Επιχειρείν

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο παιδί σας όταν γυρνά από το σχολείο

Στο www.perpatoura.com γνωρίζουμε καλά πως η επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι το Α και το Ω για την υγιή τους ανάπτυξη, τόσο πνευματική, όσο και ψυχική. Ξεκινάμε να μιλάμε στο μωρό μας όσο το δυνατόν νωρίτερα, διευρύνοντας έτσι τον κόσμο των ερεθισμάτων του και προοδευτικά προσθέτουμε ερωτήσεις και άλλα στοιχεία διαλόγου. Το παιδί μαθαίνει να εκφράζεται, να ακούει και μπαίνει σιγά-σιγά στο τρόπο που λειτουργεί μια κοινωνία, με πρώτη πάντα την μικρο-κοινωνία της οικογένειας.

Όταν το παιδί ξεκινά να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο ή μετέπειτα στο σχολείο, είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε μαζί του για το πώς πέρασε την ημέρα του, καθώς και για τα πράγματα που του άρεσαν ή όχι.

Αυτές οι 8 ερωτήσεις (προσαρμοσμένες πάντα στην ηλικία και στο επίπεδο ομιλίας του κάθε παιδιού) μπορούν να “ανοίξουν” τον διάλογο, ενισχύοντας την επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού:

  1. Είπατε κάποιο νέο τραγουδάκι;
  2. Ποιό ήταν το καλύτερο ή χειρότερο πράγμα που συνέβη.
  3. Πες μου 2 καινούργια πράγματα που μάθατε.
  4. Άκουσες κάποια περίεργη λέξη σήμερα.
  5. Υπήρξε κάποια στιγμή που βαρέθηκες;
  6. Ποιά δραστηριότητα θα ήθελες να κρατά περισσότερο;
  7. Έκανε κάποιος κάτι που σε ενόχλησε;
  8. Ποιό παιδί έχει την περισσότερη πλάκα από την παρέα;

Σας φαίνονται απλές;

Ναι, είναι εξαιρετικά απλές, αλλά πολύ σημαντικές να τις θέσετε στο παιδί.

Διαλέξτε 2-3 ερωτήσεις από αυτές κάθε ημέρα και συνομιλήστε μαζί του.

Είναι ο πιο ουσιώδης και αποτελεσματικός τρόπος για να μάθει να επικοινωνεί και να ανοίγει τη ψυχή του στους ανθρώπους που τον αγαπούν και που μπορούν να τον προστατεύσουν από κάτι που το ενόχλησε ή είναι επικίνδυνο για το ίδιο.

Δοκιμάστε το και μετά από λίγο καιρό θα δείτε ότι αυτό θα γίνει μια αγαπημένη συνήθεια. Το παιδί σας θα περιμένει πως και πως να σας πει τα νέα του από το σχολείο και εσείς θα είστε ήσυχοι ότι γνωρίζετε τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού σας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης