Για θέσπιση ανωτάτου ορίου θητειών για τους αιρετούς των ΟΤΑ έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, που ανέφερε πως το υπουργείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση θητειών, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με τη διάρκεια της κάθε θητείας: δύο αν διατηρηθεί η πενταετία ή τρεις αν επανέλθει η τετραετία.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού συστήματος, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αδυναμίας λήψης αποφάσεων από την δημοτική αρχή που δεν θα έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο από την πρώτη Κυριακή.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, ενδεχομένως μια παράταξη να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο ακόμα κι αν λαμβάνει ποσοστό άνω του 45%, ενώ θα προωθηθούν ασφαλιστικές δικλείδες «έτσι ώστε να αποφύγουμε δυσλειτουργίες στα ζητήματα των αποφάσεων που αφορούν κρίσιμους τομείς των δήμων που μπορεί να έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό, με το πρόγραμμα τεχνικών έργων κτλ.».
Παράλληλα, σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ολιγόμηνης επιμήκυνσης της παρούσας αυτοδιοικητικής θητείας, καθώς αν καθιερωθεί η έναρξη της αυτοδιοικητικής περιόδου από την 1η Ιανουαρίου αντί για την 1η Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει ένα ολόκληρο εξάμηνο αναμονής από τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές.
Οι τελικές θέσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη αναμένεται να κατατεθούν τον Ιούνιο, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι πιθανόν εντός της εβδομάδας να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα των συμβασιούχων που εργάζονται στον δημόσιο τομέα και τους δήμους και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
«Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η ελληνική ιδιομορφία, χιλιάδες άνθρωποι επί δεκαετίες, επί πάρα πολλά χρόνια να είναι κάτω από το καθεστώς της σύμβασης, κάνοντας κατάχρηση και με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία της έννοιας της σύμβασης, ενώ στην πραγματικότητα καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, στη Βουλή τη Δευτέρα.
Απηύθυνε δε κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης «να βοηθήσετε και να συνδράμετε στο να βρούμε μια οριστική και βιώσιμη λύση».
Γ. Πατούλης: Να μπει πρώτα όριο στις θητείες των βουλευτών
Απαντώντας στον Π. Σκουρλέτη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ζήτησε να μπει πρώτα όριο στις θητείες των βουλευτών και μετά στις θητείες των Δημάρχων. Όπως ανέφερε, το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης δεν είναι πολιτικό προσωπικό β’ κατηγορίας, ενώ έκανε γνωστό ότι το θέμα θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ όπου θα κληθεί το Σώμα να πάρει θέση.
Γενικότερα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σχολίασε πως η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και την αλλαγή του Καλλικράτη.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Σκουρλέτη ότι «επιλέγει διαρκώς να δημοσιοποιεί τις θέσεις κι απόψεις του μέσω επιλεκτικών διαρροών ή συνεντεύξεων, κι όχι μέσω ενός ουσιαστικού και ειλικρινή διαλόγου με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης».
«Δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι ήδη έχει αντιληφθεί το πρόβλημα που θα δημιουργήσει στη λειτουργία και ‘κυβερνησιμότητα’ των Δήμων η εφαρμογή της απλής αναλογικής, γι αυτό αναζητά ασφαλιστικές δικλείδες, ούτε ότι δεν έχει πει ακόμη τίποτα σχετικά με τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα της αλλαγής του Καλλικράτη» σημείωσε.
Υπογράμμισε δε πως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος επαναλαμβάνει την πρόσκλησή της προς τον Υπουργό να παραστεί άμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης της Αυτοδιοίκησης.