνιση.

Έτσι λοιπόν στο ερώτημα αν έχει νησιά ο Νομός Λάρισας, θα απαντήσετε με σιγουριά ναι. Μπορεί να σχηματίστηκαν για να μην έχουμε παράπονο εμείς οι Λαρισαίοι, καθώς όλα τα όμορφα μες τον νομό τα έχουμε! Τον θεϊκό Όλυμπο με την φημισμένη στα πέρατα υψηλότερη κορυφή της Ελλάδος και των Βαλκανίων, τον Μύτικα (2.917μ.), την Αρχαία Περραιβία ( 5ο αιώνα π.Χ.), τον αργυροδίνη Πηνειό, την θαυμαστή κοιλάδα των Τεμπών, τον βοτανικό κήπο και πεδίο αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων Κίσσαβο, το Αρχαίο Θέατρο και τόσα άλλα αξιόλογα και για όλες ηλικίες ενδιαφέροντα, που αξίζει να επισκεφτείς και να θαυμάσεις από κοντά.

Γιατί όπως λέει και ο πατέρας, δεν νοείται να ταξιδεύεις στο εξωτερικό αν δεν γνωρίσεις πρώτα τον τόπο σου!

Φωτορεπορτάζ: Μersina & Aristidis Tsantopoulos

LARISSANET.GR

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης