Τοπικά

Άρθρο. Πόσο επηρέασε η πρόσφατη κακοκαιρία τις ελιές

Το γλοιοσπόριο ή αλλιώς η παστέλλα της ελιάς, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ασθένειες των ελαιοκάρπων, που μπορεί να προκαλέσει μείωση έως και εκμηδένιση της παραγωγής, κυρίως μέσω της  σήψης των ελαιοκάρπων. Η συνήθης πρακτική αντιμετώπισης του παθογόνου, συνίσταται από προληπτικούς ψεκασμούς με χαλκούχα μυκητοκτόνα, στο στάδιο της αλλαγής χρώματος του καρπού.

Ωστόσο, η πρόσφατη βιβλιογραφία, έχει δείξει πως το παθογόνο δύναται να προκαλέσει λανθάνουσες μολύνσεις στους καρπούς, ξεκινώντας από το στάδιο της ανθοφορίας. Τα ασυνήθιστα για την εποχή καιρικά φαινόμενα (+70mm βροχής) σε συνδυασμό με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, επιτάσσουν τη λήψη προστατευτικών μέτρων για την αποτροπή εξάρσεων του παθογόνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόμοιες καιρικές συνθήκες τον Ιούνιου του 2016 σε μικρότερη βεβαίως κλίμακα, είχαν πυροδοτήσει την εμφάνιση του παθογόνου, με σημαντική ζημίωση στην παραγωγή.

Για το σκοπό αυτό, συστήνουμε στους ελαιοπαραγωγούς άμεσα, μετά το στέγνωμα των δέντρων, την εφαρμογή ενός προληπτικού ψεκασμού, με σκεύασμα που περιέχει χαλκό ή τη δραστική pyraclostrobin για τον περιορισμό εξάπλωσης της ασθένειας.

 

Αντώνιος Παπαβασιλείου

Γεωπόνος,  Διδάκτωρ Φυτοπαθολογίας Α.Π.Θ.

Αγρός, Κήπος & Κατοικίδιο, Κολοκοτρώνη 26, Τρίκαλα

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης