Τοπικά

Ανάβαση Τρικαλινών στα χιονισμένα Μετέωρα!!!

Μια ευχάριστη έκπληξη μας επιφύλαξε η πρώτη Κυριακή του νέου έτους. Ήταν τα Μετέωρα, χιονισμένα τόσο, όσο ποτέ άλλοτε δεν τα είχαμε ξαναπερπατήσει. Σαν πρώτη διαδρομή της νέας χρονιάς σκεφτήκαμε μια κοντινή λόγω του ψυχρού μετώπου που έπληξε την περιοχή μας. Και ποια καλύτερη βέβαια από κάποια στην περιοχή των Μετεώρων με την ποικιλία του φυσικού τοπίου και το συγκλονιστικό θέαμα των απόκρημνων βράχων.

Ξεκινώντας από τη μονή του Μεγάλου Μετεώρου, ανεβήκαμε δεξιά στον λόφο με κατεύθυνση ανατολική, προφυλαγμένοι από τον βοριά. Θερμοκρασία στους μείον οκτώ και χιόνι ως το γόνατο. οι γκέτες απαραίτητες, πρώτη φορά στο τόσα χρόνια που βαδίζουμε εδώ. Το γύρω θέαμα απαράμιλλο, με τα χιονοσκέπαστα μοναστήρια. Τα γκρίζα βράχια φόρεσαν λευκές κουκούλες. Από τις άκρες τους κρέμονται τεράστιο παγοκρύσταλλα, αστραφτερά στο κυριακάτικο φως. Λόφοι κάτασπροι μέχρι τον κάμπο και δέντρα βαρυφορτωμένα. Στις άκρες των κλαδιών τους ισορροπούν μικροί κρύσταλλοι.

Βαδίζουμε στην κορυφογραμμή έχοντας απέναντί μας τη Βλαχάβα. Το γλυκό τοπίο των ήπιων λόφων μεταμορφώθηκε σε μια απέραντη, λευκή έρημο. Κοτσύφια ξεπετάγονται από το πυκνό δρυοδάσος, ταραγμένα από την παρουσία μας. Ένας κοκκινολαίμης κρύβεται πίσω από τα κλαδιά. Ο πιστός μας σκύλος προπορεύεται. Παλεύει στο χιόνι που ξεπερνά το μπόι του. Με πηδήματα λαγού ξεπερνά τις δυσκολίες, ομορφαίνοντας την πορεία μας.

Συναντώντας την άσφαλτο στο ύψος της ταΐστρας των αρπακτικών στρίβουμε δεξιά σε δασόδρομο, εδώ το χιόνι είναι περισσότερο, αφού η πλαγιά είναι εκτεθειμένη στο βοριά. Γάντια, σκουφιά και συνεχίζουμε το δάσος μέχρι τη διασταύρωση του δρόμου. Αφήνουμε το κύριο τμήμα του και συνεχίζουμε ευθεία. Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο αποφεύγουμε τον κατηφορικό δασόδρομο και μπαίνουμε σε πυκνή βλάστηση κατηφορίζοντας απότομα. Είναι το πιο απολαυστικό κομμάτι της διαδρομής αφού το χιόνι, αφού το αφράτο χιόνι μας επιτρέπει τη γρήγορη κατάβαση μέχρι το μετόχι της μονής Βαρλαάμ, στην περιοχή Καναλάκι.

Έξω από την κλειδωμένη αυλόπορτα ξεκουραζόμαστε για λίγο, μέχρι να συνεχίσουμε στον δρόμο που οδηγεί στο Καστράκι. Πρόσφατα καθαρισμένος, μας επιτρέπει να φτάσουμε γρήγορα μέχρι το σημείο που διακλαδίζεται για τη μονή Υπαπαντής ή της Αναλήψεως του Χριστού, μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου. Ανήκει στα αναστηλωμένα παλαιά μοναστήρια των Μετεώρων και είναι κτισμένη ψηλά σ’ ένα ευρύχωρο σπήλαιο σε ύψος εβδομήντα μέτρων. Το ανέβασμα με την παλαιά κρεμαστή ξύλινη κλίμακα, την διατηρημένη σε τέσσερα τμήματα, λόγω της ανωμαλίας του βράχου, ήταν πολύ δύσκολο. Ο τελευταίος που την ανέβηκε, το έτος 1911, ήταν ο μοναχός του Μεγάλου Μετεώρου Ευγένιος, ο οποίος ανεβαίνοντας για να ανάψει τα κανδήλια του ιστορικού αυτού ναού, γκρεμίστηκε στο κενό μαζί με την σαθρή παλαιά σκάλα. Τα κανδήλια της Υπαπαντής έμειναν για χρόνια σβηστά, έως ότου ο δραστήριος μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Πολύκαρπος περί το έτος 1930, φρόντισε για την ανακατασκευή λαξευτής κλίμακας, που κατέστησε άφοβη πλέον την άνοδο στο σπήλαιο. Η πτώση ομοίως ενός μεγάλου τμήματος βράχου, λόγω διαβρώσεως, κατά τον Μάιο του 1948, συνετέλεσε στο να γίνει πιο προσιτό το σπηλαιώδες μοναστήρι. Σήμερα η κλίμακα αριθμεί περί τα εκατό σκαλιά. (πηγή https://agiameteora.net)

