Τοπικά

Ανδρέας Ζαμπούκας: “Έτσι ξυπνήσαμε στη Θεσσαλία…”

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Ζαμπούκας, γέννημα-θρέμμα Θεσσαλός, περιγράφει τις δραματικές ώρες των μεγάλων πλημμυρών και θέτει το πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας με ένα εξαιρετικά στοχευμένο άρθρο:

 

 

Αναλυτικά:

“Πέρασαν περίπου εννέα μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel και του  Elias, και τα όσα αυτές έφεραν για τις κοινωνίες της Θεσσαλίας. Τότε που οι πολίτες  στο Βόλο, στο Πήλιο, στον Παλαμά, στα Φάρσαλα και τα περίχωρα της Λάρισας, και  αλλού, βρέθηκαν σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με πολεμικής συνθήκες επί μέρες.  Αλλά και στην υπόλοιπη περιφέρεια επικράτησε μια αίσθηση αβεβαιότητας, αλλά  και κινδύνου.  

Έκτοτε μεσολάβησαν πολλά. Ξεκίνησε να υλοποιείται ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο  αποζημιώσεων και αποκατάστασης υποδομών από την Κυβέρνηση, που συνεχίζει και  έχει ακόμα μπροστά του αρκετό δρόμο. Πραγματοποιήθηκαν οι αυτοδιοικητικές  εκλογές, που επιβεβαίωσαν τα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας πληγωμένης από τα  ακραία φαινόμενα, η οποία για ακόμα μια φορά ζήτησε επιτακτικά σοβαρότητα και  υπευθυνότητα στη διαχείριση.  

Αλλά το σημαντικότερο που άλλαξε ήταν πως, ίσως για πρώτη φορά από την εποχή  της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό, στα τέλη του 19ου Αιώνα, η Θεσσαλία  απέκτησε συνειδητή οντότητα ως περιοχή. Ξύπνησε από έναν λήθαργο «κοινωνικής  ατονίας» δεκαετιών, αφυπνισμένη ύστερα από την καταστροφή που έζησε, από την  αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, από την προσμονή της στήριξης από το κεντρικό  κράτος.  

Για δεκαετίες, οι Θεσσαλοί λειτουργούν αποσπασματικά και ασύνδετα, χωρισμένοι  σε Καρδιτσιώτες, Τρικαλινούς, Λαρισαίους και Βολιώτες. Ξαφνικά όλοι αισθάνθηκαν  Θεσσαλοί! Εγώ ο ίδιος ένιωσα την ανάγκη να αυτοπροσδιορίζομαι ως Θεσσαλός και  όχι ως Καρδιτσιώτης πλέον.  

Οι προσδιορισμοί «Θεσσαλοί» και «Θεσσαλία» κυριαρχούν στη συνείδηση όλων. Και  αυτό γιατί οι καταστροφές μας ένωσαν, και όλοι αυθόρμητα θελήσαμε να ενωθούμε  περιμένοντας την επόμενη ημέρα για τον τόπο μας. Διεκδικήσαμε μια προοπτική  συλλογικής αντιμετώπισης για το μέλλον, όχι πια περιοριζόμενοι στα γεωγραφικά και  διοικητικά όρια των νομών μας, αλλά ως κάτοικοι μιας ευρύτερης περιοχής, που για  μια ακόμα φορά επλήγη και υφίσταται συνολικές τις συνέπειες.  

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είχε ποτέ κατεύθυνση στη δημιουργία μιας κοινής  «περιφερειακής ταυτότητας» για τους Θεσσαλούς, φέρνοντας σε επαφή τους νέους  με την ιστορία, την ταυτότητα και τις παραδόσεις της περιοχής μας – ή οποιασδήποτε  άλλης. Το αντίθετο, δηλαδή, από ότι συνέβη στη Βαυαρία, στην Σικελία και σε άλλες  περιφέρειες ευρωπαϊκών κρατών. 

H πραγματικότητα, όμως, λειτουργεί διαφορετικά. Η κρίση ένωσε τους ανθρώπους  της Θεσσαλίας. Δημιουργώντας μια αίσθηση από κοινού πορείας στον χρόνο, και ένα πανίσχυρο αίτημα για ένα όραμα βιωσιμότητας που θα ενώνει και θα αφορά όλους.  Το οποίο θα περιλαμβάνει την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Θα προτάσσει  το κοινό αίτημα των Θεσσαλών για ποιοτική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην  πεδιάδα, για τουριστική απογείωση στα παράλια, στις λίμνες, στον Όλυμπο και στον αγροτουρισμό. Θα αναδεικνύει τη σημασία την εκτόξευσης των εξαγωγών από την  Λάρισα και τον Βόλο, περιοχές με εξαιρετικές δυνατότητες στα logistics, και ήδη με  σημαντικές υποδομές. Και θα κάνει πράξη την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω  της πράσινης οικονομίας, της πολιτιστικής εξέλιξης, του αθλητισμού και της υγιεινής  διαβίωσης, ως αντίδραση στο επιβαρυμένο περιβάλλον και κλίμα του θεσσαλικού  κάμπου. 

