Site icon TrikalaVoice

Αγρυπνία για τον Άγιο Ευφρόσυνο, προστάτη των μαγείρων, στα Τρίκαλα

Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Ευφροσύνου, προστάτου των μαγείρων, η μνήμη του οποίου εορτάζεται σήμερα, τελέστηκε χθες βράδυ στον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Τρικάλων.

 

Προεξήρχε ο Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος, ενώ συμμετείχε ο αρχιμάγειρας της Μητροπόλεως, πρώην master chef, π. Ευμένιος Αυγουστάκης.

Ο Άγιος Ευφρόσυνος ο Μάγειρας είναι ένας άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος έζησε κατά τον 9ο αιώνα και τιμάται στις 11 Σεπτεμβρίου. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για την ταπεινότητά του και την αγιότητά του, παρόλο που ζούσε μια απλή και φαινομενικά ασήμαντη ζωή ως μάγειρας σε μοναστήρι.

Βίος του Αγίου Ευφρόσυνου

Ο Άγιος Ευφρόσυνος ήταν μοναχός και μάγειρας σε μοναστήρι, ασκώντας ταπεινά τα καθήκοντά του στην κουζίνα. Ήταν απλός και ταπεινός, χωρίς να επιδεικνύει την αγιότητα του χαρακτήρα του. Παρόλα αυτά, είχε μεγάλη πνευματική δύναμη και μια ιδιαίτερη σχέση με τον Θεό, που παρέμεινε κρυφή από τους γύρω του.

Το Θαύμα του Αγίου Ευφρόσυνου

Ένα από τα πιο γνωστά θαύματα που συνδέονται με τον Άγιο Ευφρόσυνο είναι η εμφάνισή του σε όνειρο ενός ιερέα. Ο ιερέας είδε τον Άγιο Ευφρόσυνο σε έναν υπέροχο κήπο στον παράδεισο, γεμάτο φρούτα. Όταν ξύπνησε, βρήκε στο κρεβάτι του ένα από τα φρούτα που ο Άγιος του είχε δώσει στο όνειρο, επιβεβαιώνοντας έτσι τη θεία χάρη του Αγίου.

Προστάτης και Σύμβολο Ταπεινότητας

Ο Άγιος Ευφρόσυνος είναι προστάτης των μαγείρων και των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά με ταπεινότητα. Το παράδειγμά του θυμίζει στους πιστούς ότι η αληθινή αγιότητα μπορεί να βρεθεί στην απλότητα και στην αφοσίωση στον Θεό, ακόμα και μέσα από τα πιο ταπεινά καθήκοντα.

Εορτασμός

Η μνήμη του Αγίου Ευφρόσυνου τιμάται στις 11 Σεπτεμβρίου, και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τελούνται λειτουργίες προς τιμήν του, ενώ οι πιστοί τον επικαλούνται για βοήθεια και ευλογία στις καθημερινές τους ανάγκες.

Exit mobile version