Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε διάλεξη στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων με θέμα:
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Η επιστήμη που κάνει το αόρατο ορατό
Η διάλεξη έγινε στο πλαίσιο του Έτους Μαθηματικών με ομιλητή τον κ. Μπάκο Νικόλαο, Μαθηματικό του σχολείου και παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές των Α΄και Β΄ τάξεων.
Ο κ. Μπάκος ανέπτυξε με πολύ απλό αλλά και επιστημονικό τρόπο το θέμα, το οποίο έγινε απόλυτα κατανοητό από τους μαθητές και καθηγητές που το παρακολούθησαν.
Αναφέρθηκε στο τι είναι τα μαθηματικά, γιατί μαθαίνουμε μαθηματικά, πώς συνδέονται με τις άλλες επιστήμες αλλά και με τη μνήμη του ατόμου. Μια από τις προσεγγίσεις, προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα για το τι είναι επιτέλους τα μαθηματικά, τα αντιμετωπίζει ως την επιστήμη της μελέτης των PATTERNS.
Πρόκειται για υλικές ή νοητικές «κανονικότητες» και μοτίβα συμπεριφορών και εμφανίσεων κάθε είδους και ποιότητας. Επειδή ακριβώς η φύση αλλά και πολλές από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και συμπεριφορές παρουσιάζουν τέτοιες «κανονικότητες», τα μαθηματικά μπορούν να τις συλλάβουν και να τις περιγράψουν στη γλώσσα τους με έναν ακριβή και ταυτόχρονα γενικό τρόπο – νόμο – τύπο. Το ότι αντλούν ιδέες και ασχολούνται με προβλήματα από το γενικότερο χώρο της εμπειρίας, τα κάνει να είναι τόσο αποτελεσματικά στη μελέτη του χώρου αυτού, επιβεβαιώνοντας συνεχώς τη μεγάλη τους προσαρμοστικότητα και αποτελεσματικότητα στη μετατροπή αόρατων για τις ανθρώπινες αισθήσεις κατάσταση, σε ορατές.
Μελετώντας μάλιστα τα Μαθηματικά τα patterns που περιβάλλουν τον κόσμο μας, βρίσκονται στον πυρήνα της κατανόησης του κόσμου αυτού, μια και όλα γύρω μας λειτουργούν με βάση patterns που εγγυώνται οικονομία, ασφάλεια, δυνατότητα αναπαραγωγής.
Ακόμη και το βασικό υπόβαθρο απόκτησης και διατήρησης της γνώσης, που είναι η μνήμη, λειτουργεί, σύμφωνα με νεότερες θεωρίες, με βάση Patterns διαχείρισης, αποθήκευσης και ανάκλησης της πληροφορίας που εισέρχεται σε αυτή.