Πολλές φορές ο μη σωστός τρόπος είναι που μπερδεύει τα παιδιά μας και δεν ξέρουν πώς να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας.
Προσπαθήστε να εφαρμόσετε αυτές τις 4 συμβουλές που προτείνουμε στο perpatoura.com για ένα χρονικό διάστημα και πιστέψτε μας…. θα διαπιστώσετε μεγάλες αλλαγές στην συνεννόηση και τη συνεργασία με τα παιδιά σας:
- Συγκεκριμένες οδηγίες
Πολλές φορές λέγοντας μια απλή κουβέντα όπως “μάζεψε τα παιχνίδια σου” μπορεί να φανεί τόσο περίπλοκη στο μυαλό ενός μικρού παιδιού που δεν μπορεί να την επεξεργαστεί και αναγκαστικά θα την προσπεράσει. Προτιμήστε να πείτε αυτό που θέλετε με όσο πιο συγκεκριμένο τρόπο μπορείτε Για παράδειγμα “Βάλε όλα τα ζωάκια σου μέσα σε αυτό το κουτί”. Τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη να ακούνε ακριβείς οδηγίες. Κάτι που για εμάς ακούγεται απλό μπορεί να τους μπερδέψει και να δείχνουν ότι αδιαφορούν.
- Όχι πολλές επιλογές
Είναι ωραίο να συζητάτε με το παιδί σας και να ρωτάτε τη γνώμη του πάνω σε ένα θέμα που το αφορά, δίνοντας του επιλογές για να διαλέξει. Προσοχή όμως, όχι πάρα πολλές. Για παράδειγμα, αν δεν θέλει να φάει το φαγητό του, μη του δώσετε τις εναλλακτικές λύσεις όπως το να φάει κάτι άλλο ή να φάει αργότερα. Δοκιμάστε να το πείσετε να φάει μερικές μπουκιές από το κρέας ή τη σαλάτα ή ό,τι άλλο περιλαμβάνει το γεύμα του.
- Οι συνέπειες
Πολλές φορές η καθημερινότητα με τα μικρά παιδιά μας “βγάζει” εκτός λογικής και ίσως και εκτός εαυτού όταν προσπαθούμε να τα πείσουμε να κάνουν κάτι.
Την επόμενη φορά προτιμήστε να συζητήσετε μαζί, τις συνέπειες που θα έχει μια επιλογή του. Αν για παράδειγμα δεν θέλει να βουρτσίσει τα δόντια του, μιλήστε του για την τερηδόνα και για τα χαλασμένα δόντια. Αν δεν θέλει να βάλει το μπουφάν του εξηγήστε του, μιλώντας πάντα στη δική του γλώσσα, ότι μπορεί να κρυώσει και να αρρωστήσει.
- “Πες το αλλιώς”
Είναι πολύ συνηθισμένο να λέμε στα παιδιά μας τα ίδια “μη & δεν”. Με τις ίδιες οδηγίες είναι αναμενόμενο και αυτά να έχουν κάποιο είδος “ανοσίας”. Δοκιμάστε να πείτε το ίδιο πράγμα αλλιώς. Θα το δείτε, πολλές φορές “δουλεύει”!
Για παράδειγμα αντί να πείτε “κλείσε την τηλεόραση”, πείτε “πάμε να δούμε τα πουλάκια έξω”. Αν δεν θέλει να πάει για μπάνιο, ρωτήστε το αν θα ήθελε να παίξει με τις φούσκες και τις μπουρμπουλήθρες.
Η καθημερινότητα με ένα ή και περισσότερα μικρά ζιζάνια που έχουν μάθει να απαντούν, να αντιδρούν, να αιφνιδιάζουν, να “σε φέρνουν στα όρια σου” και γενικά να “κάνουν το δικό τους” δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Παίρνετε πάντα λίγο χρόνο με τον εαυτό σας για να ηρεμείτε και να ανασυγκροτείστε.
Όπως και να έχει… η ζωή με ένα μικρό παιδί κάθε άλλο παρά βαρετή είναι. Απολαύστε την!