Site icon TrikalaVoice

“Ανέγερση Μνημείου Ιεροψάλτου στα Τρίκαλα”

Έχουμε ιερό χρέος να τιμούμε αυτούς που έσωσαν και διαιώνισαν τις παραδόσεις μας.

Γράφει ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων

Αθανάσιος Δημητρίου

Αστυνομικός – Θεολόγος

Υποψήφιος MSc Θεολογίας

 

Στην έννοια παράδοση συνηθίσαμε να αποδίδουμε έναν περιεχόμενο ιστορικό. Και δίκαια. Οι αξίες , οι συνήθειες, τα ιερά κα τα όσια, η κληροδοσία των Πατέρων μας, περιέχονται στην τετιμημένη έννοια της Παραδόσεως.

Αυτή την παράδοση κράτησαν, τίμησαν και μας παρέδωσαν οι προκάτοχοί μας Ιεροψάλτες, που κόσμισαν τα αναλόγια της τοπικής μας Εκκλησίας, πρώτιστα με τον χαρακτήρα τους και στην συνέχεια με την απαράμιλλη κάλους τέχνη τους.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι ο Ιεροψάλτες και τι είναι αυτό που τους χαρακτηρίζει;

Ιεροψάλτες, είναι οι ακούραστοι  εκείνοι εργάτες, που όμως δέν έχουν κανένα δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, παρά μονάχα, να είναι οι φορείς  εκείνοι που έχουν ως στόχο να κατευθύνουν τίς ψυχές των Χριστιανών, μέσα στόν Ιερό χώρο της Εκκλησίας και μόνον.
Είναι εκείνοι, που φιλότιμα απαρνούνται κάθε ανθρώπινη εκδήλωση, που θα τους μειώσει την απόδοση, σε όλες τίς Ακολουθίες της Θείας Λατρείας μας.

Είναι εκείνοι, που ανεπηρέαστοι από κάθε μεταβολή στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, μένουν πιστοί  στήν Ιερή Αποστολή τους.

Είναι εκείνοι, οι οποίοι κόντρα στα χιόνια, τη βροχή και το αέρα, με ριζωμένο βαθειά μεσ’ την ψυχή τους το θρησκευτικό συναίσθημα, και το αίσθημα της ευθύνης, ξεκινάνε πριν ακόμα σημάνουν οι καμπάνες, γιά να δώσουν ότι έχουν στά στήθια τους. Την ίδια τους την ψυχή.
Είναι εκείνοι, που σοβαροί, ευθυτενείς και ακέραιοι, μένουν και θα μένουν οι μεγάλοι καλλιτέχνες, που ποτέ τους δέν χειροκροτούνται , δέν διαφημίζονται, δέν προβάλλονται και δέν επιβάλλονται τεχνικά και ψεύτικα, παρά μόνο με την αξία τους, τίς μελέτες τους, την αφοσίωσή τους και την απόδοση στό έργο τους.

Είναι εκείνος, που παραμένουν μόνιμα υφιστάμενοι, χωρίς προαγωγές, είναι ΕΚΕΙΝΟΙ  οι μεγάλοι Εθνικοί, Εκκλησιαστικοί και συγχρόνως Παραδοσιακοί Τραγουδιστές της Φυλής μας.
Εκείνοι, που έχουν την ύψιστη τιμή, να υμνούν αδιαλείπτως τον Κύριο και Θεό μας.

ΑΥΤΟΙ είναι οι Ιεροψάλτες.

Και αυτούς, έχουμε ιερότατο χρέος, εμείς, οι νεώτεροι να τιμήσουμε, κατασκευάζοντας ένα μνημείο, προς τιμή όλων αυτών των προκατόχων μας.

Το Δ.Σ του Σωματείου μας έχει βρει τον δωρητή αλλά και τον χώρο που θα φιλοξενήσει το μνημείο. Απομένει μόνο η συνεργασία με την τοπική μας Εκκλησία και τους τοπικούς φορείς.

Exit mobile version