Κλειστά θα παραμείνουν τα οδοντιατρεία όλης της χώρας την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου λόγω της Πανοδοντιατρικής Απεργίας που έχει προκηρύξει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με κύρια αιτήματα την αποκατάσταση των συντάξεων των υγειονομικών και την αποκατάσταση της αδικίας αναφορικά με το επίδομα μητρότητας των αυτοαπασχολούμενων γυναικών οδοντιάτρων.
Ένας οδοντίατρος με τουλάχιστον 40 χρόνια εργασίας εισπράττει σύνταξη οριακά 800€ μεικτά .Μία από τις βασικές αιτίες είναι η απουσία επιδότησης της σύνταξης των υγειονομικών από κοινωνικούς πόρους, σε αντίθεση με τους λοιπούς επιστήμονες. Αυτό συμβαίνει διότι υπήρξε νομοθετική κατάργηση του βασικού κοινωνικού πόρου του ΤΣΑΥ, δηλαδή του ιατρόσημου, χωρίς υλοποίηση της επισήμως καταγεγραμμένης δέσμευσης της πολιτείας για αντικατάσταση ή κάλυψή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά τη ρητή περί αυτού πρόβλεψη του ν.2084/1992 και μετά την ισχύ του ν.4387/2016.
Θεωρούμε αυτονόητη διεκδίκηση αξιοπρέπειας για το παρόν των συνταξιούχων του κλάδου και για το μέλλον των νυν εργαζομένων την εξίσωση των συντάξεων με αυτές των λοιπών επιστημόνων. Πρέπει να τονιστεί ότι το π.ΤΣΑΥ, δηλαδή το ταμείο αυτασφαλίσεως των υγειονομικών, υπήρξε από τα υγιέστερα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την αναγκαστική ενοποίησή του και την υφαρπαγή και κατασπατάληση των αποθεματικών του.
Την ίδια στιγμή, με μόλις 200 ευρώ το μήνα για τους 4 μήνες απουσίας από την εργασία τους λόγω κύησης και λοχείας επιδοτεί η πολιτεία τις ελευθεροεπαγγελματίες γυναίκες οδοντιάτρους σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες μισθωτές επαγγελματίες. Το συγκεκριμένο επίδομα όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των νέων μητέρων, αλλά οδηγεί και σε απαξίωση του ρόλου της μητρότητας. Για το λόγο αυτό η ΕΟΟ διεκδικεί την αναπροσαρμογή του χορηγούμενου επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες στο ύψος του κατώτερου μισθού και πιο συγκεκριμένα στα 713 ευρώ κάθε μήνα για διάστημα 4 μηνών, δηλαδή συνολικά 2.852 ευρώ. Είναι αδιανόητο σε μια εποχή που το δημογραφικό ανάγεται σε πρωτεύον ζήτημα για την κοινωνία και την πατρίδα μας, το ελάχιστο βοήθημα που χορηγείται με τη μορφή μηνιαίου επιδόματος σε εγκύους και νέες μητέρες να παραμένει σε τόσο χαμηλό επίπεδο, αναιρώντας ουσιαστικά το δικαίωμά τους να διακόψουν, έστω και προσωρινά, την επαγγελματική δραστηριότητά τους. Όλα αυτά την ώρα που οι αυταπασχολούμενες γυναίκες επιστήμονες έχουν μάλλον μεγαλύτερη ανάγκη επιδότησης σε σύγκριση με τις μισθωτές, καθώς αναγκάζονται να περιορίσουν στο μηδέν την εργασία τους, ενώ τα πάγια έξοδα της επιχείρησής τους, όπως ενοίκια, φόροι και εισφορές, συνεχίζουν να «τρέχουν».
Για την ημέρα της απεργίας ο ΟΣΤ καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση στα γραφεία του συλλόγου στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής 10/02.