Για όλους τους γονείς, ο ύπνος του παιδιού είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα. Συχνά όμως, η αγωνία για να εξασφαλίσουμε έναν καλό βραδινό ύπνο μας οδηγεί σε λάθη που φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ποια είναι αυτά; Το perpatoura.com είναι εδώ για να τα επισημάνει.
- Ξυπνάμε το μωρό για να φάει
Είναι η ώρα του επόμενου γεύματος και το μωρό ακόμα κοιμάται. Εσείς το χαϊδεύετε γλυκά στην πλάτη, για να ξυπνήσει. Έχει περάσει πολλή ώρα από τον τελευταίο θηλασμό και σίγουρα θα πεινάει. Ανησυχείτε μήπως αφυδατωθεί, αν μείνει νηστικό αρκετές ώρες, ή μήπως πεινάει και δεν το καταλαβαίνει, κι έτσι το ξυπνάτε με το ζόρι για να το θηλάσετε. Λάθος! Αφήστε το να συνεχίσει τον ύπνο του. Δεν θα πάθει απολύτως τίποτα, απλώς θα είναι πιο χαλαρό και ξεκούραστο όταν ξυπνήσει. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να αποκοιμηθεί στα μισά του ταΐσματος και να ξυπνήσει λίγο αργότερα για να ξαναφάει. Όταν αρχίσει να πεινάει, θα σας το δείξει: Θα ξυπνήσει μόνο του, θα το δείτε να βγάζει έξω τη γλώσσα του, να φέρνει τη γροθιά του στο στόμα ή να γυρίζει το κεφάλι στο πλάι ψάχνοντας την πηγή του φαγητού. Μέχρι τότε, όμως, αφήστε το να κοιμηθεί όσο θέλει! Ίσως, η μόνη περίοδος κατά την οποία είναι σκόπιμο να ξυπνήσετε το μωρό σας για να θηλάσει, είναι όταν είναι νεογέννητο, του λείπει βάρος ή παρουσιάζει ίκτερο. Η περίοδος αυτή διαρκεί 30-40 ημέρες, οπότε το βρέφος παίρνει το βάρος που χρειάζεται και ο ίκτερος υποχωρεί.
- Κοιμόμαστε μαζί του
Όσο ακόμα θηλάζετε το μωρό, δεν έχετε σκοπό να το αποχωριστείτε από δίπλα σας. Εσείς πιστεύετε ότι είναι πιο πρακτικό να κοιμάστε με το μωρό δίπλα σας (αν είναι δυνατόν και στο δικό σας κρεβάτι), αφού έτσι ηρεμεί και κοιμάται γρηγορότερα, δεν χρειάζεται να σηκωθείτε μόλις κλάψει, το ταΐζετε αμέσως μόλις πεινάσει, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ελέγχετε ανά πάσα στιγμή την αναπνοή του. Λάθος! Ο ύπνος είναι πιο ήρεμος, αν το παιδί συνηθίσει να κοιμάται στο δικό του κρεβατάκι και στο δικό του χώρο. Γι’ αυτό, γύρω στον 3ο με 4ο μήνα, καλό είναι να το μεταφέρετε στο δωμάτιό του. Εάν μείνει παραπάνω στο δικό σας, θα είναι πιο δύσκολο να το «πείσετε» να κοιμηθεί αλλού. Εάν το μωρό ξυπνήσει μέσα στη νύχτα, περιμένετε λίγα λεπτά πριν τρέξετε να το σηκώσετε. Δεν υπάρχει λόγος να σας πιάνει το άγχος με την πρώτη φωνούλα. Τις περισσότερες φορές, τα μωρά ξανακοιμούνται μόνα τους. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να το παίρνετε αγκαλιά, συχνά αρκεί ένα απαλό σας χάδι. Αν το μωρό είναι πάνω από 6 μηνών, καταφύγετε στη μέθοδο των γρήγορων ελέγχων: Αφήστε το για 5 λεπτά να κλαίει, και ύστερα πηγαίνετε στο δωμάτιό του για να δείτε αν όλα είναι εντάξει. Μην το παίρνετε αγκαλιά και μη μένετε περισσότερα από λίγα λεπτά. Εάν, αφού βγείτε από το δωμάτιο, το παιδί αρχίζει να κλαίει, αντί να κοιμηθεί, περιμένετε για 1 λεπτό και μετά επιστρέψτε για να ελέγξετε πάλι την κατάσταση και να το καθησυχάσετε. Στόχος σας είναι να μη δημιουργήσετε την αίσθηση της εγκατάλειψης και παράλληλα να μη πιστεύει το μικρό ότι με το κλάμα του θα κερδίσει την «συντροφιά» σας.
- Δεν τηρούμε πιστά τη ρουτίνα του
Ήρθαν επίσκεψη στο σπίτι σας οι αγαπημένοι σας φίλοι και περνάτε τόσο καλά, συζητώντας και παίζοντας με το μωρό, που σκέφτεστε: «Και τι έγινε αν το κοιμίσω αργότερα;». Λάθος! «Επιμονή» και «σταθερότητα» είναι οι μαγικές λέξεις που θα πρέπει να διέπουν το καθημερινό του πρόγραμμα. Ό,τι επαναλαμβάνεται δίνει στο παιδί μια αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας. Αυτός ο κανόνας ισχύει, κυρίως, για τον ύπνο. Οι συνήθειες και οι σταθερές δραστηριότητες πριν από αυτόν αποτελούν προμήνυμά του. Κρατήστε τα φώτα χαμηλωμένα, συμπεριλάβετε μία-δύο δραστηριότητες χαλάρωσης, όπως διάβασμα ενός παραμυθιού ή ένα νανούρισμα.
- Ανεβάζουμε πολύ τη θερμοκρασία
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η ζεστή ατμόσφαιρα στο παιδικό δωμάτιο προδιαθέτει το μωρό για καλύτερο (και περισσότερο) ύπνο. Λάθος! Η ιδανική θερμοκρασία του χώρου όπου κοιμάται το μωρό πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους 20οC, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, κυρίως το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές. Αν αμφιβάλλετε για τη σωστή θερμοκρασία, αρκεί να πιάσετε τα χεράκια του, που δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ κρύα, ούτε πολύ ζεστά. Επιπλέον, το δωμάτιο πρέπει να είναι ήσυχο και να αερίζεται καλά. Επίσης, μη ντύνετε βαριά το παιδί σας στον ύπνο. Τα μωρά έχουν ανώριμο συστήματα ρύθμισης της θερμοκρασίας και μπορεί να υπερθερμανθούν πολύ γρήγορα. Προτιμήστε βαμβακερά πιτζαμάκια, που δεν ερεθίζουν το δέρμα του και το αφήνουν να «αναπνέει».
- Μετατρέπουμε το δωμάτιό του σε παιχνιδότοπο
Προκειμένου να το «δελεάσετε» να κοιμηθεί, έχετε μεταφέρει όλα του τα παιχνίδια στην κούνια του. Λάθος! Η κούνια δεν μπορεί να γίνει ένα δεύτερο playroom. Πρέπει να βοηθήσουμε το μωρό να συνειδητοποιήσει ότι το κρεβάτι είναι για να κοιμόμαστε και όχι για παιχνίδι. Εξάλλου, βάζοντας πολλά παιχνίδια στο κρεβάτι του, μπορεί να προκληθούν προβλήματα τόσο στην άνεση όσο και στην ασφάλειά του. Βάλτε του μόνο το αγαπημένο του «νάνι» πριν κοιμηθεί, και εκείνο θα νιώσει αμέσως μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Το αφήνουμε ξύπνιο όλη μέρα (για να κοιμηθεί τη νύχτα)
Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι, αν ένα παιδί μείνει ξύπνιο όλη την ημέρα ή μείνει ξύπνιο μέχρι πολύ αργά το βράδυ, θα είναι τόσο κουρασμένο που θα κοιμηθεί αμέσως μόλις το βάλουν στο κρεβατάκι του. Λάθος! Υπάρχουν ορισμένα χρονικά διαστήματα όπου τα παιδιά αρχίζουν να νυστάζουν. Όταν όμως ξεπεραστούν και τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ξύπνια, τότε ξαγρυπνούν, βρίσκονται σε υπερένταση και πρέπει να περάσει κάποιο σεβαστό χρονικό διάστημα μέχρι να ξανανυστάξουν. Τα μωρά, αλλά και τα μικρά παιδιά, εξαντλούνται εύκολα, με αποτέλεσμα να έχουν υπερβολική ένταση εάν δεν κοιμηθούν λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα κουρασμένο παιδί είναι δύσκολο να ηρεμήσει και να μπορέσει να χαλαρώσει για το νυχτερινό του ύπνο.
- Το βάζουμε για ύπνο σε λάθος στάση
Μέχρι τώρα πιστεύατε ότι η καλύτερη στάση ύπνου είναι μπρούμυτα. Ή τουλάχιστον αυτό είχατε μάθει από τη μητέρα και τη γιαγιά σας. Λάθος! Η στάση «μπρούμυτα» θεωρείτο η καλύτερη για περισσότερο από τριάντα χρόνια, όμως σήμερα οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, μιας και έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην αναπνοή των μωρών. Καλύτερη στάση ανεπιφύλακτα θεωρείται η στάση «ανάσκελα», και αυτό γιατί στηριζόμενο στη σπονδυλική του στήλη, το μωρό δεν ρίχνει όλο το βάρος του σώματος στους πνεύμονες και έτσι αναπνέει καλύτερα. Αυτή η θέση το βοηθά στην αποφυγή του «συνδρόμου του αιφνίδιου θανάτου», που πλήττει το 1% των νεογέννητων. Η στάση στο «πλάι», επίσης, θεωρείται ασφαλής και προτιμάται, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι είναι η πιο φυσική στάση, γιατί μοιάζει με εκείνη που είχε το μωρό μέσα στη μήτρα. Το μωρό, όμως, μέσα στον άνετο χώρο του κρεβατιού, δεν μπορεί να τη διατηρήσει μόνο του, επειδή το βάρος του κεφαλιού του είναι μεγαλύτερο από το βάρος του υπόλοιπου σώματος, κάτι που το αναγκάζει να γυρνάει μπρούμυτα. Μπορείτε να το βοηθήσετε, τοποθετώντας πίσω από την πλάτη του ένα μαξιλαράκι ειδικό κατά της ασφυξίας. Τέλος, μην το ξαπλώνετε πάντα από το ίδιο πλευρό, καλό είναι να το γυρίζετε πότε δεξιά και πότε αριστερά.