Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει για μια σοβαρή ασθένεια των πλατάνων που απειλεί με νέκρωση τα πολύτιμα αυτά δέντρα. Στα όρια του Δήμου διαπιστώθηκε κατά τόπους εκτεταμένη προσβολή οικοσυστημάτων πλατάνων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου που είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια τους διεθνώς και απειλεί πλέον σοβαρά με νέκρωση το σύνολο των πλατάνων της περιοχής μας.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ:
Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται. Πολύ συχνά την άνοιξη ένας κλάδος η ολόκληρο το δέντρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν.
ΔΙΑΔΟΣΗ:
Ο ξενόφερτος μύκητας – που εξοντώνει πλέον μαζικά τα αιωνόβια δέντρα – είναι τραυματοπαράσιτο. Εισβάλει από πληγές στα κλαδιά, τον κορμό ή τις ρίζες. Η ασθένεια εξαπλώνεται σε γειτονικά δένδρα με την επαφή ή συνένωση των ριζών, αλλά και σε άλλες περιοχές από τον άνθρωπο με τη μεταφορά ξυλείας η φυτευτικού υλικού, με τη χρήση μολυσμένων εργαλείων υλοτομίας και μηχανημάτων έργων.
ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ:
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φάρμακο ή ίαση για την ασθένεια αυτή. Ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν υγιή τα πλατάνια μας είναι η πρόληψη, κυρίως με την αποφυγή παρεμβάσεων. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί η παρέμβαση, πρέπει οπωσδήποτε να έχει γίνει πριν και μετά σχολαστική απολύμανση των εργαλείων ή/και μηχανημάτων που ενδέχεται να πληγώσουν τα πλατάνια διότι μικρή ποσότητα μολύσματος (πριονίδι) αρκεί για να μεταφερθεί η αρρώστια.
Για τον λόγο αυτό καλούνται οι πολίτες, εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, Υπηρεσίες, Γεωτεχνικοί, Σύλλογοι Μηχανικών, τεχνικοί υπάλληλοι των ΟΤΑ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, αγρότες, υλοτόμοι, Φορείς, Σύλλογοι, Εργολάβοι, Χωματουργοί, επιχειρηματίες πώλησης ή μεταποίησης ξύλου, για την λήψη προληπτικών αλλά και κατασταλτικών μέτρων. Κάθε παρέμβαση σε πλάτανο θα πρέπει να γίνεται μόνο με την άδεια της Δασικής Υπηρεσίας. Ήδη οι γεωτεχνικές και τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων εφαρμόζουν σχολαστικά μέτρα πρόληψης και απολύμανσης, ιδιαίτερα όταν παρεμβαίνουν σε περιοχές με πλατανόδενδρα.
Ο πλάτανος είναι ένα πολύτιμο δασοπονικό είδος, από τα πλέον χαρακτηριστικά δέντρα του Δήμου μας και πρέπει να λάβουμε κάθε μέτρο ώστε να μην μεταφέρουμε την αρρώστια σε υγιή δέντρα.
Για σχετικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δασαρχείο Τρικάλων (τηλ. 2431063481), στο Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Τρικκαίων (τηλ. 2431076618), καθώς και στην ιστοσελίδα http://www.fria.gr/platanos .