Με τα κινητά τηλέφωνα να μας συνοδεύουν πια για δεκαετίες, το ερώτημα μπορεί να παραξενεύει κάποιους, είναι όμως ορθό. Και αυτό διότι μια κοινή συνισταμένη όλων των τηλεφώνων είναι η παρουσία πολύτιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν κυρίως τα τσίπ τους.
Χρυσός, ασήμι, πλατίνα, λίθιο και άλλα μέταλλα αξίας υπάρχουν μέσα στα κινητά τηλέφωνα και γι’ αυτό υπάρχει μια – αόρατη σχεδόν – αλλά ακμάζουσα αγορά για αυτά.
Αρκετές είναι οι εταιρείες που αγοράζουν παλαιά τηλέφωνα σε τιμές σκράπ, καταφέρνουν όμως να βγάζουν κέρδος. Μεταξύ άλλων και από τον χρυσό που περιέχουν.
Τι κάνει τον χρυσό τόσο πολύτιμο στα ηλεκτρονικά;
Ο χρυσός αποτελεί βασικό συστατικό πολλών ηλεκτρονικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, των φορητών υπολογιστών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η εξαιρετική αγωγιμότητά του και η αντοχή του στη διάβρωση τον καθιστούν ιδανικό για χρήση σε πλακέτες κυκλωμάτων και ηλεκτρικούς συνδέσμους. Παρόλο που μόνο μικρές ποσότητες χρυσού χρησιμοποιούνται σε κάθε συσκευή, αυτό προστίθεται αν αναλογιστείτε τον τεράστιο αριθμό των ηλεκτρονικών συσκευών που παράγονται παγκοσμίως.
Γιατί χρησιμοποιείται ο χρυσός στα τηλέφωνα;
Η φύση του χρυσού σημαίνει ότι δεν θα αμαυρωθεί ή θα διαβρωθεί, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης σύνδεσης στα ολοκληρωμένα κυκλώματα του τηλεφώνου σας. Αυτό διασφαλίζει ότι το smartphone σας συνεχίζει να αποδίδει αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, ο χρυσός είναι εξαιρετικός αγωγός του ηλεκτρισμού, καθιστώντας τον ιδανικό για τις μικροσκοπικές συνδέσεις που απαιτούνται στις μητρικές πλακέτες και τις κάρτες SIM.
Η ποσότητα χρυσού σε ένα τηλέφωνο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο και τον κατασκευαστή. Κατά μέσο όρο, ένα smartphone περιέχει περίπου 0,034 γραμμάρια χρυσού. Αυτό μπορεί να μη φαίνεται πολύ, αλλά αν λάβετε υπόψη σας 100 τηλέφωνα, η συνολική περιεκτικότητα σε χρυσό αρχίζει να φαίνεται πιο σημαντική. Περιεκτικότητα σε χρυσό σε διαφορετικά μοντέλα τηλεφώνων Δεν είναι όλα τα τηλέφωνα ίδια. Τα μοντέλα υψηλών προδιαγραφών, όπως το iPhone ή το Samsung Galaxy, περιέχουν συνήθως περισσότερο χρυσό λόγω της υψηλότερης ποιότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται. Αντίθετα, τα οικονομικά τηλέφωνα μπορεί να έχουν ελαφρώς λιγότερο χρυσό. Ωστόσο, η διαφορά δεν είναι αρκετά σημαντική ώστε να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική ανάκτηση χρυσού από 100 τηλέφωνα.
Πόσος χρυσός περιέχεται σε 100 τηλέφωνα;
Αν πάρουμε τον μέσο όρο των 0,034 γραμμαρίων ανά παλιό κινητό τηλέφωνο και τον πολλαπλασιάσουμε επί 100, καταλήγουμε σε 3,4 γραμμάρια χρυσού.
Τι σημαίνει όμως αυτό σε όρους αξίας; Σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, 1 γραμμάριο χρυσού αξίζει κάτι παραπάνω από 88 ευρώ. Έτσι, 3,4 γραμμάρια χρυσού θα άξιζαν περίπου 300 ευρώ. Αν και αυτό μπορεί να μη σας κάνει πλούσιους σε μια νύχτα, αξίζει να σκεφτείτε την αξία αυτών των μετάλλων, ειδικά αν έχετε μεγάλο αριθμό παλιών τηλεφώνων που βρίσκονται τριγύρω σας.