Περνάμε κάτω από το έρημο μοναστήρι και συνεχίζουμε ανηφορικά μέχρι το πλάτωμα με το άγαλμα του παπά Βλαχάβα. Ο Θύμιος Βλαχάβας ήταν περίφημος αρματολός στα Χάσια (περ. 1760-1809). Γεννήθηκε στο συνοικισμό Τριφύλλι του χωριού Ασπροκκλησιά Καλαμπάκας. Είχε χειροτονηθεί ιερέας, αλλά όταν ο πατέρας του πέθανε, τον διαδέχτηκε στο αρματολίκι και ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότητα. Το 1806 που κηρύχθηκε ο ρωσοτουρκικός πόλεμος, ο Βλαχάβας αναδείχτηκε με τους αγώνες του εναντίον των Τούρκων. Ο Αλή πασάς με ισχυρές δυνάμεις τον καταδίωξε και έτσι αναγκάστηκαν ο Βλαχάβας, ο Νικοτσάρας, ο Σταθάς κ.ά. να καταφύγουν στη Σκιάθο. Εκεί το 1807 κατασκεύασαν πειρατικό στόλο από 70 πλοία, που έκανε επιθέσεις στα τούρκικα πλοία. Το 1808, ενώ συνεχιζόταν ο ρωσοτουρκικός πόλεμος, ο Βλαχάβας με την υποκίνηση των Ρώσων και σε συνεννόηση με τον ηγεμόνα των Σέρβων Καραγεώργη, συγκάλεσε συνέδριο των αρχηγών των αρματολών και εκλέχτηκε γενικός αρχηγός τους. Τότε κατάρτισε σχέδιο επανάστασης της Στερεάς και ζήτησε και τη βοήθεια των δυσαρεστημένων Τούρκων της Λάρισας και των Τρικάλων, οι οποίοι καταπιέζονταν από τους Αλβανούς του Αλή πασά. Σαν ημέρα εξέγερσης ορίστηκε η 29η Μαΐου 1808, αλλά το σχέδιο στην αρχή του ακόμα προδόθηκε από τον αρματολό του Μέτσοβου Ντεληγιάννη. Ο Βλαχάβας είχε τοποθετήσει τον Ντεληγιάννη και τον Ευθύμιο Στουρνάρη στα στενά Μέτσοβου και Καλλαρυτών, για να εμποδίσουν τους Αλβανούς. Ο Αλή πασάς, όταν έμαθε το σχέδιο, έστειλε αμέσως το γιο του, Μουχτάρ, να καταδιώξει τον Βλαχάβα. Αυτός έκανε επίθεση στους αδερφούς του Βλαχάβα, Θεόδωρο και Δημήτριο, στο Καστράκι, κοντά στα Μετέωρα, καθώς και στη γέφυρα Μπαμπά. Η σύγκρουση που ακολούθησε ήταν φονική. Ο Βλαχάβας έφτασε στον τόπο της μάχης με 500 άντρες, όταν πια είχε συντελεστεί το κακό και είχε σκοτωθεί ο αδερφός του Θεοδωράκης και οι άνδρες του. Μετά από την καταστροφή αυτή ο Βλαχάβας πήρε 200 άντρες και ανέβηκε στον Όλυμπο. Από εκεί πήγε στη Σκόπελο και κατασκεύασε πάλι πειρατικό στόλο. Ο Βλαχάβας καταζητούνταν από τον Αλή που μεταχειρίστηκε πλαστή επιστολή, γράφοντας ότι τον καλούσαν σε συνάντηση οι Λαζαίοι. Ο Βλαχάβας ανύποπτος πήγε και αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι τον παρέδωσαν στον Αλή στα Ιωάννινα, που διέταξε τους δημίους του να του σπάσουν τα κόκαλα και να τον κομματιάσουν στα τέσσερα. Κρέμασαν μάλιστα από ένα κομμάτι σε τέσσερα σημεία των Ιωαννίνων για να τρομοκρατηθούν οι Έλληνες κάτοικοι. (πηγή Βικιπαίδεια)

Τι όμορφη θέα προς τα γύρω βράχια αλλά και στα μακρινότερα ψηλά βουνά τα κατάφορτα με χιόνι! Από εδώ και πέρα η διαδρομή μας ανηφορίζει ανάμεσα στα δέντρα και αριστερά από τα βράχια μέχρι το σημείο από όπου ξεκινήσαμε. Ολοκληρώσαμε έτσι ένα κύκλο σε διάστημα τεσσάρων περίπου ωρών. Ένα περπάτημα απολαυστικό που μας χάρισε στιγμές πολύ όμορφες.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για την επόμενη Κυριακή έχουμε προγραμματίσει κοπή της πίτας του συλλόγου στο Κάστρο του Φαναρίου στις 12 το μεσημέρι. Καλούμε τα μέλη και τους φίλου του συλλόγου να μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης