Τσαπόνυχο= Τσάπα+Νύχι: Μια σχεδόν αδιανόητη στυλιστική επιλογή σε εμφανές σημείο, που είχαν υιοθετήσει οι άνδρες άνω των 50 τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ήταν το επιμελώς αφημένο και άκοπο μακρύ νύχι στο μικρό δάχτυλο του χεριού. Και ναι, όλα τα υπόλοιπα (νύχια) ήταν κομμένα. Το τσαπόνυχο ήταν ένα μυστήριο, που λίγοι έχουν λύσει. Η απάντηση στην ερώτηση «γιατί θείε το έχεις αυτό;» ποτέ δεν ήταν διαφωτιστική.
Το Reader έψαξε και πώς και γιατί μπορεί να προέκυψε αυτή η αλλόκοτη «μόδα».
Σύμφωνα με αναφορές σε forum του retromaniax.gr το μακρύ νύχι συμβόλιζε παλιότερα τη δεκαετία του 1950 και του 1960 κάποιον ο οποίος έκανε δουλειά γραφείου.
Νύχι για το στάτους
Αυτό σήμαινε για κάποιους ότι είχαν είχε πολύ μεγαλύτερο στάτους από άλλους που έκαναν χειρωνακτικές εργασίες και ως εκ τούτου ήταν δυνατόν να αφήσουν αυτό το… χαρακτηριστικό νυχάκι.
Κατά τις ίδιες αναφορές, στα 80’s το τσαπόνυχο έγινε σύμβολο του εισοδηματία, του ανθρώπου που ζει χωρίς να εργάζεται και απλά εισπράττει.
Το νυχάκι στο μικρό δάχτυλο πάντως φαίνεται ότι δεν ήταν μόνο ελληνική συνήθεια.
Διεθνής η «μόδα»
Στη διαδικτυακή «εγκυκλοπαίδεια» για τα νύχια, το nailknowledge.org επιβεβαιώνεται ότι ιστορικά, τα μακριά νύχια, ειδικά στο μικρό δάχτυλο, ήταν σύμβολο πλούτου και ισχύος.
Στην αρχαία Κίνα, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες των ανώτερων τάξεων άφηναν μακριά τα νύχια τους για να αποδείξουν ότι δεν ασχολούνταν με χειρωνακτική εργασία.
Επιπλέον, σε αρκετούς ασιατικούς πολιτισμούς, πιστεύεται ότι το μακρύ νυχάκι φέρνει καλή τύχη.
Για «εκσκαφές» και δουλειές
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, δεν λείπουν και οι πρακτικοί-αηδιαστικοί-ανθυγιεινοί λόγοι για τους οποίους «φυτρώνει» το τσαπόνυχο.
Και ναι, είναι για το προφανές: «Εκσκαφές» σε ρουθούνια, αυτιά και δόντια.
Επιπλέον, άλλοι, χρησιμοποιούν το νυχάκι για το σφίξιμο βιδών, το «ξεφλούδισμα» των ετικετών ή ακόμα και το κόψιμο φρούτων ή φυτών.
Πολλές είναι επίσης οι αναφορές στο διαδίκτυο για τη χρήση του τσαπόνυχου ως «εργαλείο» για λήψη κοκαΐνης…
Το νυχάκι στο μικρό δάχτυλο απαντάται επίσης στον καλλιτεχνικό κόσμο από ζωγράφους (για να στηρίξουν την παλάμη τους και να μην ακουμπήσουν στον καμβά) και σε μουσικούς (για να παίξουν σύνθετα όργανα).