Πρωτοβουλίες μετά το χτύπημα των χρυσοθήρων (δείτε ΕΔΩ) στο ιστορικό κτίριο.
Συγκεκριμένα με αφορμή αυτό το περιστατικό ο πρόεδρος της Κοινότητας Πηγής Χρήστος Μαυρογιάννης επανέρχεται (σ.σ. έχει καταθέσει προτάσεις και κατά το παρελθόν) και ζητάει την παρέμβαση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη για τη διάσωση και ανάδειξη του κτιρίου.
Αναλυτικά:
«Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με τους επίδοξους χρυσοθήρες που έλαβε χώρα εντός του Αρχοντικού της Πηγής (ευρέως γνωστό ως Κονάκι του Δερβεναγα) καθώς και τις διαχρονικές παραβατικές συμπεριφορές που εξελίσσονται τόσο εντός ,όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου, νομίζω ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ανοίξει ο φάκελος της αξιοποίησης του εν λόγω Αρχοντικού. Ως γνωστόν το Κονάκι του Δερβεναγα (ή Κονάκι Ζαβιτσιάνου) του οποίου η κατασκευή χρονολογείται στις αρχές του 1800, έχει χαρακτηριστεί από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ως ιστορικό διατηρητέο Μνημείο με την Υπουργική Αποφασή 34/288/ 17.1.1986 (ΦΕΚ 66/β/21.2.1986) και το 2003 περιήλθε στην κυριότητα της Κοινότητας Πηγής Τρικάλων μέσω ενεργειών του τότε Δήμου Γόμφων. Βάσει της Απόφασης το κτήριο χρίζει ειδικής κρατικής προστασίας διότι αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα, μοναδικό στη Πηγή Τρικάλων, απαραίτητο για τη μελέτη της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στην περιοχή , ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς συνδεδεμένο με την μνήμη των κατοίκων της περιοχής. Ειδικότερα, το εν λόγω Αρχοντικό είχε χρησιμοποιηθεί κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως Φρουραρχείο και κατοικία του τοπικού Πάσα ενώ κατά την κατοχή είχε επιταχθεί και χρησιμοποιηθεί από τα Γερμανικά στρατεύματα ως Διοικητήριο.
Ως εκ τούτου , η Κοινότητα Πηγής θεωρεί μεγάλη παράλειψη από τους κρατικούς φορείς τη μη αξιοποίηση μέχρι στιγμής του Κονακίου του Δερβεναγα τόσο στο τομέα της συντήρησης-στατικότητάς του , όσο και στη χρήση-λειτουργικότητά του, καίτοι έχει συμπεριληφθεί ως προτεινόμενο έργο σε όλα τα ετήσια τεχνικά προγράμματα που συνέταξε το Κοινοτικό Συμβούλιο. Είναι λυπηρό ένα διατηρητέο Μνημείο να μην διαθέτει τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας, να έχει πρόσβαση στον εσωτερικό του χώρο ο οποιοσδήποτε και το χειρότερο να έχει υποστεί φθορές τόσο από την πάροδο των ετών, όσο και από τη βεβήλωση που προκύπτει ως αποτέλεσμα των κινήτρων των διαφόρων συνομωσιολόγων και χρυσοθήρων.
Για τους ανωτέρω λόγους , σας απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση Κύριε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κύριε Αγοραστέ Κωνσταντίνε καθώς και σε εσάς κύριε Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων κύριε Μιχαλάκη Χρήστο , όπως προσέλθετε στο χωριό μας προκειμένου διαπιστώσετε ιδίοις όμασι τη σημαντικότητα της αξιοποίησης του Κονακίου του Δερβέναγα, ως έργο πνοής για το τόπο. Θεωρούμε ότι είστε το δίδυμο των επιτυχιών και της ριζικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής, καθολικά αποδεκτοί και με υπερκομματική εκτίμηση και φυσικά οι πλέον κατάλληλοι προκειμένου ενταχθεί το Κονάκι του Δερβεναγα σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, με την επίβλεψη φυσικά της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων. Ως άνθρωποι διορατικοί και λάτρεις της Θεσσαλικής γης και ιστορίας, πιστεύουμε ότι θα αφουγκραστείτε τις ανησυχίες μας και θα πράξετε τα δέοντα ούτως ώστε να αφήσουμε μια παρακαταθήκη με πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο στις επόμενες γενεές.
Υ.Γ: Η υστεροφημία και οι χρυσές σελίδες της ιστορίας ταυτίζονται με σημαντικά έργα και εσείς έχετε αποδείξει ότι διαθέτετε και την τεχνογνωσία και τη θέληση για να το πετύχετε!
Με εκτίμηση
Μαυρογιάννης Χρήστος
Πρόεδρος Κοινότητας Πηγής Τρικάλων».