Οι χώρες, οι περιφέρειες, οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ανάταση και  προοπτική για ένα δυναμικό μέλλον. Παντού οι άνθρωποι σηκώνονται όρθιοι με την  ελπίδα, και είναι πρόθυμοι να κινητοποιηθούν και να εργαστούν για αυτήν!  

Πρώτα οι αποζημιώσεις και η αποκατάσταση, ναι. Αλλά μετά η υπόσχεση και η δράση  για το αύριο. Για μια νέα, πιο δυναμική και πιο βιώσιμη πορεία της Θεσσαλίας. Για  τα φράγματα στα βουνά και τα λοιπά έργα που θα θωρακίσουν την περιοχή και θα  επιτρέψουν στους Θεσσαλούς να ξανανιώσουν ασφαλείς. Για τη στήριξη της τοπικής  βιομηχανίας και τα κίνητρα για να αναπτυχθούν περισσότερες επιχειρήσεις. Για την  προώθηση της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής αυτονομίας. Για την ένωση  των κοινών συμφερόντων των αγροτών σε δίκτυα και σχήματα εξωστρέφειας, ώστε  τα προϊόντα της Θεσσαλίας να φτάσουν παντού στον κόσμο, και να δημιουργηθούν  πολλές νέες δουλειές. Για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη και  πολιτιστική αναβάθμιση των τοπικών κοινοτήτων. Για να αντιμετωπίσουμε έμπρακτα  το δημογραφικό, και περισσότεροι Θεσσαλοί να μένουν στον τόπο τους, να κάνουν  τις δικές τους οικογένειες, να εργάζονται και να δημιουργούν! 

Η Θεσσαλία, ίσως για πρώτη φορά, απέκτησε κοινή συνείδηση ως περιοχή. Αυτό που  χρειάζεται είναι και ένα αναπτυξιακό όραμα για το μέλλον, ένα όραμα που θα ενώσει  και θα ξεκινήσει σύντομα να γίνεται πράξη. Είναι χρέος κάθε Θεσσαλού να συνδράμει  στην προσπάθεια αυτή, όπου και εάν βρίσκεται, όποιο μετερίζι και αν υπηρετεί”. 

Ποιος είναι ο Ανδρέας Ζαμπούκας

Ο Ανδρέας Ζαμπούκας γεννήθηκε στον κάμπο της Θεσσαλίας από αγροτική οικογένεια. Πήγε Γυμνάσιο στον Παλαμά, το Δήμο που χτυπήθηκε περισσότερο από τις πλημμύρες του «Ντάνιελ» και τελείωσε το 1ο Λύκειο Καρδίτσας. Το 1993 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία για να γίνει δημοσιογράφος αλλά δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην ιδιωτική εκπαίδευση για 20 χρόνια. Από το 2012 έστρεψε το ενδιαφέρον του στην επικοινωνία και τη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολήθηκε πλέον επαγγελματικά. Τα τελευταία δέκα χρόνια αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες και εφημερίδες όπου έχει διατελέσει αρχισυντάκτης και σύμβουλος έκδοσης (liberal.gr, protagon.gr, capital.gr, athensvoice.gr, Φιλελεύθερος, Το Βήμα, Τα Νέα, κτλ) . Επιπλέον, του έχουν παραχωρήσει δεκάδες συνεντεύξεις σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber, ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Guy Verhofstadt, o πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, η πρώην Πρύτανης της Σορβόννης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και πολλοί άλλοι.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, όπως και σε σεμινάρια που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι καλός γνώστης της λειτουργίας των ευρωπαικών θεσμών και των μηχανισμών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2019 έως σήμερα, διατέλεσε συνεργάτης του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί για κρίσιμα θέματα με πολλούς Υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και με ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζει στον Άλιμο, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Η κόρη του είναι φοιτήτρια και ο γιος του μαθητής Λυκείου.

Επικοινωνία

Email: azampoukas@gmail.com

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης