Ροή Τοπικά

Ανάβαση Τρικαλινών στο “πέτρινο δάσος” του Γάβρου

Μια άγνωστη πτυχή των Μετεώρων παραμένει το βορειοδυτικό άκρο εξάπλωσης των διάσημων γεωμορφών με τους κατακόρυφους πανύψηλους βράχους που αποτελούν φαινόμενο μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Πάνω ακριβώς από το χωριό Γάβρος υψώνεται ένα δάσος απόκρημνων βράχων, εντυπωσιακότερο ακόμα και από αυτό της περιοχής Καλαμπάκας – Καστρακίου. Εδώ, η διαβρωτική δράση του νερού και δευτερευόντως του ανέμου σμίλεψε το κροκαλοπαγές υπόβαθρο δημιουργώντας απίθανες μορφές. Σε πολλές από αυτές επιστρατεύοντας τη φαντασία μπορούμε να αποδώσουμε ονόματα όπως «καμινάδα», «πολυθρόνα», «καλόγερος» και άλλα.

Είναι μια περιοχή την οποία γνωρίζουμε καλά από παλαιότερες διασχίσεις μας κυρίως κατά μήκος της διαδρομής Γάβρος – Άγιος Δημήτριος, που μας έδωσαν την ευκαιρία να αποκτήσουμε εποπτική εικόνα του συνόλου της ευρύτερης περιοχής που ονομάζεται Μετέωρα και περιορίζεται μεταξύ της ροής των ποταμών Μύκανη (ο Ίων των αρχαίων χρόνων) και Πηνειού, και του κάμπου της Καλαμπάκας. Αποτελεί τμήμα της περιοχής Natura 2000 με καθεστώς προστασίας για την ορνιθοπανίδα και σημαντικούς τύπους οικοτόπων.

Στόχος μας αυτή τη φορά ήταν η ανάβαση στην κορυφή Αρκούδα (υψ. 824 μ.) –χαρακτηριστικό όνομα που έδωσαν οι ντόπιοι στην ψηλότερη κορυφή του πέτρινου σχηματισμού. Για λόγους ασφάλειας, προτιμούμε κυκλική πορεία κατά μήκους του χωματόδρομου που συνδέει τον Γάβρο με τον Άγιο Δημήτριο. Στο ψηλότερο σημείο του που σημαδεύεται από ένα προσκυνητάρι στρίβουμε αριστερά ακολουθώντας την κορυφογραμμή πάνω από την κοιλάδα των βράχων.

Φτάνουμε στην κορυφή μετά από μιάμιση ώρα χαλαρής πεζοπορίας. Ισορροπώντας στο πιο ακραίο σημείο της έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια όμορφη θέα προς τις λευκές κορυφές της Πίνδου, του Ολύμπου, της Βασιλίτσας και του Σμόλικα.

Τα βράχια αντανακλούν τη θερμότητα του χειμωνιάτικου ήλιου δίνοντάς μας τη δυνατότητα μιας απολαυστικής στάσης που συνδυάζεται με φαγητό. Ένα χαλαρό πικ νικ στην κορυφή, κάτι ασυνήθιστο εδώ και πολύ καιρό στις εξορμήσεις μας, κυρίως λόγω του μεγάλου υψομέτρου και των δύσκολων καιρικών συνθηκών (κρύο, αέρας, χιόνι).

Αντί να επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή, επιλέγουμε να κατεβούμε απότομα χαμηλότερα στους βραχώδεις σχηματισμούς που μοιάζουν με καμινάδες. Ευκαιρία να δούμε από κοντά και να φωτογραφίσουμε αυτά τα παράξενα δημιουργήματα της φύσης.

Ο πάγος που απλώνεται στον πάτο του μικρού φαραγγιού δεν μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε το μονοπάτι ανάμεσα στα εντυπωσιακά βράχια. Αναγκαζόμαστε λοιπόν να κινηθούμε πάνω από αυτό, βαδίζοντας σε σταθερό έδαφος.

Φτάνουμε στο χωριό νωρίς το μεσημέρι, έχοντας στο μυαλό μας σχέδια για μια μελλοντική λεπτομερή εξερεύνηση του λίθινου δάσους του Γάβρου

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 4/2 θα ανεβούμε στην κορυφή Προφήτης Ηλίας (υψ. 1761μ.) των Αγράφων. Εκκίνηση απο Παλαιοχώρι Οξιάς. Ώρες ανάβασης 3.30′ Υπεύθυνος Γ. Γιαννούλας.

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης