Επιχειρείν

Μόνο με συνεχή ενθάρρυνση χτίζεται η αυτοπεποίθηση των παιδιών

Στο Perpatoura.com θεωρούμε πως η αυτοπεποίθηση είναι μία από τις σημαντικότερες βάσεις για την πορεία μας στη ζωή. Χωρίς αυτοπεποίθηση δεν μπορούμε να έχουμε κουράγιο, τόλμη, και σιγουριά για να πορευτούμε στην επαγγελματική και στην προσωπική μας ζωή. Τα περισσότερα λάθη που κάνουμε ή που κάναμε στο παρελθόν συνήθως γίνονται σε περιόδους που είχαμε χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η πίστη στον εαυτό μας μάς ωθεί να είμαστε σωστοί απέναντι στους άλλους ανθρώπους και ταυτόχρονα να παραμένουμε πιστοί στον εαυτό μας και τα πιστεύω μας. Κάθε ενήλικος μπορεί να το καταλάβει αυτό.

Γι’αυτό και όταν γινόμαστε γονείς, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να καταφέρουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας στο δρόμο τους προς την ενηλικίωση και να τα προικίσουμε με αυτοπεποίθηση. Άθελά μας, συχνά κάνουμε ακριβώς το αντίθετο.

Όταν το παιδί μας κάνει μία ζημιά θυμώνουμε, ή το μαλώνουμε. Όταν κάνει κάτι που δεν είναι αποδεκτό το τιμωρούμε ή το επικρίνουμε. Νομίζοντας ότι το παιδί μας δεν είναι ικανό για κάτι, το αποτρέπουμε από το να προσπαθήσει, πολλές φορές απότομα και ρητά.

Όταν το μωρό πάει να πιάσει το κουτάλι, του το παίρνουμε από το χέρι και το ταΐζουμε εμείς. Όταν το παιδί μας σπάσει ένα γυαλικό, το μαλώνουμε για να ‘μάθει’ να προσέχει τα ευαίσθητα αντικείμενα, ή απομακρύνουμε από κοντά του οτιδήποτε θεωρούμε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Πόσο υπέροχο είναι το κουράγιο ενός παιδιού! Παρόλο που δεν έχει αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες, ξανά και ξανά προσπαθεί να πειραματιστεί με το κάθετί και να μάθει μόνο του όλα αυτά που κάνουν οι μεγάλοι. Οι μεγάλοι που φαντάζουν σαν μάγοι, που είναι ικανοί για όλα και τα ξέρουν όλα. Μεγαλόσωμοι γίγαντες με τους οποίους δεν μπορούν να συγκριθούν πουθενά.

Φανταστείτε τί θα κάνατε αν όλοι γύρω σας ήταν μεγαλύτεροι, καλύτεροι και πιο ικανοί από εσάς. Είναι πολύ πιθανό μετά από λίγο καιρό να παραδώσετε τα όπλα και να αποφασίσετε ότι δεν μπορείτε να τους ανταγωνιστείτε. Όχι όμως τα παιδιά! Τα παιδιά δε το βάζουν κάτω. Συνεχίζουν να προσπαθούν κόντρα σε κάθε εμπόδιο και παλεύουν με κάθε μέσο για την απόκτηση της ανεξαρτησίας τους.

Η σημασία της ενθάρρυνσης

Δε χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια για τη σημασία της ενθάρρυνσης. Είναι ο καλύτερος δρόμος για την εκπαίδευση των παιδιών μας και την μελλοντική τους σωματική και ψυχική υγεία. Ο ρόλος μας ως γονείς είναι, όχι να ελέγχουμε και να περιορίζουμε τα παιδιά μας, αλλά να τα βοηθάμε σε κάθε βήμα τους να αποκτήσουν αυτάρκεια. Να μπορούν να αυτο-εξυπηρετηθούν, να μάθουν να σκέφτονται μόνα τους και να λύνουν προβλήματα, να ωριμάσουν συναισθηματικά χωρίς να τους επιβάλλουμε οποιαδήποτε προσωπική θέση.

Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας

Τα παιδιά είναι φυσικοί παρατηρητές. Βλέπουν τους μεγάλους και ξεκινούν πριν ακόμα κλείσουν τους 12 μήνες να τους μιμούνται. Ο καλύτερος τρόπος που μπορούμε να ενθαρρύνουμε σωστές συμπεριφορές είναι να τις υιοθετούμε οι ίδιοι. Να λειτουργούμε ως παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας. Κανένα κήρυγμα ή οδηγία δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δύναμη του παραδείγματος. Αν για παράδειγμα τους λέμε να μην τσακώνονται και παράλληλα τσακωνόμαστε εμείς με τον σύντροφό μας, είναι φυσικό τα λόγια μας να είναι απλώς αερολογίες.

Σε μικρά, φαινομενικά μικρά περιστατικά, είναι ανώφελο να κάνουμε τα παιδιά μας να νιώσουν άσχημα. Όταν ένα μικρό παιδί κάνει μία ζημιά άθελά του και θυμώνουμε, υπονομεύουμε την αίσθησή του για την προσωπική του αξία. Έσπασε ένα γυαλικό; Είναι πολύ ευκολότερο να το αντικαταστήσουμε παρά να αποκαταστήσουμε την σπασμένη αυτοπεποίθηση του παιδιού μας. Όταν ένα παιδί δέχεται συνεχείς επικρίσεις για την – όπως είναι φυσικό – παιδική συμπεριφορά του, δεν σκέφτεται ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος αλλά ότι το ίδιο είναι ανάξιο. Κανένα παιδί δεν είναι ανάξιο!

Μόλις γίνει η ζημιά, προσπαθήστε να συγκρατήσετε την ψυχραιμία σας. Κοιτάξτε το παιδί στα μάτια (θα δείτε ένα βλέμμα βαθιάς απογοήτευσης) και πείτε του ότι ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. Βοηθήστε το να αποκαταστήσει τη ζημιά και μάθετέ του ότι όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, σημασία έχει να βρούμε τον τρόπο να το αντιμετωπίσουμε και τίποτα άλλο. Η μέθοδος αυτή θα βοηθήσει το παιδί αργότερα στη ζωή του όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα να μην απογοητεύεται αλλά να προσπαθεί για να το ξεπεράσει. Να επικεντρωθεί στη λύση και όχι στο πρόβλημα.

Τέλος, δώστε στο παιδί την ευκαιρία να δοκιμάσει. Μόλις δείτε ότι ένα μωρό κάνει την κίνηση να πιάσει το κουτάλι, πιθανότατα είναι έτοιμο να φάει μόνο του. Βάλτε του μία καλή σαλιάρα, χρησιμοποιήστε πλαστικό πιάτο που και να πέσει δεν θα σπάσει, και αφήστε το να δοκιμάσει. Όταν καταφέρει να φάει την πρώτη του μπουκιά, το βλέμμα απόλυτης ικανοποίησης στο προσωπάκι του και το ειλικρινές, βαθύ χαμόγελο θα τα θυμάστε για μια ζωή.

Έτσι χτίζεται η αυτοπεποίθηση των παιδιών. Με συνεχή ενθάρρυνση, με αγάπη και συγχώρεση για τα λάθη, με σεβασμό προς το παιδί.

Πηγή: www.mommy.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης