Ο Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργίας του ΓΠΑ Δημ. Μπιλάλης στο συνέδριο Central Greece Forum μίλησε για τις προοπτικές και τα οικονομικά-περιβαλλοντικά οφέλη.
Για τις προοπτικές ανάπτυξης της κινόας στην ελληνική ύπαιθρο μίλησε στο πρόσφατο συνέδριο Central Greece Forum που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος -ΣΒΘΣΕ, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη και τα τέσσερα Επιμελητήρια της Περιφέρειας, στα Τρίκαλα ο διευθυντής του εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπιλάλης.
Ο κ. Μπιλάλης αναφέρθηκε στα πειράματα που έχει κάνει για την κινόα το εργαστήριο του ΓΠΑ και στα ερευνητικά προγράμματα που συνεχίζουν να βελτιώνουν τις ποικιλίες της, ενισχύοντας την προσαρμοστικότητά της σε διαφορετικά περιβάλλοντα, αφήνοντας ακόμη περισσότερα περιθώρια ανέλιξης της καλλιέργειας. Μίλησε ακόμη για την αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης (περίπου 6000 στρέμματα), για τη ζήτηση που έχει το ψευδοδημητριακό στην αγορά, λόγω διατροφικών αναγκών του πληθυσμού, ενώ παρείχε και γεωπονικές πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια της.
Καλλιέργεια «σύμμαχος» στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
Όπως υποστήριξε ο κ. Μπιλάλης «η σχέση της κινόα με την κλιματική αλλαγή είναι πολυδιάστατη, καθώς αυτή η καλλιέργεια παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο από άποψη ανθεκτικότητας όσο και βιωσιμότητας. Η κινόα έχει την ικανότητα να αντέχει σε ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως ξηρασία, αλατότητα εδάφους και έντονες διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Αυτή η ανθεκτικότητα την καθιστά ιδανική επιλογή για καλλιέργεια σε περιοχές που πλήττονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης και της λειψυδρίας. Καθώς οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν την παραγωγή βασικών τροφίμων, η κινόα μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση που ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια. Μάλιστα, η αυξανόμενη διεθνής ζήτηση για την κινόα, λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας, έχει δημιουργήσει κοινωνικές προκλήσεις στις χώρες παραγωγής και παρόλο που η κλιματική αλλαγή δυσχεραίνει την εξάπλωση καινοτόμων καλλιεργειών, η κινόα μπορεί να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων, προσφέροντας μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που μειώνει την εξάρτηση από το κρέας και, κατά συνέπεια, τις εκπομπές μεθανίου».
Κινόα και αλατότητα
Ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε ακόμη ότι «η κινόα έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να αναπτύσσεται σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα, γεγονός που την καθιστά μια ιδιαίτερα χρήσιμη καλλιέργεια, ειδικά σε περιοχές όπου η αλατότητα του εδάφους αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη γεωργία. Χάρη στη φυσική της ανθεκτικότητα, μπορεί να ευδοκιμήσει σε περιβάλλοντα όπου η συγκέντρωση αλάτων φτάνει έως και το 40% αυτής του θαλασσινού νερού. Οι ιδιότητές της, καθιστούν την κινόα εξαιρετική επιλογή για καλλιέργεια σε εδάφη που έχουν υποβαθμιστεί λόγω εντατικής γεωργίας, ακατάλληλων αρδευτικών πρακτικών ή της διείσδυσης θαλασσινού νερού στις παράκτιες περιοχές. Η αυξανόμενη αλατότητα των εδαφών αποτελεί ένα διαρκώς επιδεινούμενο ζήτημα, ιδιαίτερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η μείωση των υδάτινων πόρων συμβάλλουν στην περαιτέρω υποβάθμιση της γεωργικής γης. Συνοψίζοντας, η προσαρμοστικότητα της κινόα σε αλατούχα εδάφη την καθιστά καλλιέργεια υψηλής στρατηγικής σημασίας για τη βιώσιμη γεωργία, ιδιαίτερα σε περιοχές που πλήττονται από περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω της κλιματικής αλλαγής ή ακατάλληλων γεωργικών πρακτικών. Η ανθεκτικότητά της σε δύσκολες συνθήκες προσφέρει λύσεις τόσο για την επισιτιστική ασφάλεια όσο και για την ανάκαμψη της παραγωγικότητας υποβαθμισμένων γεωργικών εκτάσεων».
Μια υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία
Σύμφωνα με τον κ. Μπιλάλη «η κινόα έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή superfoods παγκοσμίως, χάρη στην υψηλή της διατροφική αξία και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Ο συνδυασμός της ως πλήρης πηγή πρωτεΐνης, η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και η παρουσία ισχυρών αντιοξειδωτικών, την καθιστούν ιδανική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν είναι ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, κάτι σπάνιο για φυτικές τροφές, καθιστώντας την εξαιρετική εναλλακτική για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Συμπερασματικά, η κινόα δεν αποτελεί απλώς ένα διατροφικό trend, αλλά ένα πραγματικό superfood με επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη. Η υψηλή της διατροφική αξία, η ευελιξία της στη μαγειρική και η συμβολή της στη βελτίωση της υγείας την καθιστούν μια στρατηγική τροφή για το μέλλον, τόσο για τη διατροφική ασφάλεια όσο και για τη βιώσιμη γεωργία».
Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;
