Τοπικά

Απεβίωσε ο παλαίμαχος Καλαμπακιώτης δημοσιογράφος Λάζαρος Αρσενίου

Σε ηλικία 104 ετών απεβίωσε ο παλαίμαχος Θεσσαλός δημοσιογράφος Λάζαρος Αρσενίου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 4.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Λαζάρου στο νέο Κοιμητήριο Λάρισας.

Ο Λάζαρος Αρσενίου ήταν ο γηραιότερος δηµοσιογράφος στην Ελλάδα (104 ετών), µε πεντακάθαρη σκέψη μέχρι την τελευταία στιγμή έγραφε και διόρθωνε τα παλιά του βιβλία στη Λάρισα. Κάθε Τετάρτη, όταν ο καιρός ήταν καλός, περνούσε από τα γραφεία της larissanet (φωτ.), µετά πήγαινε στα γραφεία του ΚΚΕ επί της Πανός.

Γεννήθηκε το 1915 στην Καλαµπάκα. Με την αποφοίτησή του το 1933 από το Γυµνάσιο Τρικάλων επιδόθηκε στην δηµοσιογραφία, ανήλθε στην κλίµακά της, και από το 1968 εργαζόταν επί 30 χρόνια στον «Οικονοµικό Ταχυδρόµο» Αθηνών. Έγραψε ιστορικά και λαογραφικά βιβλία. Έφεδρος Ανθυπολοχαγός πεζικού έλαβε µέρος στην Μάχη της Πίνδου. Μετά από διαµπερές τραύµα του στα µαλακά του λάρυγγα σε µάχη στην Αλβανία και µετά από την σχετικά άδειά του τοποθετήθηκε σε µονάδα πολυβόλων στο Μπούµπεσι και έλαβε µέρος στην απόκρουση της Εαρινής Επίθεσης του Μουσουλίνι. Στην Κατοχή έλαβε µέρος στην Εθνική Αντίσταση και σε Συνέδριο εκλέχθηκε µέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ. Με την απελευθέρωση εργαζόταν στην εφηµερίδα «ΑΛΗΘΕΙΑ» του ΕΑΜ Λάρισας. Με τις διώξεις έκλεισε σε µυστική δράση και την εξέδιδε κρυφά έναν χρόνο. Τελικά διέφυγε στον Κίσσαβο και ανέλαβε το τυπογραφείο «Παρτιζάνος» της 1ης Μεραρχίας του Δηµοκρατικού Στρατού, που εξέδιδε την εφηµερίδα και βιβλιαράκια. Τιµήθηκε µε το Μετάλλιο Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Κάρολος Παπούλιας του απένειµε την 15η Ιανουαρίου 2015 το Παράσηµο Χρυσός Σταυρός του Τάγµατος Τιµής ως Δηµοσιογράφο και Συγγραφέα. Την 14η Μαΐου 2009 ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Κ. Παπούλιας του απένειµε το Βραβείο του Ιδρύµατος Αθανασίου Μπότση για την «Προσφορά του στην Πρόοδο της Δηµοσιογραφίας και την συµµετοχή του στην Εθνική Αντίσταση». Ο Δήµος Καλαµπάκας του απένειµε πλακέτα και δίπλωµα «Τιµής». Ο Δήµος Τρικκαίων του απένειµε Χρυσό και Αργυρό µετάλλια. Το 2016 η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας τον τίµησε για τη συνολική προσφορά του. Με διπλώµατα τιµήθηκε και από άλλες οργανώσεις.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης