Site icon TrikalaVoice

Γ. Χαντζηνικολάου: “Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τις επιχειρήσεις με 22 δισ. € τα επόμενα 4 χρόνια”

Την ανάγκη να οικοδομήσει η Ελλάδα ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, με επενδύσεις στην έρευνα, ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στις εργασίες των επιχειρήσεων, ώστε να προκύψουν προϊόντα και υπηρεσίες διεθνώς εμπορεύσιμα και με υψηλή προστιθέμενη αξία σημείωσε κατά την ομιλία του στο φετινό 8ο Export Summit του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

 

Όπως είπε η δημιουργία υπεραξίας, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη αντίληψη των διεθνών καταναλωτικών προτιμήσεων μέσω έρευνας αγοράς, κατανόησης των διεθνών δικτύων πωλήσεων και των τελευταίων τεχνικών marketing, όπως και των logistics είναι οι προϋποθέσεις για ουσιαστική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Χαντζηνικολάου υπογράμμισε τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. «Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι την τελευταία δεκαετία το μοναδικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας που αντιστάθηκε στην ύφεση και κατέγραψε θετικό πρόσημο είναι οι εξαγωγές, κάτι που συνεχίζεται και τα δύο τελευταία χρόνια, παρά την γενικευμένη αναστάτωση στην οικονομία ολόκληρου του πλανήτη, που υποχώρησε αισθητά λόγω του covid» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις «πράσινες» επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις του κράτους που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ, θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και των επιχειρήσεων και επομένως θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος να φτάσουν οι ελληνικές εξαγωγές το 2024 στο 25% του ΑΕΠ, έναντι του 18% που είναι σήμερα.

Για την Τράπεζα Πειραιώς ο κ. Χαντζηνικολάου σημείωσε ότι «στηρίζει τον επιχειρηματικό κόσμο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα», αλλά και ότι «ευνοεί τον εξαγωγικό προσανατολισμό των πελατών της, εφαρμόζοντας μέχρι και συστήματα Εξαγωγικής Συμβολαιακής Τραπεζικής στον αγροδιατροφικό τομέα». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η τράπεζα έχει ανακοινώσει για το 2021 χρηματοδοτήσεις 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. έχουν ήδη δοθεί, αλλά και συνολικές χορηγήσεις 22 δισ. ευρώ μέχρι και το 2024.

Έτοιμοι για την επόμενη ημέρα

 

«Η μετά covid εποχή είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα να διαβεί το κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, να περάσει σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών, που προσδιορίζονται κυρίως από την τεχνολογία» σημείωσε ο κ. Χαντζηνικολάου, αναφέροντας ως παράδειγμα τον αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος πρωταγωνιστεί διαχρονικά στις ελληνικές εξαγωγές και του οποίου βασικός χρηματοδοτικός πυλώνας είναι η τράπεζα Πειραιώς. «Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κάνουν τους πολίτες πιο ευαίσθητους απέναντι στο περιβάλλον, ενώ ως καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται αφήνοντας το ελάχιστο έως μηδενικό, όπου είναι δυνατόν, περιβαλλοντικό αποτύπωμα» είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας παράλληλα ότι «Η ευαισθησία που κάποτε θεωρούνταν πολυτέλεια ή παραξενιά, σήμερα γίνεται απολύτως κατανοητή και πολύ σύντομα θα αποτελεί κεντρική επιλογή, συγκριτικό πλεονέκτημα και απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για να σταθεί κάποιος στις διεθνείς αγορές». Στο σημείο αυτό εξήγησε ότι η Τράπεζα Πειραιώς, πέρα από τις χρηματοδοτήσεις, επικεντρώνεται στην αναγνώριση των τρόπων με τους οποίους θα μπορέσει να συμβάλλει στην επίλυση δομικών προβλημάτων των επιχειρήσεων και να προσφέρει τις κατάλληλες λύσεις. Για παράδειγμα στην περίπτωση της αγροδιατροφής προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την καινοτόμο εταιρεία ευφυούς γεωργίας NEUROPUBLIC για να υποστηρίξει έμπρακτα τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο και τις μεθόδους παραγωγής, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές, οικονομικά πιο συμφέρουσες και περιβαλλοντικά πιο φιλικές.

Exit mobile version