Επιχειρείν

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη. Όσα πρέπει να γνωρίζετε…

Το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαγορευτικό από όλους τους γιατρούς. Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο να καπνίζετε όταν είστε έγκυος;

Το perpatoura.com κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη και ενημερώνει:

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων ουσιών όπως το κυανίδιο, ο μόλυβδος αλλά και τουλάχιστον 60 καρκινογόνων ενώσεων. Όταν καπνίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι τοξικές αυτές ουσίες εισέρχονται στο αίμα σας και το κυκλοφορικό σας σύστημα, τη μόνη πηγή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών για το μωρό που κυοφορείτε.

Πώς μπορεί το κάπνισμα να επηρεάσει το μωρό

Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του μωρού σας. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές του καπνίσματος περιλαμβάνουν συνήθως πρόωρο τοκετό ή χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού και προέρχονται από το γεγονός ότι η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα συντελούν στη μείωση παροχής οξυγόνου στο μωρό, έως και θνησιγένεια!

Τι οφείλετε να κάνετε

Να δώσετε στον εαυτό σας και στο μωρό σας μια απίστευτη ευκαιρία!

Μπορείτε να κάνετε στο μωρό σας και σε εσάς τις ίδιες ένα τεράστιο δώρο, κόβοντας τη συνήθειά του καπνίσματος, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα πριν την σύλληψη. Έτσι θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος γιατί το κάπνισμα μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε κύκλου κατά περίπου 40%. Φυσικά, δεν μπορούν όλες οι γυναίκες να καταφέρουν κάτι τέτοιο από πιο νωρίς. Αλλά ακόμα και αν καπνίζετε όταν ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος, δεν είναι πολύ αργά. Αν πάρετε αμέσως μέτρα για το κόψιμο του καπνίσματος μπορεί να ωφελήσετε σημαντικά το μωρό σας.

Ζητήστε βοήθεια

Ακόμα κι αν είστε σε εγκυμοσύνη και είστε ενήμεροι για τους κινδύνους του καπνίσματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να εγκαταλείψετε τη συνήθεια του καπνίσματος. Η έλξη που ασκεί η νικοτίνη πάνω σας μπορεί να ξεπεράσει τις καλές σας προθέσεις να σταματήσετε το τσιγάρο και να σας ωθήσει να παρακάμψετε την αφοσίωσή σας στο μωρό που έχετε στη κοιλιά σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να προσπαθήσετε να κόψετε το κάπνισμα μόνες σας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους που υπάρχουν για να σταματήσετε το κάπνισμα και οπωσδήποτε ζητήστε από το σύντροφό σας και τους άλλους ανθρώπους που είναι κοντά σας βοήθεια και υποστήριξη.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης